Ντ. Νικολάκου: «Κύριε Νίκα, ασχοληθείτε με την καθημερινότητα των δημοτών και αφήστε την πολιτική»


ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Της Βίκυς Βετουλάκη

Σε απόλυτη ρήξη οδηγούνται πλέον οι σχέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα. Ήδη από την περίοδο των εκλογών υπέβοσκε σοβαρή κρίση μεταξύ των κ.κ. Νίκα και Τατούλη.
Με συνέντευξή της στο «Θ» σήμερα η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, απαντά και στις αιτιάσεις του δημάρχου Καλαμάτας ότι τα έργα του ΕΣΠΑ για τους Δήμους πρέπει να τα διαχειρίζονται οι Δημοτικές Αρχές.
Ευθέως κατηγορεί τον κ. Νίκα πως, αντί να συνεργάζεται με την Περιφέρεια για τα έργα, γυρνούσε χωρίς αποτέλεσμα στα γραφεία των υπουργών, και του συνιστά να ασχολείται με την καθημερινότητα των δημοτών του και να αφήσει το ζήτημα του σχεδιασμού πολιτικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το μεγάλο στοίχημα
Η κα Νικολάκου τόνισε εξαρχής ότι το ΣΕΣ 2014-2020 (νέα προγραμματική περίοδος) θα είναι πλέον το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο και το μεγάλο στοίχημα για τις αιρετές Περιφέρειες.
Μίλησε, λοιπόν, για την κρισιμότητα της επόμενης περιόδου, υπογραμμίζοντας πως οι αιρετές Περιφέρειες απέδειξαν πως έκαναν επιτυχημένα τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, βελτιώνοντας τους δείκτες συμβασιοποίησης και πληρωμής: «Μέσα στο καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 17 Ιουλίου καταθέσαμε το σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου για την Περιφέρεια. Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του ΠεΣυ εγκρίθηκαν ο στρατηγικός σχεδιασμός της νέας περιόδου και η στρατηγική μελέτη νέας περιόδου, καθώς και η έξυπνη εξειδίκευση».
Το πρόγραμμα που κατέθεσε η Περιφέρεια έχει 5 άξονες:
1. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας μέσα από νέες τεχνολογίες. Στόχος είναι ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας.
2. Κοινωνικό πρόγραμμα. Για πρώτη φορά η Περιφέρεια Πελοποννήσου καλείται να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε τέτοιος κωδικός για τις Περιφέρειες.
3. Έξυπνη εξειδίκευση, με τη δημιουργία της έξυπνης Περιφέρειας και, κατ’ επέκταση, της έξυπνης πόλης. Όπως διευκρίνισε η κα Νικολάκου, στόχος είναι με λίγα χρήματα, με έξυπνες και καινοτόμες δράσεις, να υπάρξουν μεγάλα οφέλη. Με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα γίνουν συνέργειες φορέων, όπου, εκτός από την έρευνα και την απλή καταγραφή αποτελεσμάτων, θα γίνεται και εφαρμοσμένη έρευνα στην τοπική οικονομία. Βασικοί άξονες θα είναι η τουριστική και η αγροτική ανάπτυξη και οικονομία, αξιοποιώντας τη λειτουργία του Κέντρου Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου.
4. Έργα προστασίας του περιβάλλοντος.
5. Συνέχιση των υποδομών και των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που έχουν ξεκινήσει (οδικοί άξονες, λιμάνια, σιδηροδρόμος κ.λπ.).

Αποτελέσματα διαχείρισης ΕΣΠΑ
Άλλο πλεονέκτημα, όπως τόνισε η κα Νικολάκου, είναι το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, το οποίο θα είναι σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης, με αναφορά στις κωμοπόλεις και όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα: «Οι αιρετές Περιφέρειες στα πρώτα 3,5 χρόνια, σε μια κουτσουρουμένη θητεία, απέδειξαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν μέσα στην κρίση, διότι σε όλες τις Περιφέρειες υπήρξαν πολύ καλά αποτελέσματα διαχείρισης του ΕΣΠΑ, είτε σε δείκτες ένταξης, είτε συμβασιοποίησης, είτε πληρωμής. Ιδιαίτερα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όταν αναλάβαμε την ευθύνη του ΕΣΠΑ, βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις σε όλους τους δείκτες και σήμερα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις και για τις συμβασιοποιήσεις και για τις εντάξεις και για τις πληρωμές, έχοντας το πιο δυναμικό πρόγραμμα, όπως είπε το υπουργείο Ανάπτυξης.
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, διότι δουλεύοντας σκληρά, έχοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό και στόχευση, καταφέραμε να έχουμε το πιο δυναμικό πρόγραμμα και να εντάξουμε σε όλους τους κωδικούς όλα τα ώριμα έργα και τις μελέτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δύο κωδικοί υγείας και παιδείας. Όταν αναλάβαμε, λίμναζαν περίπου 90 εκατ. ευρώ. Σήμερα στους κωδικούς αυτούς έχουν καλυφθεί τα ποσά.
Και στη Μεσσηνία αυτό είναι απολύτως ορατό, με όλα αυτά τα έργα που έχει πει και ο διοικητής του νοσοκομείου. Έχει αλλάξει εντελώς η χαρτογράφηση υγείας στο νομό, με εκσυγχρονισμό όλων των Κέντρων Υγείας. Επίσης, να αναφέρω ότι τα 10ο, 26ο, 8ο Δημοτικά Σχολεία Καλαμάτας και το 3ο Νηπιαγωγείο είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα του προγράμματος της Περιφέρειας που έχουν δοθεί για την Καλαμάτα. Μόνο για τα σχολεία αυτά μιλάμε, περίπου, για 8 εκατ. ευρώ».

