Έπειτα από χρόνια “Πήγαινε- έλα” …
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Το έργο της αποχέτευσης ανατολικά της Καλαμάτας μέχρι τις Κιτριές ήταν μια σημαντική επιλογή και παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής επί δημαρχοντίας Γιώργου Κουτσούλη. Όμως, από την αρχή υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις ως προς την ποιότητα κατασκευής του, λόγω της μεγάλης έκπτωσης του αναδόχου, πάνω από 50%!
Παρ’ όλα αυτά, οι διαβεβαιώσεις από πλευράς διοίκησης της ΔΕΥΑΚ ήταν ότι θα υπάρχει σοβαρή επιστασία και δε θα σημειωθούν προβλήματα.
Στην πορεία, όμως, και μετά την ολοκλήρωση του έργου, φάνηκαν μια σειρά από κακοτεχνίες, αφού η έντονη μυρωδιά που σκέπαζε σε πολλά σημεία της την Ανατολική Καλαμάτα δεν άφηνε περιθώρια για άλλες εξηγήσεις.
Έπειτα από πέντε και πλέον χρόνια παραλαβής του έργου αποφασίστηκε, τελικά, να προχωρήσει η αποκατάσταση των κακοτεχνιών. Για το λόγο αυτό η ΔΕΥΑΚ διαθέτει 175.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου θα γίνει στις 26 Αυγούστου.
Σύμφωνα και με τη διακήρυξη του έργου: «Ο αγωγός ακαθάρτων που κατασκευάστηκε με την εργολαβία “Κατασκευή και βελτίωση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης ακαθάρτων Καλαμάτας, β’ φάση”, στην περιοχή της Βέργας, παρουσιάζει προβλήματα στεγανότητας και καθιζήσεων. Με την παρούσα εργολαβία προβλέπεται να γίνει ανακατασκευή του αγωγού διαμέτρου D355 σε μήκος πενήντα πέντε μέτρων και D500 σε μήκος έξι μέτρων. Ανακατασκευή τριών φρεατίων εσωτερικής διαμέτρου 1,20 και ενός φρεατίου 1,50.
Ο αγωγός που πρόκειται να ανακατασκευαστεί βρίσκεται κάτω του υδροφόρου ορίζοντα. Για την εκτέλεση των εργασιών θα πρέπει να γίνει υποβιβασμός του υδροφόρου ορίζοντα με την κατασκευή στραγγιστηρίων και άντληση των υπογείων υδάτων. Επειδή τα εδάφη στα οποία πρόκειται να γίνουν οι εργασίες έχουν ξανασκαφτεί και θα είναι ασταθή, προβλέπεται αντιστήριξη με μεταλλικά πετάσματα σε όλο το μήκος του σκάμματος. Επίσης, πρόκειται να γίνει επισκευή του καταθλιπτικού αγωγού σε ένα σημείο και των Η/Μ των αντλιοστασίων, όπως αναφέρονται στην τεχνική περιγραφή».
Πάντως, η ΔΕΥΑΚ, όταν διαπίστωσε τις κακοτεχνίες, δέσμευσε την εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης του έργου από την ανάδοχο εταιρεία, τη “Δικτύωση”. Έτσι, τα 175.000 ευρώ για την αποκατάσταση θα καταβληθούν από την εγγυητική επιστολή. Ωστόσο, από την πλευρά της η “Δικτύωση” έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ζητά τα χρήματα της εγγυητικής επιστολής.
Ο λόγος που η ΔΕΥΑΚ πλήρωσε τότε γρήγορα τη “Δικτύωση” για το έργο, παρά τις κακοτεχνίες, ήταν, σύμφωνα με τις εξηγήσεις που δόθηκαν, ο εξής: εάν δε γίνονταν οι πληρωμές των λογαριασμών, υπήρχε κίνδυνος να χαθεί μέρος της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.