Παρέμβαση Φαββατά- Μπεχράκη για τη διακοπή νερού στην Καλαμάτα

Παρέμβαση Φαββατά- Μπεχράκη για τη διακοπή νερού στην Καλαμάτα

Τα παιχνίδια με το “φαίνεσθαι” και η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής

Με κοινή τους δήλωση οι εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβούλιου Καλαμάτας στο Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Κοινοτήτων περιοχής Καλαμάτας, Δημήτρης Φαββατάς (Καλαμάτα Μπροστά) και Σταμάτης Μπεχράκης (Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες, παρεμβαίνουν στο θέμα της διακοπής νερού και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Καλαμάτα.

Εκείνο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι διαφοροποιούνται από τις ανακοινώσεις των παρατάξεων που συμμετέχουν. Κι αυτό ισχύει, ιδιαίτερα, για τον Σταμάτη Μπεχράκη.

Η άποψη των δύο μελών της αντιπολίτευσης στο Σύνδεσμο Ύδρευσης έχει ως εξής: “Σε σχέση με τη διακοπή νερού στον κεντρικό αγωγό υδροδότησης της Καλαμάτας υπάρχουν δύο διακριτές πλευρές στις οποίες θα θέλαμε να σταθούμε:

Η πρώτη πλευρά αφορά στο γιατί υπάρχει ακόμα ο παλιός αγωγός Φ600 σε λειτουργία και στο πώς φτάσαμε σε τόσο υποβαθμισμένο λειτουργικά αγωγό το 2020. Ο αγωγός αυτός θα έπρεπε να έχει αλλαχθεί από το 2010 τουλάχιστον και να χωροθετηθεί νέα χάραξη σε δημόσια ιδιοκτησία, η οποία θα επέτρεπε την άρτια συντήρηση και προστασία του.

Η νέα μεγαλύτερη διατομή του αγωγού Φ800 δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς πόσιμου νερού και στη Μάνη. Υπήρξε μια μακρά περίοδος που τέτοια έργα δεν είχαν… χρηματοδοτήσεις από την Πολιτεία, παρόλο που ο χαρακτήρας των έργων αυτών είναι προφανής για τη βιωσιμότητα των πόλεων, της δημόσιας υγείας και προφανώς και αναπτυξιακός.

Η μη ιεράρχηση της αντικατάστασης του παλιού αγωγού ως μεγάλου θέματος ήταν στο πλαίσιο της ρηχότητας του «φαίνεσθαι» των προηγούμενων χρόνων. Αυτή η πολιτική οδήγησε στην απουσία δημοτικής διεκδίκησης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη χρηματοδότηση υλοποίησης του σοβαρού και αναγκαίου αυτού έργου για το Δήμο μας.

Η δημιουργία του Προγράμματος «Φιλόδημος» από την προηγούμενη κυβέρνηση επέτρεψε σε μια σειρά ΔΕΥΑ και Συνδέσμους Ύδρευσης της χώρας με αντικειμενικά κριτήρια επιλογής να υλοποιήσουν για πρώτη φορά, έπειτα από χρόνια μνημονιακής στέρησης, έργα ύδρευσης-αποχέτευσης αναγκαία για τους δημότες αρκετών Δήμων και έργα του κεντρικού αγωγού μεταφοράς πόσιμου νερού στην πόλη.

Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση του ελέγχου του προσωρινού μειοδότη κατασκευαστή του έργου. Παράμετρος χρονοκαθυστέρησης όλων των έργων, η οποία πρέπει να αναφερθεί, είναι και η προσπάθεια της σημερνής κυβέρνησης να αλλάξει το πρόγραμμα Φιλόδημος, για να το αποσυνδέσει επικοινωνιακά από τη χρησιμότητά του για τους ΟΤΑ.

Η δεύτερη πλευρά είναι αυτή της ακραίας και κωμικής πολιτικής εκμετάλλευσης της προγραμματισμένης επισκευής. Ο τρόπος που επιχειρήθηκε η επισκευαστική συντήρηση του αγωγού και η επανασύνδεσή του στο δίκτυο δεν έχει ξαναγίνει.

Στις 11.30 το βράδυ της Κυριακής ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και νυν πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης με πρωτοφανή αμετροέπεια για συνήθεις επισκευαστικές διαδικασίες άρχισε τους πανηγυρισμούς – τους οποίους έχει ανάγκη επικοινωνιακά ως υπόδικος – για… την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. «Μοίραζε» δε ευχαριστίες προς «όλους τους εμπλεκόμενους στη μάχη που δώσαμε σήμερα». Μέχρι και στον ίδιο το… δήμαρχο!

Η προσπάθεια για την ακραία πολιτική εκμετάλλευση του πρώην βουλευτή βαρύνει, κατά τη γνώμη μας, το δήμαρχο Καλαμάτας προσωπικά, ο οποίος ευθύνεται τόσο για την επιλογή των προσώπων όσο και τα περιθώρια ατομικής ιδιοποίησης δημοτικών εργασιών, που αφήνει στους συνεργάτες του!

Χρειάστηκε τη δεύτερη φορά να πράξουν το ορθό, όταν αντιστράφηκαν επικοινωνιακά οι όροι και να αναγκαστούν να ζητήσουν τη συμμετοχή της ΔΕΥΑΚ στην αποκατάσταση της τάσης του δικτύου, να φροντίσουν δηλαδή αυτή τη φορά να αποκατασταθεί σταδιακά η πίεση στον αγωγό και να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για τον εξαερισμό του δικτύου και την απομάκρυνση με την ευκαιρία των ιζημάτων που υπάρχουν σε αυτό!

Ενδεικτική, επίσης, της προχειρότητας που επιδείχθηκε στο όλο εγχείρημα είναι η επιλογή της ώρας και της ημέρας μιας τέτοιας παρέμβασης για την επισκευή του αγωγού.

Πάγια και πρωτοφανής πρακτική του Συνδέσμου Ύδρευσης σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η πραγματοποίηση των επισκευών Σάββατο προς Κυριακή, καθώς τις Δευτέρες λειτουργούν με επιβαρυμένες ανάγκες για νερό οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις.

Από όλη αυτή την προχειρότητα και την ανικανότητα καλούμαστε όλοι, αυτοδιοικητικοί αλλά και πολίτες, να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα. Και κυρίως ο κ. δήμαρχος καλείται να απολογηθεί στην κοινωνία της πόλης μας για τις επιλογές των συνεργατών του!”.

Α.Π.