Φως από το Πράσινο Ταμείο για το Επιχειρηματικό Πάρκο Μεγαλόπολης

Φως από το Πράσινο Ταμείο  για το Επιχειρηματικό Πάρκο Μεγαλόπολης

Η ιδέα της δημιουργίας Επιχειρηματικού Πάρκου στη Μεγαλόπολη προχωρά εκ νέου, μετά μια 6ετία αδράνειας. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στο πρώτο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση πράσινων έργων στις λιγνιτικές πόλεις (Κοζάνη, Φλώρινα, Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη), συνολικού ύψους 31,4 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα ενέκρινε το Πράσινο Ταμείο και εντός του Ιουνίου ανοίγει  ο δρόμος για τη δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης, η οποία θα περιέχει τις προθεσμίες υποβολής προτάσεων από τους δικαιούχους.

Επιχειρηματικό Πάρκο
Το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα που προέκυψε έπειτα από συνεργασία του Πράσινου Ταμείου με τη Συντονιστική Επιτροπή Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης διαρθρώνεται σε επτά επιμέρους προγράμματα με ιδιαίτερα μέτρα και άξονες.

Σε ό,τι αφορά το Επιχειρηματικό Πάρκο της Μεγαλόπολης, το Πράσινο Ταμείο θα προσκαλέσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου να υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης για την επικαιροποίηση της μελέτης Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας που εκπονήθηκε το 2014. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε το έργο να έχει ολοκληρωθεί το 2015. Με τη λειτουργία του αναμένεται να συμβάλλει στην οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη του Νομού Αρκαδίας και γενικότερα της Πελοποννήσου, αφού θα βρίσκεται στην «καρδιά» της Πελοποννήσου και σε απόσταση αναπνοής τόσο από την Τρίπολη όσο και από τη Σπάρτη και την Καλαμάτα. Παράλληλα, θα αποτελέσει «εργαλείο» επιχειρηματικής ανάπτυξης.


Άλλα μέτρα
Άλλα μέτρα ενίσχυσης των λιγνιτικών Δήμων που προβλέπει το πρόγραμμα είναι:

-Θα υποστηριχθεί η ανάπτυξη ενεργειακών έργων ΑΠΕ από Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚοιν) μέσω και της χρήσης εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών να έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα

-Θα προωθηθούν καινοτόμες μέθοδοι για την επαναχρησιμοποίηση των υλικών μέσω της ανάπτυξης μιας τοπικής πράσινης επιχειρηματικότητας. Για το σκοπό αυτό  έχουν προϋπολογιστεί 1,4 εκατ. ευρώ για καθέναν από τους Δήμους Μεγαλόπολης, Εορδαίας, Αμυνταίου και Φλώρινας και 1,65 εκατ. ευρώ για το Δήμο Κοζάνης.

-Σχέδια δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα. Το Πρόγραμμα έχει ως δικαιούχους τους λιγνιτικούς Δήμους.  Ενδεικτικά παραδείγματα δράσεων που καλύπτονται είναι: εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή και θέρμανση/ψύξη κτηρίων, προώθηση μονάδων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε κτήρια και επιχειρήσεις, δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Για τις δράσεις αυτές έχουν προϋπολογιστεί 1,35 εκατ. ευρώ για καθέναν από τους Δήμους Αμυνταίου, Μεγαλόπολης, Εορδαίας και Φλώρινας και 1,6 εκατ. ευρώ για το Δήμο Κοζάνης.

Της Βίκυς Βετουλάκη