Ο ΓΟΕΒ Παμίσου ανάμεσα στους πιο χρεωμένους

Ο ΓΟΕΒ Παμίσου ανάμεσα στους πιο χρεωμένους

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητά με επιστολή του ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής, Παναγιώτης Ντάβος, για σημαντικά χρέη που έχουν οι ΓΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ, ανάμεσα στους οποίους και εκείνος του Παμίσου με 577.869 ευρώ.

Η ιστορία, όπως μας εξήγησε ο ίδιος ο κ. Ντάβος σε επικοινωνία που είχαμε μετά την κοινοποίηση σε εμάς της επιστολής του, έχει ξεκινήσει από το 2017, όταν του ανατέθηκε έρευνα για ΓΟΕΒ και, τελικά, βρέθηκε μπροστά σε τεράστιες οφειλές. Με αναλυτική του αναφορά ενημέρωσε τους αρμοδίους για τα συμπεράσματά του, αλλά, όπως επισήμανε, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο περιφερειάρχης Παν. Νίκας, σε τηλεδιάσκεψη με αρμόδιους υπουργούς, περιέγραψε την άσχημη κατάσταση του ΓΟΕΒ Παμίσου, αναφέροντας ότι έχει συσσωρευμένες οφειλές άνω των 4,5 εκατ. ευρώ.

Ζητά παρέμβαση

Έτσι, ο κ. Ντάβος προχθές απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ως εποπτεύοντα των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης (με αρμοδιότητα ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ), Περιβάλλοντος (τη ΔΕΗ) και Εργασίας (τον ΕΦΚΑ, το ΚΕΑΟ κ.λπ.). Επίσης, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα και τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αθανάσιο Μπούρα, που εποπτεύει την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Αρχή για την Αντιμετώπιση του Ξεπλύματος Χρήματος και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Στην αρχή της επιστολής του ο κ. Ντάβος αναφέρει: «Σε συνέχεια των αναφορών μου, που ήδη από το 2017 έχετε λάβει και με τις οποίες έλαβαν γνώση και όλες οι Αρμόδιες Εποπτικές Αρχές, Περιφέρειες, Δήμοι, Εισαγγελικές Αρχές, Βουλευτές Ν.Δ. κ.λπ., και των πρόσφατων αντίστοιχων περιστατικών, συνέπεια των σημαντικών χρεών των ΤΟΕΒ ΓΟΕΒ, σας καλώ όπως με ενημερώσετε σχετικά με το ποιες ήταν οι ενέργειές σας για τον άμεσο και αναγκαίο διαχειριστικό έλεγχο των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ από τις Αρμόδιες Εποπτικές και Εισαγγελικές Αρχές, και σε περίπτωσή που αυτός δεν πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον σε όλους τους οργανισμούς με τα μεγαλύτερα χρέη, σας καλώ να μου γνωστοποιήσετε τα στοιχεία των προσώπων που ζήτησαν την αναβολή ή αναστολή των ελέγχων, προκειμένου να υποβάλλω σχετική αναφορά για την ποινική διερεύνησή τους στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου».

Και ο ΓΟΕΒ Παμίσου

Το σύνολο που αναφέρει ο κ. Ντάβος για τα μεγαλύτερα χρέη ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ ξεπερνά τα 45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα χρέη του ΓΟΕΒ Παμίσου που σημειώνει ο κ. Ντάβος στην αναφορά του ξεπερνούν τα 577.000 ευρώ. Σε επίπεδο Πελοποννήσου δε, σε 9 ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ τα χρέη είναι 11.964.689,45 ευρώ.

Σε άλλη επιστολή του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο κ. Ντάβος σημείωνε: «Μάλιστα, θα περίμενα ο αρμόδιος Εισαγγελικός Λειτουργός στον οποίο κατέθεσα την Έκθεσή μου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εποπτικές Αρχές και εσάς, ως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να είχατε συντονιστεί για τον άμεσο έλεγχο όλων των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ που έχουν σημαντικές οφειλές, γεγονός που ενέχει σημαντικό κίνδυνο τέλεσης αξιόποινων πράξεων υπεξαίρεσης και απάτης κ.λπ., σύμφωνα με τα ευρήματα της εργασίας μου και ειδικότερα των ΟΕΒ με τις μεγαλύτερες οφειλές», ανάμεσα στους οποίους αναφέρει και τον ΓΟΕΒ Παμίσου.

Σε επιστολή, δε, που είχε αποστείλει στους αρμόδιους υπουργούς τα δύο προηγούμενα χρόνια, επισήμαινε τις ενέργειες που έπρεπε να κάνουν οι ίδιοι, αλλά και οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΔΕΗ, ΚΕΑΟ κ.λπ.). Για τις Περιφέρειες ανέφερε τα εξής: «Η εκάστοτε Περιφέρεια ως Εποπτική Αρχή ΤΟΕΒ και λόγω του επείγοντος, όπως είπαμε, της καταστάσεως, θα πρέπει:

-να είχε ελέγξει, και αν δεν το έχει κάνει ήδη, να το πράξει εντός των επόμενων ημερών, την αλήθεια των Αναλυτικών Καταστάσεων Οφειλετών ότι αυτές δεν είναι εικονικές 

-ότι αυτές συμφωνούν με τα επίσημα βιβλία και 

-ότι οι οφειλέτες υπέγραψαν δήλωση αποδοχής του χρέους τους και δεν υπέβαλαν σοβαρές ενστάσεις άρνησης που θα υποδείκνυαν ενδεχόμενη υπεξαίρεση, ξέπλυμα χρήματος κ.λπ. και 

-ότι η Διοίκηση κάθε ΤΟΕΒ έλαβε στο παρελθόν και ιδίως τις τελευταίες εβδομάδες και μέρες όλες τις ενέργειες που υποχρεώνει ο νόμος για την είσπραξη των απαιτήσεών της (κυρίως αποστολή στη ΔΟΥ για είσπραξη μέσω του ΚΕΔΕ), προκειμένου να αποδείξει ότι έμπρακτα θέλει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση».

Της Βίκυς Βετουλάκη