«Παράθυρο αισιοδοξίας» ότι θα διεξαχθούν φεστιβάλ & συναυλίες

«Παράθυρο αισιοδοξίας» ότι θα διεξαχθούν φεστιβάλ & συναυλίες

«Στον αέρα» τεχνικοί και καλλιτέχνες περιμένουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης

Μπορεί πριν από μερικές μέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να δήλωσε ότι για φέτος το καλοκαίρι πρέπει να ξεχάσουμε τις συναυλίες, τα φεστιβάλ, τα πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις, ωστόσο πλέον υπάρχει μια «χαραμάδα αισιοδοξίας» για καλλιτέχνες και τεχνικούς ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.

Να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση του πρωθυπουργού σημειώθηκαν μαζικές αντιδράσεις από καλλιτέχνες και τεχνικούς και έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε να εξετάσει πώς κάποιες από τις παραπάνω εκδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς να κινδυνεύει η δημόσια υγεία.
Αν, τελικά, υπάρξει υποχώρηση από την κυβέρνηση, το πιθανότερο σενάριο είναι φεστιβάλ, θεατρικά και συναυλίες να πραγματοποιηθούν με το μισό κοινό, ενώ τη διαφορά των εισιτηρίων που θα χαθούν θα καλύψουν οι Δήμοι ή απευθείας το κράτος.

Το «Θάρρος» μίλησε σχετικά με τον κ. Χρήστο Συκά, ιδιοκτήτη της εταιρείας «Ήχος κ’ Φως», που αναλαμβάνει την κάλυψη εκδηλώσεων τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο κ. Συκάς μάς έκανε γνωστά τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και τι θα σημαίνει για τους τεχνικούς, αλλά και τους καλλιτέχνες η ακύρωση των εκδηλώσεων.

Οι αφανείς ήρωες
Αξίζει πριν συνεχίσουμε να κάνουμε μιαν αναφορά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που ξεπερνούν τους 20.000, και είναι πίσω από τα φώτα της σκηνής. Άνθρωποι που θα χρειαστεί να φτάσουν στο σημείο που θα γίνει μια παράσταση ή μια συναυλία ώρες πριν για να κουβαλήσουν το βαρύ εξοπλισμό και να τον στήσουν.
Να δουλέψουν μέσα στον ήλιο και αφού τελειώσει η εκδήλωση, να καθίσουν μέχρι τα ξημερώματα πολλές φορές, για να γεμίσουν τα φορτηγά και να ετοιμαστούν για την επόμενη εκδήλωση. Άνθρωποι αθέατοι, λοιπόν, των οποίων το όνομα ο θεατής δε θα ακούσει ποτέ.

Τι θα γίνει πλέον
Όπως μας είπε ο κ. Συκάς, ο ίδιος έχει πληροφορίες ότι οι περισσότερες εκδηλώσεις θα γίνουν, απλά αυτή τη στιγμή η επιτροπή λοιμωξιολόγων, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, ψάχνουν τη φόρμουλα για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Το επικρατέστερο σενάριο, εξήγησε, είναι να γίνονται με το 50% των θεατών και το άλλο 50% να επιδοτείται είτε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε από την κεντρική διοίκηση.

Σχετικά με μεγαλύτερους θεσμούς, όπως το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, αλλά και το Πολιτιστικό Καλοκαίρι, ο κ. Συκάς θεωρεί ότι θα πραγματοποιηθούν, φυσικά με μέτρα προστασίας. Ξεκαθάρισε, δε, ότι το παραπάνω σενάριο είναι πολύ αισιόδοξο, αλλά αυτό πιστεύει ότι θα γίνει.

Αν, λοιπόν, όπως είπε, ισχύσει το εν λόγω σενάριο με το 50% επιδοτούμενο, οι άνθρωποι που είναι πάνω αλλά και πίσω από τη σκηνή δε θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και οι περισσότερες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν.

Το σημαντικό, παρατήρησε ο κ. Συκάς, είναι η σωστή βούληση για να τηρηθούν οι αποστάσεις και η ασφάλεια του κόσμου, αφού αυτό προέχει τούτη τη στιγμή.

