Η Μεσσηνία στη μάχη κατά του κορωνοϊού, αλλά με ελλείψεις μέσων σε βασικές δομές

Η Μεσσηνία στη μάχη κατά του κορωνοϊού, αλλά με ελλείψεις μέσων σε βασικές δομές

Ετοιμότητα και προβλήματα καταγράφηκαν σε ευρεία σύσκεψη

Η σωστή ενημέρωση και η τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας, επισημάνθηκαν για άλλη μια φορά ότι είναι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες στη προφύλαξη από τον κορωνοϊό, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, υπό την προεδρία του τοπικού αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου.

Ωστόσο, επισημάνθηκαν και οι ελλείψεις, όπως αυτές που ανάφερε ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας (πρώην ΙΚΑ) κ. Κατσαφάδος για ανυπαρξία ειδών, όπως μάσκες, γάντια και κλπ., αλλά και για ανυπακοή πολιτών να τηρήσουν κάποιους κανόνες.

Στη χθεσινή σύσκεψη έλαβαν μέρος ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Φίλιππος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γεώργιος Μπέζος, οι Δήμαρχοι Μάνης Δημ. Γιαννημάρας, Πύλου – Νέστορος Παν. Καρβέλας, αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι των άλλων Δήμων, περιφερειακοί σύμβουλοι, οι Πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου Δημ Τζωρτζίνης, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Γεωργία Θεοδωροπούλου, του Φαρμακευτικού  Συλλόγου Σωτήρης Αργυρόπουλος, ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας Κατσαφάδος Παναγιώτης, η Πρόεδρος της επιτροπής Νοσοκομειακών λοιμώξεων του Νοσοκομείου Καλαμάτας Πνευμονολόγος Σταυρούλα Κουτσουμπού, ο Πρόεδρος ιατρών Κέντρων Υγείας, Γενικός Ιατρός Ηλίας Μανδηλάρης, ο Ιατρός Λοιμωξιολόγος Φώτης Σεϊντής, η Διευθύντρια Υγείας Κατερίνα Σπέντζουρα και στελέχη της υπηρεσίας, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Εκπαίδευσης, Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευάγγελος Ξυγκώρος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλίας, Αξιοτόπουλος, ο Διοικητής  της Πυροσβεστικής Μεσσηνίας Δημ. Γεωργανάς, ο Λιμενάρχης Καλαμάτας Νικ. Γιαννουλάτος, ο Λιμενάρχης Πύλου Νικ. Παπακωνσταντίνου, ο Αερολιμενάρχης Καλαμάτας Δημ Μανδηλάρης, εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού, του ΕΚΑΒ Καλαμάτας, κ.ά.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν ότι δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος απ’ όσους είχαν κληθεί από τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία. Η σύσκεψη είχε κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα και για να διαπιστωθεί η ετοιμότητα που υπάρχει ανάλογα με τις αρμοδιότητες που έχει κάθε φορέας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος τόνισε πως ο καθένας οφείλει να προστατεύει τον εαυτό του και το περιβάλλον του,  και αν κάποιος γίνει φορέας του ιού να συμπεριφερθεί με τρόπο που σέβεται το διπλανό του και να παίρνει τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται για να μη μεταδοθεί.

Οι δύο λοιμωξιολόγοι αναφέρθηκαν αναλυτικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί και στον κορωνοϊό, ενώ η κα Κουτσουμπού υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει φραγμός από την πρωτοβάθμια φροντίδα και να μην πηγαίνουν όλα τα περιστατικά στο Νοσοκομείο.  Μάλιστα είπε ότι υπάρχει ανησυχία στον κόσμο, με αποτέλεσμα πολλοί να καταφεύγουν στα Επείγοντα με το παραμικρό σύμπτωμα.

Ο κ. Κατσαφάδος από το Κέντρο Υγείας, επισήμανε πως αν υπάρξει έξαρση κρουσμάτων θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και πως σε αυτή τη περίπτωση ίσως χρειασθεί  η βοήθεια της Δημοτικής Αστυνομίας ή της Αστυνομίας, καθώς αρκετοί πολίτες δεν υπακούν ούτε και τώρα στις οδηγίες που τους δίνουν για τις επισκέψεις τους στο Κ.Υ. Τέλος, επισήμανε ότι στο Κ.Υ. έχουν σοβαρό πρόβλημα με ελλείψεις σε γάντια, μάσκες, ποδιές κ.λπ.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Μπέζος αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του Νοσοκομείου να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε περιστατικό, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το Νοσοκομείο της Καλαμάτας μπορεί να λειτουργήσει και ως Μονάδα Αναφοράς. Επίσης, είπε ότι για τα Κέντρα Υγείας οι προμήθειες ειδών γίνονται από την 6η ΥΠΕ, ενώ αναφέρθηκε και στην εκτόξευση των τιμών σε τέτοια είδη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τι μάσκες το νοσοκομείο της προμηθευόταν με 0,10 ευρώ και την τελευταία φορά που πήραν είχαν φτάσει 0,80 ευρώ.

Ο κ. Αργυρόπουλος από το Φαρμακευτικό Σύλλογο, ενημέρωσε για ενημερωτικές αφίσες και φυλλάδια που εκδόθηκαν από τον Πανελλήνιο Σύλλογό τους και πως 10.000 έντυπα θα μοιρασθούν δωρεάν στη Μεσσηνία από τις εφημερίδες. Η κα Θεοδωροπούλου,  από τον Οδοντιατρικό, σημείωσε πως πάντοτε αντιμετωπίζουν τους ασθενείς ως πιθανούς φορείς κάποιας ασθένειας και λαμβάνουν μέτρα και πως πλέον τα έχουν αυξήσει.

Η Διευθύντρια Υγείας Κατερίνα Σπέντζουρα, σημείωσε ότι η ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ ενημερώνεται συνεχώς και πρέπει να την επισκέπτονται συχνά όλοι για να λαμβάνουν οδηγίες. Τόνισε δε πως πρέπει να ενταθούν τα μέτρα προστασίας, τα προσωπικά, αλλά και της περιβαλλοντικής υγιεινής. Υπογράμμισε δε, πως δε χρειάζονται υπερβολές και πως η απλή χλωρίνη απολυμαίνει.

Πλοίο από την Ιταλία

Ο Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς σημείωσε ότι από την 1η Μαρτίου μοιράσθηκαν στους πιστούς στις ενορίες ενημερωτικά έντυπα και επισήμανε πως για την εκκλησία προέχει η Δημόσια Υγεία και είναι κατά των ψευδών ειδήσεων και των υπερβολών. Κατέληξε δε λέγοντας «δε θα είμαστε επαναστάτες.  Σε ό,τι αποφασίσουν οι επίσημοι φορείς, η Ιερά Μητρόπολις θα είναι αρωγός».

Ο Λιμενάρχης Καλαμάτας κ. Γιαννουλάτος, ενημέρωσε πως λαμβάνουν όλα τα μέτρα που προβλέπονται για τα πλοία που προσεγγίζουν το λιμάνι, ενώ ανακοίνωσε ότι σήμερα στο αγκυροβόλιο θα φτάσει εμπορικό πλοίο από την Ιταλία, τα χαρτιά του οποίου έχουν ελεγχτεί και δεν είχε δηλωθεί πρόβλημα από κάποιο μέλος του πληρώματος.

Τέλος, ο αερολιμενάρχης κ. Μανδηλάρης σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο και  εφαρμόζουν όλες τις οδηγίες που έχουν, ενώ τόνισε και αυτός πως στο αεροδρόμιο υπάρχει αυξημένη ανάγκη για είδη προσωπικής υγιεινής που δεν υπάρχουν. Τέλος είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακύρωση πτήσεων, αλά εκτίμησε ότι θα υπάρξουν.

Κλείνοντας τη σύσκεψη ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστασόπουλος, τόνισε ότι διαπιστώθηκε η ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων ιδρυμάτων για την διαχείριση τέτοιων περιστατικών και πως θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία με όλους τους φορείς.

Της Βίκυς Βετουλάκη