Με το «τσουβάλι» ψώνιζαν την πρώτη μέρα της απαγόρευσης οι Καλαματιανοί

Με το «τσουβάλι» ψώνιζαν την πρώτη  μέρα της απαγόρευσης οι Καλαματιανοί

-Ένας τόνος πατάτας πουλήθηκε μέσα σε 24 ώρες 

Πως περιγράφουν την κατάσταση δυο τοπικοί καταστηματάρχες τροφίμων 

Πώς συμπεριφέρονται οι Μεσσήνιοι ως καταναλωτές την περίοδο του κορωνοϊού; Έχουν αλλάξει οι διατροφικές τους συνήθειες; Πώς αντέδρασαν τις πρώτες μέρες εφαρμογής του “lockdown”;

Για αυτά και άλλα πολλά, όπως πώς ψώνισαν για το ιδιαίτερο Πάσχα φέτος, μίλησαν στο «Θάρρος» δύο τοπικοί καταστηματάρχες, οι οποίοι προμηθεύουν τους πελάτες τους με τοπικά προϊόντα και κρέατα.

Τόσο ο κ. Τάκης Κατσίρας, που διατηρεί την ομώνυμη «Φάρμα» στην Καλαμάτα, όσο και ο κ. Μπάμπης Χειλάς, που έχει αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση στη Βέργα, μας περιγράφουν πώς αντέδρασαν οι πελάτες τους τις πρώτες μέρες και τι ψωνίζουν τώρα.

Φάρμα Κατσίρα: «Ήταν συγκλονιστικό τις πρώτες μέρες»

Οι πρώτες μέρες εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων ήταν πρωτόγνωρες, όπως περιέγραψε ο Τάκης Κατσίρας. «Είχαμε ένα σημείο εκκίνησης, την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Στις 2.00 μετά το μεσημέρι ήταν λες και πάτησες ένα κουμπί. Άρχισε να διαχέεται και να φουντώνει η φήμη από στόμα σε στόμα: “Θα κλείσουν τα μαγαζιά, θα κλείσουν τα μαγαζιά…”. Ήταν ανατριχιαστικό. Μια κατάσταση πολέμου. “Ωχ, θα κλείσουν τα μαγαζιά και θα πέσει πείνα”», περιέγραψε με γλαφυρότητα και συνέχισε: «Ξαφνικά στις 2.00 μετά το μεσημέρι εκείνη την Παρασκευή άρχισαν να μπαίνουν οι πρώτοι πανικόβλητοι που είχαν λάβει τις πρώτες πληροφορίες και να λένε: “Μου βάζεις 20 κιλά πατάτα, μου βάζεις 5 κιλά ντομάτα;”. Κυρίως ψώνιζαν λαχανικά, πατάτες, φρούτα, όσπρια, κουνουπίδια, μπρόκολα, πορτοκάλια. Συνέβη κάτι πρωτόγνωρο για το δικό μας μαγαζί και για τα κυβικά του. Από τις 2.00 το μεσημέρι της Παρασκευής έως το βράδυ του Σαββάτου πουλήθηκε πάνω από ένας τόνος πατάτας. Ήταν απίστευτο αυτό που έγινε. Ήταν συγκλονιστικό».

Την Παρασκευή, όπως είπε ο κ. Κατσίρας, κατάφεραν να κλείσουν το μαγαζί στις 11.00 το βράδυ. «Κατεβάζαμε κρέατα από το φορτηγό – ψυγείο και ο κόσμος ψώνιζε. Το κρέας το δίναμε κόβοντας από τα τσιγκέλια. Στην αρχή παρατηρήθηκε ότι ο κόσμος έκανε στοκ. Μια κατάσταση πανικού. Αγόραζαν ρύζι, όσπρια και αλεύρι. Τώρα, όσο ομαλοποιείται η κατάσταση και συνειδητοποιεί ο κόσμος ότι δεν είναι κατάσταση πολέμου, πάμε σε μια σταθερά υψηλή ζήτηση, αλλά ομαλοποιημένη», πρόσθεσε.

Εκείνες τις δύο μέρες ο κόσμος ψώνιζε τα πάντα. Όταν ξεκαθαρίσθηκε τελικά ποια μαγαζιά κλείνουν, διαφοροποιήθηκε η τάση των καταναλωτών. «Η κατανάλωση άρχισε να γέρνει μονόπλευρα προς τη μαναβική. Πατάτες, όσπρια, μανταρίνια, πορτοκάλια και φυλλώδη είχαν υψηλή ζήτηση. Άρχισε να πέφτει η πώληση στο κρέας. Αυτό, βέβαια, έχει εξήγηση που συνδέεται με τη περίοδο νηστείας. Σιγά σιγά οδεύσαμε σε μια σταθεροποίηση της ζήτησης. Εξακολουθεί να υπάρχει υψηλή ζήτηση. Και είναι λογικό, διότι έχουμε χιλιάδες μερίδες πιάτων που δε σερβίρονται πια στις ταβέρνες, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, ενώ έχουμε και την αποδυνάμωση της λαϊκής αγοράς. Έτσι ευνοούνται τα καταστήματα τροφίμων, είτε μικρά είτε μεγάλα. Ο καθένας παίρνει το μερίδιο που του αναλογεί», σχολίασε ο κ. Κατσίρας.