Ντίνα Vs Νίκα
Στην παρατήρηση, πως ορισμένοι δήμαρχοι έχουν και δημόσια δηλώσει πως τα έργα ΕΣΠΑ των Δήμων θα έπρεπε να μην εκτελούνται από την Περιφέρεια, αλλά από τις Δημοτικές Αρχές, η κα Νικολάκου απάντησε: «Από την πρώτη στιγμή είχαμε δηλώσει ότι στόχος μας ήταν να αλλάξει εντελώς η νοοτροπία σε σχέση με την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ την προηγούμενη περίοδο και με το ΣΕΣ την επόμενη, αποτελούν ουσιαστικά τα μοναδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη του τόπου μας. Ευθύνη μας είναι, έστω και το ένα ευρώ, να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε με ανταποδοτικότητα. Για αυτό και η ένταξη των έργων πρέπει πάντα να συνοδεύεται με πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε άριστη συνεργασία με τη συντριπτική πλειοψηφία των Δημοτικών Αρχών της Πελοποννήσου, γιατί πιστεύουμε ότι στη σημερινή κρίση που διέρχεται η χώρα μας απαιτείται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να παραμερίσουμε πολιτικές ιδιοτελών αντιπολιτευτικών αντιπαραθέσεων, που άλλωστε καταδικάζονται από τους ίδιους τους πολίτες. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μία μικρή μερίδα δημάρχων προσπάθησε να αμφισβητήσει την αποτελεσματική διαχείριση του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια, λέγοντας κατά διαστήματα, ή ότι το ΕΣΠΑ πρέπει να το διαχειριστούν οι δήμαρχοι ή ότι πρέπει να το διαχειριστούν τα υπουργεία.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, για παράδειγμα, ο κ. Νίκας, προσπάθησε πολλές φορές να δημιουργήσει την εντύπωση στους πολίτες ότι ο περιφερειάρχης επιλέγει την ένταξη των έργων ανάλογα με τη σχέση που έχει με τους δημάρχους. Δε δίστασε, μάλιστα, να υπονοήσει ότι κάποιοι συνάδελφοί του δήμαρχοι φέρονται με υποτέλεια στον περιφερειάρχη για να τους εντάξει έργα, ενώ στον ίδιο δεν υπάρχει η ίδια ανταπόκριση.
Είναι αδιανόητο ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Πελοποννήσου να περιφέρεται από υπουργείο σε υπουργείο, γνωρίζοντας καλά ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξης έργων από αυτά και να μη συνεργάζεται με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τα έργα δεν ανήκουν σε κανέναν, παρά μόνο στους πολίτες. Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια στο πρόγραμμά της έχει εντάξει σημαντικότατα έργα για την ανάπτυξη της Καλαμάτας. Όπως, για παράδειγμα, την παράκτια προστασία και ανάπλαση όλης της ακτογραμμής από την Καλαμάτα έως και τις Κιτριές, έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ, την αναβάθμιση και επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, έργο ζωής για την πόλη της Καλαμάτας, έργο περίπου 4 εκατ. ευρώ, την αντικατάσταση όλου του δικτύου ύδρευσης, έργο επίσης περίπου 4 εκατ. ευρώ και πολλά άλλα.
Επίσης, πώς είναι δυνατόν ένας δήμαρχος να υποστηρίζει ότι η διαχείριση του ΕΣΠΑ πρέπει να γίνεται από την κεντρική πολιτική σκηνή, αντί να στηρίζει τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης; Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε, παραμερίζοντας παλαιοκομματικές αντιλήψεις και ιδιοτελείς πολιτικές φιλοδοξίες, πως οφείλουμε να συνεργαζόμαστε και να συνεργούμε, γιατί μόνο έτσι θα είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έτσι ξεκίνησε την πρώτη της θητεία και έτσι θα συνεχίσει την επόμενη, καθώς πρόκειται για την πιο κρίσιμη 5ετία για την ανάπτυξή της.
Ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης πρέπει να ασχολείται, κυρίως, με την καθημερινότητα των πολιτών. Την ευθύνη της ανάπτυξης του σχεδιασμού και της προοπτικής έχει η αιρετή Περιφέρεια και για αυτό απαιτείται συνεργασία των δύο αυτόνομων θεσμών».