Τα μαχαίρια Dikristo έχουν τη δική τους αισθητική

Τα μαχαίρια Dikristo έχουν τη δική τους αισθητική

Ακονισμένη Αισθητική

«Ξεκίνησα την κατασκευή μαχαιριών πριν από μερικά χρόνια, όταν μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να έχω ένα καλό εργαλείο στην κουζίνα μου, όντας ερασιτέχνης μάγειρας. Παράλληλα, ήθελα να εκφράσω την καταπιεσμένη μου δημιουργικότητα…» αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Θ» ο Μεσσήνιος Στυλιανός-Χρήστος Δρακόπουλος, δημιουργός των μαχαιρών «Dikristo». Συγχρόνως δηλώνει το πόσο δεμένος αισθάνεται με την Καλαμάτα, παρότι δραστηριοποιείται στην Αθήνα, διατηρώντας παράλληλα εργαστήριο στη Μεσσήνη, όπου και η έδρα της επιχείρησής του.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Γιατράκου

Τον «γνωρίσαμε» μέσα από το διαδίκτυο, μένοντας έκθαμβοι από την αισθητική των δημιουργημάτων του, και ήρθαμε σε επαφή μαζί του, προκειμένου να σας τον παρουσιάσουμε:

Μια ξεχωριστή δραστηριότητα, ένας ξεχωριστός επαγγελματικός δρόμος. Πώς ξεκίνησε αυτή η διαδρομή και τι αποτέλεσε την πηγή έμπνευσής σας;
Όλα ξεκίνησαν πριν από κάποια χρόνια, όταν γυρνώντας από την τότε δουλειά μου, αργά το βράδυ, καθόμουν και μαγείρευα. Ήταν μια πολύ πιεσμένη περίοδος στη ζωή μου με μεγάλο άγχος και κούραση και η μαγειρική ήταν η ευχάριστη και δημιουργική στιγμή της ημέρας. Πάντα, σκοπός της μαγειρικής μου ήταν όχι να ικανοποιήσω την πείνα μου, αλλά να μάθω, να εξελίξω τη διαδικασία και να δημιουργήσω κάτι νέο. Μέσα σε όλη τη διαδικασία, φυσικά, πρωτοστατούσε το μαχαίρι, οπότε δεν άργησε η στιγμή που έπρεπε να διαλέξω ένα νέο, καλύτερο. Διαβάζοντας για τα μαχαίρια, κατάλαβα αμέσως ότι είναι πολύπλοκα εργαλεία, παρότι φαίνονται απλά, και συνεχίζοντας το διάβασμα απλώς… μαγεύτηκα! Έτσι, αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω ένα! Η αρχή έγινε πολύ απλά, με ελάχιστα υλικά (μια λίμα και ένα ατσάλι). Στο μπαλκόνι του σπιτιού μου ξεκίνησα σιγά σιγά να διαμορφώνω το πρώτο μαχαίρι με τις ελάχιστες γνώσεις που είχα… Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία! Από την πρώτη κιόλας στιγμή στόχος μου ήταν να κατασκευάσω ένα μαχαίρι που θα ξεπερνούσε τις προσδοκίες. Όταν τελείωσα το πρώτο, είπα στον εαυτό μου ότι είναι κάτι που θα μπορούσα να κάνω και να το εξελίξω. Από τότε συνεχώς μπαίνουν στόχοι και εντείνω τις προσπάθειές μου για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αποκρυπτογραφήστε μας τη λέξη DIKRISTO, πρόκειται για κάποιο ακρωνύμιο; Πώς προέκυψε;
Το επώνυμό μου είναι Δρακόπουλος, ενώ έχω δύο ονόματα από τους παππούδες μου, Στέλιος και Χρήστος. Στην καθημερινότητα έχει επικρατήσει το Στέλιος. Για να τιμήσω και τον άλλον μου παππού, λοιπόν, συνδύασα το επώνυμο με το δεύτερό μου όνομα και έτσι γεννήθηκε το “Dikristo”!

Διαβάζουμε για εσάς σε διεθνή sites γαστρονομίας, αλλά και εγχώρια. Τι απαιτείται γι’ αυτή την κατάκτηση;
Καθημερινές θυσίες σε όλα τα επίπεδα. Προσωπικό και οικογενειακό πρωτίστως, ενώ μεγάλο είναι και το χρηματικό κόστος. Απαιτούνται συνεχώς επενδύσεις σε νέα υλικά και τεχνικές, ενώ δεν υπάρχουν αργίες και Κυριακές για ξεκούραση, εφόσον θέλει κάποιος να είναι πρώτος. Φυσικά, μεγάλο ρόλο παίζει και η τύχη, ειδικά στη χώρα μας, αλλά είναι ένας παράγοντας που δε με επηρεάζει άμεσα, μιας και δεν έχω καμία επίδραση πάνω του.