Σχετικά με την περίοδο του Πάσχα, σημείωσε ότι φέτος δεν υπάρχουν ταβέρνες, εστιατόρια και ξενοδοχεία, αλλά μόνο οικογενειακά τραπέζια. Και μάλιστα, έχουμε κλεισμένες οικογένειες στο σπίτι τους. «Πόσες βαλβίδες εκτόνωσης έχουμε; Μία από αυτές είναι και η μαγειρική. Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε ότι όλοι κάτι θα φτιάξουν. Έχουμε αυξημένη ζήτηση στα είδη για παρασκευή μαγειρίτσας και για ψησίματα σε φούρνο και ψησταριά. Εναλλακτικά για το έθιμο κανένα κοκορετσάκι στο φούρνο ή κανένα κοκορετσάκι σε δίχτυ 1 ή 2 κιλών. Προσπαθώντας και εμείς να διαβάσουμε την αγορά και τις συνθήκες, προσαρμοσθήκαμε και προσφέρουμε αρκετές εναλλακτικές στον κόσμο», συμπλήρωσε.

Όσο για αρνί σούβλας, κάποιοι, αλλά λίγοι, θαρραλέοι, όπως μας είπε ο κ. Κατσίρας, πήραν και θα σουβλίσουν, ακόμα κι αν είναι ελάχιστοι αυτοί που θα καθίσουν γύρω από το πασχαλινό τραπέζι.

Μπ. Χειλάς: «Ο κόσμος αποθήκευσε πολλά πράγματα»

Το κατάστημα «Μπάρμπα Θόδωρος» στη Βέργα λειτουργεί από το 1945. Τώρα πλέον έχει περάσει στα χέρια του δισέγγονου Μπάμπη Χειλά, ο οποίος μπορεί να σπούδασε μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στο Πολυτεχνείο, όμως δεν μπόρεσε να αποχωρισθεί το μαγαζί που τροφοδοτεί με διάφορα είδη και κρέατα όλη τη Βέργα και τη γύρω περιοχή.

«Στην αρχή, μόλις ανακοινώθηκε η απαγόρευση, υπήρχε ένα κύμα πελατών που ψώνιζε ασύστολα. Πολλά ψώνια. Για ένα διάστημα έγινε μεγάλο “ντου”. Ο κόσμος αποθήκευε πολλά πράγματα, κρέας απορρυπαντικά, χαρτικά, όσπρια, ζυμαρικά. Φοβήθηκαν ότι θα κλείσουν όλα τα καταστήματα. Τώρα έχουν λογικευτεί και υπάρχει μια κανονικότητα», τόνισε ο κ. Χειλάς.

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου που ανακοινώθηκε το κλείσιμο των καταστημάτων πήραν πάρα πολλά: όσπρια, ζυμαρικά και μαναβική. Την επομένη, το Σάββατο, αγόρασαν μεγάλες ποσότητες σε κρέας μοσχάρι. Κάποια προϊόντα, όπως μας είπε, έχουν εξαφανισθεί ακόμα και τώρα. Για παράδειγμα, εδώ και μέρες δεν υπάρχει καθόλου ξηρή μαγιά. «Εδώ και πόσες μέρες έχει τελειώσει η μαγιά. Πάρα πολλές οικογένειες φτιάχνουν ψωμί στο σπίτι. Επίσης, ακόμα είναι εξαφανισμένα τα απολυμαντικά και τα αντισηπτικά. Τώρα αρχίζει σιγά σιγά να τροφοδοτείται και πάλι η αγορά, αλλά όχι με όλα» εξήγησε. 

Τα ψώνια συνεχίζουν να είναι αυξημένα, ενώ χαριτολογώντας μας είπε ότι υπάρχουν και πελάτες του που είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Όπως του εκμυστηρεύονται, έτρωγαν με την οικογένεια πάντα έξω, ενώ τώρα απολαμβάνουν μαγειρευτό φαγητό που η γυναίκα τους απέφευγε να κάνει.

Για τις μέρες του Πάσχα, οι πελάτες από το κατάστημα του «Μπάρμπα Θόδωρου» στη Βέργα έχουν προσαρμόσει τα ψώνια τους ανάλογα με τις… απαγορεύσεις. «Φέτος το Πάσχα στηριζόμαστε μόνο σε ντόπιους. Σούβλες φέτος δεν υπάρχουν. Πολλοί φέτος αγοράζουν γαρδουμπάκια και ό,τι μπορεί να μπει στο φούρνο ή σε λίγα κάρβουνα. Αυτοί που θα σουβλίσουν, είναι ελάχιστοι. Κάποιοι, όμως, πήραν αρνάκια ή κατσικάκια για να σουβλίσουν με όσους είναι στο σπίτι», κατέληξε ο κ. Μπάμπης Χειλάς και ευχήθηκε Καλή Ανάσταση.

Της Βίκυς Βετουλάκη