Στο τραπέζι των συζητήσεων η μερική πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου

Στο τραπέζι των συζητήσεων  η μερική πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου

Ο κυκλοφοριακός χαρακτήρας της οδού Ναυαρίνου ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στην τελευταία προεκλογική περίοδο στο Δήμο Καλαμάτας.

Κατά τη διάρκειά της η σημερινή Δημοτική Αρχή δε στάθηκε αντίθετη σε παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, αλλά δεν ξεχνούσε να θέσει μια σειρά από προϋποθέσεις.  Άλλες δημοτικές παρατάξεις ήταν πιο “τολμηρές” και αναφέρονταν στην ανάγκη μερικής πεζοδρόμησης της παραλιακής οδού. Άλλωστε, και η μελέτη που έχει στα συρτάρια του ο Δήμος Καλαμάτας περιλαμβάνει συγκεκριμένη πρόταση, με αρκετές εναλλακτικές λύσεις.

Πρόσφατα το θέμα τέθηκε και πάλι, έπειτα από παρεμβάσεις δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Και τότε η Δημοτική Αρχή έθεσε μια σειρά από προϋποθέσεις.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι το παραπάνω σκηνικό, βοηθούμενο και από την πανδημία του κορωνοϊού, άλλαξε άρδην τα δεδομένα, αφού η Ναυαρίνου υπήρξε πόλος έλξης πολλών δημοτών, είτε για τη βόλτα τους είτε για ποδηλασία. Μπορεί να έπαιξε ρόλο και η απόφαση του δημάρχου Αθηναίων για αποκλεισμό των Ι.Χ. από το κέντρο.

Όπως και να ’χει, σήμερα βρισκόμαστε σε μιαν άλλη πραγματικότητα. Αρκετά στελέχη της Δημοτικής Αρχής προτείνουν στο δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο διάφορες λύσεις με τη… λέξη πεζοδρόμηση, ενώ και ο ίδιος φαίνεται να έχει αναθεωρήσει τη στάση του.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται διάφορες συσκέψεις, αν και θα έπρεπε να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων με τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις.   

Προς το παρόν το θέμα… κυκλοφορεί στα γραφεία των αντιδημάρχων, αλλά πολύ σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση θα αφορά τμηματική πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου. Στο πλαίσιο αυτό κρίνουμε ότι το σημείο που θα έπρεπε να αποσυμφορηθεί είναι εκείνο από το ύψος της οδού Ηρώων μέχρι την οδό Καρακούση, στο ύψος του ξενοδοχείου “Horizon Blue”.

Μάλιστα, κατά την περίοδο της καραντίνας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, είχε προτείνει, προκειμένου να προλάβει προβλήματα στην κυκλοφορία των πεζών στην οδό Ναυαρίνου μετά και την απαγόρευση της κυκλοφορίας στο “χιλιόμετρο”, τη μονοδρόμηση του συγκεκριμένου τμήματος.

Είναι χαρακτηριστικό, τέλος, ότι η Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, κατέθεσε πρόταση για πεζοδρόμηση τμήματος της Ναυαρίνου, από την οδό Φαρών μέχρι τη διασταύρωση Ναυαρίνου – Καρακούση (Horizon Blu). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “σαφώς είναι θέμα της Τεχνικής Υπηρεσίας να υποδείξει την υλοποίηση της επέκτασης των πεζοδρομήσεων με πρόχειρα μέσα, όπως ταινίες σήμανσης, ζαρντινιέρες, παγκάκια και όσα μέσα χρησιμοποιούνται όταν κλείνουν δρόμοι προσωρινά. Τα μέτρα μπορούν να εφαρμοσθούν πιλοτικά και να δοκιμαστούν στην πράξη κατά τη διάρκεια της εφαρμογής τους συγκεκριμένες ώρες και μέρες. Μέσα από την εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής θα αξιολογηθεί ρεαλιστικά ο αντίκτυπος στη ζωή και τη λειτουργία της πόλης μας κατά την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο”.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη