Ένα στα τέσσερα καταστήματα πωλούσε το καλοκαίρι μη ασφαλή προϊόντα


 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΙΚΤΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

Ένα στα τέσσερα καταστήματα που ελέγχθηκαν το καλοκαίρι διέθετε μη ασφαλή προϊόντα

 

Της Βίκυς Βετουλάκη

 

Περισσότερα από ένα στα τέσσερα καταστήματα εστίασης που ελέγχθηκαν τον Αύγουστο στη Μεσσηνία παραβίαζαν κανονισμούς για τη διάθεση ασφαλών προϊόντων και οι ιδιοκτήτες τους είδαν την πόρτα του εισαγγελέα.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία δράσης του Μεικτού Κλιμακίου Ελέγχων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, που ανήκει στη Διεύθυνση Ανάπτυξης.

Από τα 51 καταστήματα που ελέγχθηκαν, στα 14 διαπιστώθηκε η ύπαρξη κατεψυγμένου κρέατος και αλιευμάτων, τα οποία είχαν αγοραστεί ως νωπά, είχαν καταψυχθεί από τους ίδιους και πωλούνταν ως νωπά, παραπλανώντας έτσι το καταναλωτικό κοινό.

Επίσης, το 2012 έγιναν εκατοντάδες άλλοι έλεγχοι, με βεβαίωση αρκετών παραβάσεων.

 

Επιχειρήσεις χωρίς άδεια

Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα και στον τομέα χορήγησης αδειών από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης.

Το 2012 έγιναν έλεγχοι σε 452 επιχειρήσεις της Μεσσηνίας, για την εξακρίβωση της ορθής λειτουργίας, σύμφωνα με τους όρους αδειοδότησής τους. Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι αφορούσαν σε συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων, οινοποιεία, αρτοποιεία, τυποποιητήρια ελαιολάδου, ξυλουργεία, βιοτεχνίες πλαστικών υλικών, καταστήματα πώλησης φιαλών υγραερίου, πλυντήρια-στεγνοκαθαριστήρια.

Σε αρκετές περιπτώσεις έγιναν συστάσεις και δόθηκαν διευκρινιστικές οδηγίες για τη διόρθωση μικρών παραλείψεων.

Ωστόσο, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 16 επιχειρήσεις, καθώς λειτουργούσαν χωρίς άδεια, συνολικού ύψους 22.610 ευρώ.

Στον τομέα του εμπορίου διενεργήθηκαν συνολικά 85 δειγματοληψίες, σε διάφορα είδη, όπως καύσιμα, τρόφιμα, και 10 που αφορούσαν ελαιόλαδο.

Διενεργήθηκε, επίσης, ποσοτικός έλεγχος, (λιτρομέτρηση), σε 374 αντλίες πρατηρίων υγρών καυσίμων και περιοδικός έλεγχος μέτρων και σταθμών σε 897 ζυγούς καταστημάτων και ελαιοτριβείων.

Στο επίπεδο των αγορανομικών ελέγχων διενεργήθηκαν 369 έλεγχοι σε καταστήματα και επιχειρήσεις του νομού και 130 από το Μεικτό Κλιμάκιο Τροφίμων.

Επιβλήθηκαν 6 πρόστιμα για αγορανομικές παραβάσεις, ύψους 2.500 ευρώ, όπως και 16 πρόστιμα για παραβάσεις υπαίθριου εμπορίου και λαϊκών αγορών, ύψους 23.800 ευρώ.

Ακόμα, επιβλήθηκαν 20 πρόστιμα για παραβάσεις του νόμου περί Ανώνυμων Εταιρειών, ύψους 2.250 ευρώ.

 

Μεικτό κλιμάκιο

Το Μεικτό Κλιμάκιο Ελέγχου Τροφίμων συστάθηκε στη Μεσσηνία τον Απρίλιο. Πρόεδρος της επιτροπής έχει ορισθεί ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Κ. Βασιλόπουλος και μέλη οι διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Καλαμάτας και Τριφυλίας, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας, Χημικής Υπηρεσίας Καλαμάτας και αστυνόμος Α’ του Α.Τ. Καλαμάτας.

