Κραυγή αγωνίας των κατοίκων στην πλατεία Ταξιαρχών


ΠΡΟΣ

Υπουργό Παιδείας κλπ

Καθηγητή κ. Κ. Αρβανιτόπουλο.

 

Κοινοποίηση

Μέλη του Συμβουλίου ΤΕΙ Καλαμάτας

Πρόεδρο ΤΕΙ Καλαμάτας κ. Βελισσαρίου                                                     6.3.2012

Μέλη ΔΕΠ ΤΕΙ Καλαμάτας. 

Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη,

Αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Αλευρά,

Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Π. Νίκα.

 

ΘΕΜΑ:  Διατύπωση γνώμης σχετικά με το «σχέδιο ΑΘΗΝΑ».

 

Ανταποκρινόμενο στην πρόσκλησή σας με το έγγραφό από 1245/6.2.2013 και +++  1.3.2013 για τη διατύπωση γνώμης σχετικά με τις τελευταίες προτάσεις σας για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και εντός της αρχικής προθεσμίας που θέσατε, το Συμβούλιο του ΤΕΙ Καλαμάτας συνήλθε στις 5 Μαρτίου 2013 για να διατυπώσει τη γνώμη του   λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των ακαδημαϊκών οργάνων του Ιδρύματος.

 

Το Συμβούλιο δεν υποτιμά τις δυσκολίες του εγχειρήματος και ελπίζει ότι η υπό εξέλιξη διαδικασία θα αποδώσει σε όρους γνώσης, αναβάθμισης της ανωτάτης Παιδείας και πραγματικής συνεισφοράς στην ανάπτυξη του τόπου,  Διαπιστώνει, επίσης, ότι  γενικά  οι προτάσεις του υπουργείου ικανοποιούν εν μέρει τα αιτήματα-προτάσεις που είχαν κατατεθεί έγκαιρα σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη της διαβούλευσης.   

 

Το Συμβούλιο, έχοντας ως αφετηρία την κεντρική ιδέα ότι  δεν πρέπει να γίνουν απλές επιδιορθώσεις ελαττωμάτων της τωρινής δομής, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες ώστε το Ίδρυμα να εξελιχθεί μεσοπρόθεσμα σε ένα πραγματικό πόλο ανάπτυξης για την περιφέρεια Πελοποννήσου με τη συγκέντρωση δυνάμεων  και αποσαφήνιση της ταυτότητάς του υιοθέτησε ομόφωνα την ακόλουθη

 

γνώμη σχετικά με τις προτάσεις του Υπουργείου (με τη σειρά):

 

  1. Συμφωνούμε με τη μετονομασία του ΤΕΙ Καλαμάτας σε ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.  
  2. Συμφωνούμε με τη διατήρηση της ΣΧΟΛΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, αλλά προτείνουμε μια διαφορετική δομή, δηλαδή να περιλάβει δύο Τμήματα  (1) ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ  και (2) ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ όπως προτείνεται από το υπουργείο. Προτείνουμε ειδικότερα  την αλλαγή (διεύρυνση του τίτλου του πρώτου Τμήματος (με την προσθήκη του όρου «και οργανισμών») για τον προφανή λόγο ότι μόνο έτσι θα «χωρέσει» μια κατεύθυνση σπουδών Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που σήμερα είναι αυτοτελές Τμήμα. (3) Προτείνουμε το σημερινό ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ με δεδομένη την ως τώρα πορεία και τις προοπτικές του να μη συρρικνωθεί σε κατεύθυνση αλλά να ενταχθεί στην υπάρχουσα ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (βλ. πιο κάτω) ή, εναλλακτικά, να διατηρήσει την αυτοτέλειά του ως Τμήμα στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας.
  3. Συμφωνούμε φυσικά με τον όρο ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ  και με τα προτεινόμενα δύο Τμήματα ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ και ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ υπό τον όρο ότι θα διατηρηθούν τα υπάρχοντα επαγγελματικά δικαιώματα.
  4. Η ήδη υπάρχουσα ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ να διατηρηθεί και να περιλάβει δύο Τμήματα (1) Το προαναφερθέν ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ή διαχείρισης) ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ και (2) ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι έχει ήδη αποσταλεί στο υπουργείο το σκεπτικό για την ανάγκη διατήρησης των δύο Τμημάτων. 
  5. Συμφωνούμε με την ίδρυση ΣΧΟΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ.  Υπενθυμίζουμε όμως ότι το Συμβούλιο έχει ζητήσει  τη μετακίνηση του σημερινού ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (που το υπουργείο μετονομάζει απλώς) στην έδρα του Ιδρύματος στην Καλαμάτα για επιστημονικούς (συνέργειες κλπ) και οικονομικούς λόγους και την ένταξή του στις υπάρχουσες δομές του Ιδρύματος π.χ. με έμφαση στην  agroinformatik. Θεωρούμε ότι η σύσταση ΣΧΟΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ και η μετονομασία του Τμήματος σε ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ θα εξυπηρετούσαν κάποιο αποσαφηνισμένο σκοπό αν συνοδεύονταν με περαιτέρω αλλαγές π.χ. δημιουργία νέων Τμημάτων και ανάλογη στελέχωση. Εκτιμούμε ότι ειδικά αυτή η πρόταση του υπουργείου δεν είναι ώριμη. Πάντως προέχει η  μετακίνηση του Τμήματος στην έδρα της Καλαμάτας.

 

Συνοπτικά θεωρούμε ότι οι αλλαγές που προτείνουμε ανταποκρίνονται στην ανάγκη για ένα ΤΕΙ Πελοποννήσου που δομείται σύμφωνα με σαφή κριτήρια και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και της περιφέρειας.  

 

Θεωρώντας ότι η άμεση επικοινωνία είναι πάντοτε εποικοδομητική, επανερχόμαστε στην πρότασή μας για απ’ ευθείας συνάντηση του Συμβουλίου με τον υπουργό (παρά το βεβαρυμμένο πρόγραμμά του) και αναμένουμε απάντηση.

 

 

 

Η γραμματέας του Συμβουλίου                          Για το Συμβούλιο                                                          

                                                                                          Ο Πρόεδρος

                                                                                         Πάνος Καζάκος

                                                         Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Επισυναπτόμενα : 1. Απόφαση Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υπηρεσιών Υγείας  2. Τμήμα Λογοθεραπείας και 3. Γνώμη της πλειοψηφίας του Τμήματος Αυτοδιοίκησης 4. Γνώμη για το  Τμήμα Τεχνολογιών Πληροφορικής και τηλεπικοινωνι΄΄ων.




ΘΕΜΑ:   Διευκρινήσεις πρότασης του Συμβουλίου του  Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας.

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Καλαμάτας  έχει αποστείλει έγκαιρα στο Υπουργείο Παιδείας και θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού  τη γνώμη του  για το σχέδιο Αθηνά την οποία και επισυνάπτουμε. 

Επισημαίνουμε τα κατά τη γνώμη μας κύρια σημεία:

1. Διαφωνούμε με την μεταφορά του Τμήματος Λογοθεραπείας στο ΤΕΙ Πάτρας και το κλείσιμο της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας (ΣΕΥΠ) στην Καλαμάτα και προτείνουμε να μεταφερθεί στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας (ΣΕΥΠ) της Καλαμάτας και το Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (ΔΜΥΠ), που σήμερα βρίσκεται στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, μετονομαζόμενο σε Τμήμα Διαχείρισης Υπηρεσιών Υγείας, και να ενδυναμώσει την υπάρχουσα Σχολή ΣΕΥΠ με μία νέα δομή όπου θα περιλαμβάνει δύο δυναμικά Τμήματα της Λογοθεραπείας και του Τμήματος Διαχείρισης Υπηρεσιών Υγείας . Έτσι, η Σχολή αυτή θα διαθέτει 12 μέλη ΔΕΠ που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν σε αρκετά θεματικά πεδία το πρόγραμμα του Τμήματος Λογοθεραπείας. Το Τμήμα Λογοθεραπείας επιτελεί σήμερα εξαιρετικό επιστημονικό και αναγνωρισμένο κοινωνικό έργο χάρη στον ενθουσιασμό του έκτακτου προσωπικού. Επομένως δεν συμφωνούμε με τις προτάσεις του Υπουργείου για κατάργηση και των δύο τμημάτων (Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας  και Λογοθεραπείας) για λόγους που εξηγούμε στα επίσης επισυναπτόμενα έγγραφα και επιμένουμε ότι οι αλλαγές που προτείνουμε ανταποκρίνονται στον μεσο- και μακροπρόθεσμο στόχο μιας διατηρήσιμης δομής.  

2. Θεωρούμε ότι γίνεται διαφορετική αντιμετώπιση στο θέμα του κόστους των συμβασιούχων όσον αφορά το Τμήμα της Λογοθεραπείας και το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών που βρίσκεται στη Σπάρτη. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι το κόστος του Τμήματος της Λογοθεραπείας είναι το ήμισυ από αυτό του παραρτήματος της Σπάρτης.

3.  Προτείναμε τη μεταφορά του παραρτήματος της Σπάρτης  (Τμήματος Τεχνολογίας πληροφορικής και Επικοινωνιών) στην Καλαμάτα υιοθετώντας την αρχική λογική της μεταρρύθμισης.  Οι προφανείς λόγοι είναι ακαδημαϊκοί (συνέργειες, όχι απομόνωση, διατηρησιμότητα) και οικονομικοί (σημαντική μείωση  του προϋπολογισμού λειτουργίας του ΤΕΙ).  Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι το Υπουργείο δημιουργεί Σχολή με ένα Τμήμα στη Σπάρτη και του δίνει νέα ονομασία  «Μηχανικών Πληροφορικής» με  το ίδιο προσωπικό! Αυτή τάση δημιουργίας «Σχολών» με ένα Τμήμα (κάτι σαν χωριά Ποτέμκιν) χαρακτηρίζει και άλλες προτάσεις για άλλα Ιδρύματα και αποτελεί Ελληνική ευρεσιτεχνία!

4. Παρατηρούμε γενικότερα ότι στο προτεινόμενο σχέδιο ΑΘΗΝΑ υπάρχουν ακαδημαϊκά Τμήματα με μηδέν εκπαιδευτικό προσωπικό που αντιμετωπίζονται διαφορετικά από το αντίστοιχο Τμήμα της Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Καλαμάτας.

Εκτιμούμε ότι εάν στην τελική πρόταση του Σχεδίου Αθήνα δεν ληφθούν υπόψη οι  προτεινόμενες από το Συμβούλιο και ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλαγές, το ΤΕΙ Καλαμάτας αντί να καταστεί πόλος επιστημονικής και οικονομικής ανάπτυξης  όπως είναι ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας, θα συρρικνωθεί και τελικώς θα απαξιωθεί.

Τέλος, διαμαρτυρόμαστε για την τακτική του υπουργείου να καταστρατηγεί τα δικά του κριτήρια και να αλλάζει τις προθεσμίες της διαβούλευσης με αποτέλεσμα να τις ακυρώνει και να ανοίγει πάλι τον δρόμο για μη βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα της ανωτάτης παιδείας .

Ελπίζουμε ότι  το παρόν θα συμβάλει στις δικές σας κοινοβουλευτικές διεργασίες και είμαστε πρόθυμοι να σας εκθέσουμε διεξοδικότερα την άποψή μας. 

 

                                                             

 

                                                           

O  Πρόεδρος Συμβουλίου ΤΕΙ Καλαμάτας ,

 

                Πάνος Καζάκος

     Ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών

Επισυναπτόμενα:

  1. Γνώμη του Συμβουλίου για τη δοιμή του ΤΕΙ Καλαμάτας