Αίσιο τέλος με εγκλωβισμένους ορειβάτες στον Ταΰγετο

Αίσιο τέλος με εγκλωβισμένους ορειβάτες στον Ταΰγετο

Θετική έκβαση είχε η περιπέτεια για τους δύο Βέλγους ορειβάτες οι οποίοι εγκλωβίστηκαν σε χιονισμένη περιοχή του Ταϋγέτου το πρωί της Δευτέρας (3/2).
Μετά από ευρεία και οργανωμένη επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης, μέλη της Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) Λακωνίας και του Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης, οι δύο αλλοδαποί εντοπίστηκαν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας, κοντά στη θέση «Πόρτες».

Οι διασώστες είχαν κατορθώσει να έχουν οπτική επαφή με τους ορειβάτες από νωρίτερα, ωστόσο η πρόσβαση στο σημείο ήταν δύσκολη λόγω της υφής του εδάφους που ήταν καλυμμένο με παγωμένο χιόνι. Τελικά, γύρω στις 4:00 μμ της Δευτέρας, πυροσβέστες και εθελοντές διασώστες προσπέλασαν στο σημείο όπου βρίσκονταν οι δύο Βέλγοι και στη συνέχεια τους μετέφεραν στο καταφύγιο και στη συνέχεια στη Σπάρτη.

Καθοριστική συμβολή στην επιχείρηση διαδραμάτισε και ο  ειδικός εξοπλισμός που διέθετε η ΕΟΔ Λακωνίας, τα μέλη της οποίας επιστράτευσαν μέχρι και ειδική συσκευή τετρακόπτερου (drone).

Το χρονικό
Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας (3/2), όταν οι δύο Βέλγοι ορειβάτες που είχαν ξεκινήσει ανάβαση από το καταφύγιο προς την κορυφή «Προφήτης Ηλίας» του Ταϋγέτου, παρέκλιναν από την πορεία τους κι εγκλωβίστηκαν σε περιοχή με πυκνό χιόνι κοντά στη θέση «Πόρτες». Οι δύο Βέλγοι κάλεσαν τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112, αιτούμενοι συνδρομή και βοήθεια, γεγονός που κινητοποίησε πυροσβεστική και εθελοντές διασώστες.
lakonikos.gr