Η Επιτροπή συνεδριάζει στις αρχές κάθε μήνα και αποφασίζει για τα είδη των προϊόντων που θα ελεγχθούν (κατά τη διάρκεια του μήνα), ανάλογα με τα εποχιακά είδη παραγωγής, καθώς και τα είδη των καταστημάτων που θα ελεγχθούν.

Οι έλεγχοι διενεργούνται από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Ανάπτυξης (για αγορανομικές παραβάσεις), της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (για προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής) και της Διεύθυνσης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας (για θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος).

Οι έλεγχοι που αποφασίζονται να γίνουν κάθε μήνα διενεργούνται σε όλη τη Μεσσηνία.

Σύμφωνα με τον 8μηνο απολογισμό δράσης, κατά τους ελέγχους έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις μικρής κλίμακας, αλλά και παραβάσεις που επισύρουν την ποινή του χρηματικού προστίμου, ακόμη και την παραπομπή στον εισαγγελέα.

 

Μη ασφαλή τρόφιμα

Από τον Απρίλιο 2012 που ξεκίνησε η δράση του Μεικτού Κλιμακίου Ελέγχου Τροφίμων έως το τέλος Δεκεμβρίου 2012, διενεργήθηκαν συνολικά 346 έλεγχοι σε ισάριθμα καταστήματα στη Μεσσηνία (αρτοποιεία, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, πρατήρια άρτου, καφέ μπαρ–ζαχαροπλαστεία, ψητοπωλεία, κρεοπωλεία, κατεψυγμένα προϊόντα, παντοπωλεία, οπωροπωλεία, αλλαντικά-τυροκομικά, υπεραγορές τροφίμων, ιχθυοπωλεία, εμπόρους χονδρικής και λιανικής πώλησης και παραγωγούς στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας).

Σε πολλά καταστήματα διαπιστώθηκαν παραβάσεις μικρής κλίμακας και έγινε σύσταση και ενημέρωση στους ιδιοκτήτες για συμμόρφωση σύμφωνα με τις διατάξεις του Αγορανομικού Κώδικα. Στα καταστήματα αυτά δεν επιβλήθηκε καμία ποινή, αλλά ακολούθησε επανέλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί η πλήρης εφαρμογή του Αγορανομικού Κώδικα.

Σε αρκετά, όμως, καταστήματα διαπιστώθηκε η ύπαρξη κατεψυγμένου κρέατος και αλιευμάτων, τα οποία είχαν αγοραστεί ως νωπά, είχαν καταψυχθεί από τους ίδιους και πωλούνταν ως νωπά, παραπλανώντας έτσι το καταναλωτικό κοινό. Τα προϊόντα αυτά χαρακτηρίστηκαν ως μη ασφαλή, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν από κτηνίατρο του κλιμακίου. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα.

Το φαινόμενο παρουσίασε έξαρση το μήνα Αύγουστο, οπότε διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 51 καταστήματα και βεβαιώθηκαν τέτοιες σοβαρές παραβάσεις σε 14 καταστήματα, ποσοστό δηλαδή 27,5%. Όλες αυτές οι περιπτώσεις παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα.

Τους μήνες προς το τέλος του 2012 διαπιστώθηκε μείωση του αριθμού των παραβάσεων, σε σύγκριση με τις παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, λόγω και της δράσης του κλιμακίου.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του Μεικτού Κλιμακίου είναι πως γίνεται συντονισμένος έλεγχος από υπαλλήλους όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και μετά την ολοκλήρωσή του, οι συναρμόδιες υπηρεσίες έχουν πλήρη εικόνα για το συγκεκριμένο κατάστημα.