«Έφυγε» χθες ο Γιώργος Μπακόπουλος


Τη μάχη με τη ζωή έχασε χθες ο συνταξιούχος δημοσιογράφος, Γιώργος Μπακόπουλος. Ο εκλιπών είχε γεννηθεί τον Αύγουστο του 1922 στην Καλαμάτα. Το 1941 είχε εισαχθεί στην ΑΣΟΕΕ (Ανωτάτη Εμπορική). Δεν κατόρθωσε, όμως, να φοιτήσει λόγω της γερμανοϊταλικής κατοχής. Παντρεύτηκε το 1959 την Κατερίνα Σ. Σεβαστέλια και απόκτησαν δύο παιδιά. Το Βασίλη, που τον τράβηξε η δημοσιογραφία και τη Στέλλα.
Η επαφή του με τον Τύπο είχε αρχίσει πολύ νωρίς. Τον Ιανουάριο του 1940 δημοσιεύθηκε στο «Θάρρος» ενυπόγραφη συνεργασία του σε τρεις συνέχειες. Άλλη ενυπόγραφη συνεργασία του, στα χρόνια της Κατοχής, δημοσιεύθηκε στα «Νέα». Εξάλλου, κατά την Κατοχή εργάστηκε στο μυστικό Τύπο. Το 1945 άρχισε να ασκεί τη δημοσιογραφία. Συντάκτης της τοπικής απογευματινής εφημερίδας «Τα Νέα», παρέμεινε μέχρι το 1970 που έκλεισε (ως διευθυντής σύνταξης από το 1953). Για λίγους μήνες ανέλαβε και τη διεύθυνση σύνταξης της εφημερίδας «Μεσσηνιακό Βήμα». Για ένα πολύ μικρό διάστημα, στην ίδια περίοδο, εργάστηκε και στο «Θάρρος». Από το 1970 μέχρι το 1986 που συνταξιοδοτήθηκε, εργάστηκε στη «Σημαία» (ως διευθυντής σύνταξης την τελευταία πενταετία). Αργότερα ανέλαβε τη διεύθυνση σύνταξης της εφημερίδας «Μάχη». Διετέλεσε ανταποκριτής περιοδικών του Ομίλου Λαμπράκη και της “Ελευθεροτυπίας”, μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Ήταν ανταποκριτής της ΕΡΤ (1976 – 1982), ενώ έδωσε το “παρών” στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Καλαμάτας, αμέσως μετά τους σεισμούς του 1986, για αρκετούς μήνες.
Το 1990 ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής του πολιτιστικού περιοδικού “Καλαμάτα”, που εκδιδόταν από το Σύλλογο “Ακρίτα” και από το 1992 του περιοδικού “Έκφραση”, του Πολιτιστικού Συλλόγου “Αρμονία”.
Κατά το διάστημα της δημοσιογραφικής του θητείας είχε δημοσιεύσει πολλά άρθρα, κυρίως με ιστορικό και λαογραφικό περιεχόμενο. Πρόσφατο πόνημά του ήταν η μαρτυρία “Ηρωικά και ανθρώπινα”, με αναμνήσεις από την περίοδο της Κατοχής, αλλά και την αντίσταση εναντίον των κατακτητών, στην Καλαμάτα. Είχε διατελέσει μέλος των Δ.Σ. του “Συλλόγου προς Διάδοσιν των Γραμμάτων”, του Ερασιτεχνικού Μουσικού Ομίλου Καλαμάτας” (ΕΜΟΚ) και στη συνέχεια του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου “Ακρίτας”, αλλά και του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου “Πράσινα Πουλιά”, καθώς και των “Ανθεστηρίων”.
Επίσης, συμμετείχε ως απλό μέλος και σε άλλους συλλόγους. Του είχαν απονεμηθεί από τα “Ανθεστήρια” και την “Έκφραση” τιμητικές διακρίσεις, αναμνηστικό μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης (ήταν μέλος της ΠΕΑΕΑ) και τιμητικά διπλώματα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής-Καναδά.
Οι εργαζόμενοι του «Θάρρους» εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του.                
Συλλυπητήρια ψηφίσματα για το θάνατό του εξέδωσαν τα Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ και του ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ, των οποίων ήταν μέλος επί πολλά χρόνια.