Πόσος χρόνος απαιτείται για τη σχεδίαση και κατασκευή ενός μαχαιριού. Τι βαθμός επικινδυνότητας υπάρχει κατά τη διαδικασία και ποια τα κριτήρια επιλογής των υλικών σας;
Η δημιουργία ενός μαχαιριού έχει πολλά στάδια κι εφόσον μιλάμε για μαχαίρι υψηλών αποδόσεων και αισθητικής, απαιτεί μεγάλο χρόνο τόσο μελέτης όσο και κατασκευής. Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι και θελκτικός στο μάτι και λειτουργικός. Η κίνηση, το μέγεθος και η γεωμετρία του χεριού, το ύψος κοπής και η στάση του σώματος του χρήστη, είναι κάποια από τα δεδομένα που πρέπει να λάβει κάποιος υπ’ όψιν για να δημιουργήσει ένα σωστό μαχαίρι. Κατασκευαστικά είναι ακόμα περισσότερα τα δεδομένα που πρέπει κάποιος να λάβει υπ’ όψιν, όπως και οι γνώσεις που πρέπει να έχει έτσι ώστε να υπάρχει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται πρέπει να τηρούν κάποια στάνταρ /επίπεδα, τόσο από θέμα βάρους και ανθεκτικότητας όσο κι από θέμα υγιεινής. Υπάρχουν πολλά υλικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν με την κατάλληλη επεξεργασία, όπως ξύλο και ρητίνη, ενώ δε λείπουν και τα πιο σπάνια, όπως πολύτιμοι λίθοι, χρυσός, απολιθώματα κ.ά. Τα πιο πολλά, βέβαια, είναι χαρακτηριστικά που αντιλαμβάνεται μόνο το έμπειρο μάτι, αλλά όταν αναζητάς το καλύτερο, δεν κάνεις συμβιβασμούς.
Όλη η διαδικασία είναι επικίνδυνη, κυρίως γιατί περιλαμβάνει ηλεκτρικά κοπτικά εργαλεία που δε συγχωρούν, χημικά, τόνους σκόνης και, φυσικά, υψηλές θερμοκρασίες. Γενικώς, πρέπει να φυλάγεσαι, αλλά, εφόσον τηρείς μια διαδικασία, ένα πρωτόκολλο, ανεβάζεις την ασφάλεια σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Κατασκευάζετε και custom made; Υπάρχουν ιδιώτες- επαγγελματίες που επιθυμούν να έχουν στην κατοχή τους κάτι μοναδικό;
Υπάρχουν τόσο ιδιώτες όσο και επαγγελματίες που θέλουν κάτι πραγματικά μοναδικό, φτιαγμένο στο χέρι τους. Εδώ δεν παίζει τόσο ρόλο εάν είσαι επαγγελματίας μάγειρας όσο το να θέλεις να χρησιμοποιείς τα καλύτερα εργαλεία για τη δουλειά σου. Το μαχαίρι είναι ένα εργαλείο και αποτελεί προέκταση του χεριού του μάγειρα, αλλά παράλληλα ένα αντικείμενο φετίχ, ένα «τοτέμ» όπως συνηθίζω να λέω.

Πώς φαντάζεστε την εξέλιξη του brand “Dikristo”;
Στόχος είναι να φτάσω τα μαχαίρια “Dikristo” να είναι παγκοσμίως αναγνωρίσιμα. Έχουν γίνει πολλές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θετική, πράγμα που με κάνει να προσπαθώ ακόμα περισσότερο. Ευελπιστώ στα επόμενα χρόνια με πολλή δουλειά και λίγο τύχη να τα καταφέρω. Δεν έχω στόχο την ευρεία παραγωγή, αλλά μια μικρομεσαίας παραγωγής μονάδα, τόση ώστε να μην υποβαθμίζεται η ποιότητα.

Το δικό μας ερέθισμα για την επικοινωνία μαζί σας, πέραν της αισθητικής των κατασκευών σας που μας συνεπήρε, ήταν και η καταγωγή σας από τη Μεσσηνία. Ποια είναι η επαφή με τη γενέτειρά σας;
Είμαι πολύ δεμένος με τον τόπο μου, μιας και πέρασα τα πιο ανέμελα χρόνια μου στην Καλαμάτα. Αν και είμαι συνεχώς στην Αθήνα, πολλοί δεν ξέρουν ότι διατηρώ εργαστήριο στη Μεσσήνη, όπου μάλιστα είναι και η έδρα μου!

Στυλιανός-Χρήστος Δρακόπουλος
Dikristo

www.dikristo.com
www.facebook.com/dikristo
www.instagram.com/dikristo_knives
+306944681199