Στην ερώτηση για το τι θα συμβεί αν δεν πραγματοποιηθούν τελικά οι εκδηλώσεις, η απάντηση ήταν ότι όσοι εργάζονται στο χώρο είναι «στον αέρα» και θα πρέπει τότε να βρει τρόπο η κυβέρνηση «να τους ζήσει».

Στην Καλαμάτα ειδικότερα, οι εταιρείες που ασχολούνται με τη ηχητικά είναι τέσσερις και απασχολούν μόνιμα, αλλά και εποχικά, πάνω από 20 άτομα.

Δε γνώριζαν καν την ύπαρξη των εταιρειών
Συνεχίζοντας ο κ. Συκάς πρόσθεσε ότι η χαραμάδα αισιοδοξίας προέκυψε όταν εκπρόσωποι των εταιρειών που νοικιάζουν τεχνικό εξοπλισμό για εκδηλώσεις, επικοινώνησαν με το γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλαο Γιατρομανωλάκη, ο οποίος δε γνώριζε ότι υπήρχαν 200 εταιρείες σε όλη τη χώρα που απασχολούν μόνιμο προσωπικό πάνω από 2.000 άτομα, με ετήσιο τζίρο άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε αυτή την επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των ηθοποιών και των τραγουδιστών, ο γ.γ έδειξε να καταλαβαίνει το ζήτημα και έτσι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, που πλέον δείχνει να ψάχνει τη λύση, με τον κ. Συκά να εκφράζει την ελπίδα ότι δεν ήταν τηλεπικοινωνιακό τρικ.

Εταιρεία
Μιλώντας για τη δική του εταιρεία, ανέφερε ότι κάθε χρόνο έχει ως στόχο να αναπτύσσεται. Έτσι, στην αρχή της χρονιάς παρήγγειλε εξοπλισμό προκειμένου στην αρχή του καλοκαιριού να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε δουλειές που θα προκύψουν.

Όπως είπε, ο εξοπλισμός έφθασε, οι επιταγές κόπηκαν, τα δάνεια πάρθηκαν, αλλά τώρα ο ίδιος αλλά και οι συνάδελφοί του κοιτούν τον ήλιο και τους «έχει φάει» η αβεβαιότητα.

Σχετικά με τις δουλειές που έχουν χαθεί ή ακυρώνονται λόγω της κατάστασης, ο κ. Συκάς σημείωσε ότι χάθηκαν μέρος των χρημάτων του Καλαματιανού Καρναβαλιού, η αναπαράσταση και οι παρελάσεις, αρκετοί γάμοι που είχαν προγραμματιστεί, αλλά και δουλειές που θα έβαζαν εταιρείες σαν τη δική του στο κλίμα του καλοκαιριού.

Τα θερινά μαγαζιά εστίασης που δε θα ανοίξουν
Στη συνέχεια μας είπε ότι η μόνη δουλειά που κάνουν αυτός και οι συνάδελφοί του είναι να ετοιμάζονται για τα θερινά μαγαζιά που θα ξεκινήσουν σε λίγο να λειτουργούν, αλλά κι αυτά, όπως μας είπε, «ετοιμάζονται με μια αβεβαιότητα». Υπάρχουν, δε, και οι επαγγελματίες που έχουν καλοκαιρινά μαγαζιά τα οποία φέτος δε θα ανοίξουν, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα επέκτασης για να τοποθετήσουν περισσότερα τραπέζια ή ξαπλώστρες.

Η συσπείρωση των καλλιτεχνών
Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια συσπείρωση καλλιτεχνών, αλλά και ανθρώπων που εργάζονται για τον πολιτισμό, και όπως δήλωσε ο κ. Συκάς, όλοι μαζί ξεπερνούν τα 100.000 άτομα. Το πρόβλημα αφορά, κυρίως, όσους για πολλούς και διάφορους λόγους δεν είχαν τον αριθμό των απαιτούμενων ενσήμων για να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ. Ως εκ τούτου, αρκετοί ζουν τώρα με δανεικά, ελπίζοντας η κυβέρνηση να δώσει τα 800 ευρώ σε περισσότερους.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση