Διαφωνίες και αντιδράσεις για μετεγκατάσταση της ΔΕΥΑΤ στα Φιλιατρά

Διαφωνίες και αντιδράσεις για  μετεγκατάσταση της ΔΕΥΑΤ στα Φιλιατρά

Με οριακή πλειοψηφία ελήφθη απόφαση στην προχθεσινή έκτακτη – δια περιφοράς – συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για μετεγκατάσταση της ΔΕΥΑΤ από την Κυπαρισσία στα Φιλιατρά. 

Ιδιαίτερα αιχμηρός στην έγγραφη τοποθέτησή του, ο Γιάννης Μερκούρης ανέφερε: «Το συγκεκριμένο θέμα είναι σοβαρό. Πρέπει να αναβληθεί η συζήτησή του και να επανέλθει σε κανονική συνεδρίαση, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Ο λόγος που αναφέρεται στην εισήγηση δεν είναι λόγος ισχυρός για μετεγκατάσταση. Ναι μεν έρχονται οι υπηρεσίες πιο κοντά στους κατοίκους των νότιων κοινοτήτων, όμως απομακρύνονται και μάλιστα με σημαντική επιβάρυνση οικονομική για τους κατοίκους των βορείων κοινοτήτων. Κάτοικοι από Κοπανάκι, Αυλώνα, Πλατάνια, Αετό, Πολυθέα, Κρυονέρι, Σελλά, Καλογερέσι, Λαντζουνάτο, Τριπύλα κ.α. υποχρεούνται να διανύσουν πάνω από πενήντα έως εξήντα πέντε χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν. 

Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ έχει συνεδριάσει για το θέμα αυτό; Έχουμε απόφαση; Απλά καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο, και μάλιστα πολύ βιαστικά, να λάβει απόφαση για ένα τέτοιο σημαντικό θέμα. Είναι προφανείς οι λόγοι. Ήταν κάτι προαποφασιμένο και γι’ αυτό οι εργασίες στη μοναδική δημοτική αίθουσα στα Φιλιατρά που μπορούσαν να γίνουν συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλες εκδηλώσεις πολιτιστικές. Για κάθε εκδήλωση ο Δήμος θα αναγκάζεται να παρακαλεί για παραχώρηση αίθουσας. Γίνεται τώρα αντιληπτό γιατί επείγεσθε να ενισχυθεί οικονομικά η ΔΕΥΑΤ από το Δήμο με 348.000 ευρώ, για να αποπληρώσετε τα έργα που έχουν γίνει στην αίθουσα των Φιλιατρών. Εύλογα τίθεται το ερώτημα: Αυτά τα έργα πώς έγιναν; Μελετήθηκαν; Ανατέθηκαν; Ποια η δαπάνη; Για τους λόγους αυτούς, αλλά και για λόγους συναισθηματικούς, αν θέλετε, απέναντι στη Δημοτική Κοινότητα Κυπαρισσίας, που είχε ιδρύσει τη ΔΕΥΑΚΥ και βλέπει σήμερα να επιχειρείται η μεταστέγασή της, δεν μπορώ να συναινέσω. Ψηφίζω όχι και παρακαλώ τους συναδέλφους να δουν το θέμα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Με τη σειρά της η κα Σταματία Αλεξοπούλου σημείωσε: «Το θέμα θεωρώ ότι δεν είναι επείγον να συζητηθεί και να αποφασιστεί εν μέσω καραντίνας (δια περιφοράς). Είναι πρέπον να ενημερωθούν οι πολίτες της Τριφυλίας για τις θέσεις και τις απόψεις του καθενός από εμάς. Παρακαλώ όπως αναβληθεί και συζητηθεί δια ζώσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, που ελπίζω να είναι σύντομα. Σε περίπτωση που επιμείνετε να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση, εγώ ψηφίζω αρνητικά όχι». 

Από την πλευρά τους, ο κ. Δημήτρης Δριμής και ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος επισήμαναν: «Ψηφίζουμε όχι. Η ΔΕΥΑΚΥ – ΔΕΥΑΤ είναι ο μεγάλος ασθενής και οικονομική πληγή του Δήμου. Οφείλει 2 εκ. περίπου ευρώ στο Δήμο, ζήτησε επιπρόσθετα δάνειο 400.000 ευρώ περίπου από το Δήμο, εισπράττει και δεν αποδίδει το πολιτιστικό τέλος κ.ά. Η έδρα μάς μάρανε; Και μάλιστα, αλλάζοντας αυθαίρετα τη χρήση της αίθουσας συνεδριάσεων των Φιλιατρών σε γραφεία; Η λειτουργία της ΔΕΥΑΤ κρίνεται αποτυχημένη και αυτό που προτείνουμε και πρέπει να γίνει, είναι μια σοβαρή συζήτηση για την εκ νέου οργάνωση ή κατάργησή της». 

Τέλος, ο κ. Γιώργος Τσακανίκας καταψήφισε το θέμα διαφωνώντας με την εισήγηση του κατεπείγοντος.

Συμβούλιο Κοινότητας Κυπαρισσίας

Στο μεταξύ, την ακύρωση της απόφασης ζητά το Συμβούλιο Κοινότητας Κυπαρισσίας.  Με χθεσινή ανακοίνωσή του διαμαρτύρεται αναφέροντας μεταξύ άλλων: «: 1. Αποδυναμώνει διοικητικά την έδρα του Δήμου, την Κυπαρισσία, καθώς αποτελεί βασικότατη υπηρεσία του. 2. Πλήττει άμεσα την οικονομία της πόλης, καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία καθημερινά εξυπηρετεί πλήθος κόσμου που εισέρχεται στην πόλη και αποτελεί βασικότατη πηγή εσόδων για αυτή. 3. Η πόλη μας, η Κυπαρισσία,  αποτελεί το γεωγραφικό κέντρο του Δήμου μας, εξυπηρετώντας κατοίκους ακόμα και των πιο απομακρυσμένων κοινοτήτων (Αετού, Αυλώνας, Τριπύλας κ.λπ.). 4. Εξαναγκάζει σε μετακίνηση τους υπαλλήλους της υπηρεσίας, δημιουργώντας αναστάτωση στον οικογενειακό και οικονομικό τους προγραμματισμό. 

Παρόλο που γνωρίζουμε ότι η απόφαση για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΥΑΤ έχει ήδη παρθεί, ζητούμε την ακύρωσή της και, αντί της μεταφοράς των ήδη υπαρχουσών δομών, τη δημιουργία νέων, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ταμείου της υπηρεσίας σε κάθε τοπικό διαμέρισμα. 

Μας προκαλεί, αν μη τι άλλο, εντύπωση η συγκεκριμένη χρονική στιγμή που πάρθηκε η απόφαση αυτή, γιατί, αφενός, διανύουμε περίοδο υγειονομικής κρίσης που δε δίνει τη δυνατότητα  μιας ανοιχτής συζήτησης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και, αφετέρου, η πόλη μας αντιμετωπίζει ένα σοβαρό μετέωρο πρόβλημα, που αφορά στο έργο της Ανάπλασης της Άνω Πόλης».