Μήνυση για το κατάντημα της Μπιρμπίτας καταθέτει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Μήνυση για το κατάντημα της Μπιρμπίτας  καταθέτει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Κατά παντός υπευθύνου για διακεκριμένη κλοπή, κακουργηματική υπεξαίρεση και φθορά ξένης ιδιοκτησίας

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το κατάντημα του καταυλισμού των Ρομά στην Μπιρμπίτα καταθέτει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και δηλώνει ότι διατηρεί ενεργή αστική αξίωση χρηματικής ικανοποίησης από τους υπαίτιους.

Την όλη κίνηση είχε προαναγγείλει από το τέλος του προηγούμενου χρόνου ο περιφερειάρχης Παν. Νίκας, ενώ υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα και την καταστροφή του καταυλισμού, που στοίχισε εκατομμύρια και με τυμπανοκρουσίες εγκαινιάσθηκε, είχε διατάξει προκαταρκτική έρευνα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας.

Μάλιστα, η διαδικασία της απόδοσης ευθυνών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κινηθεί αυτεπαγγέλτως από την Εισαγγελία.

Μήνυση

Με απόφαση και της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ξεκινούν άμεσα οι δικαστικές ενέργειες εκ μέρους της Περιφέρειας για αξιόποινες πράξεις που έχουν συντελεσθεί στην περιοχή «Μπιρμπίτα» του Δήμου Καλαμάτας.

Γι’ αυτό έχει ανατεθεί σε δικηγόρο της Καλαμάτας να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Καλαμάτας για τις αξιόποινες πράξεις της διακεκριμένης κλοπής, της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, που έχουν τελεστεί στην περιοχή Μπιρμπίτα του Δήμου Καλαμάτας.

Όπως είναι γνωστό, εκεί υλοποιήθηκαν έργα υποδομής και δημιουργήθηκε χώρος μετεγκατάστασης Ρομά σε χώρο ιδιοκτησίας της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια θα αξιώσει ευθύνες για το χρονικό διάστημα από το 2010 και μετά, ενώ γίνεται λόγος και για ηθική βλάβη που υπέστη από τις αξιόποινες πράξεις.

Εξαφανίσθηκαν!

Η έκταση στην περιοχή Μπιρμπίτα του Δήμου Καλαμάτας είχε αγοραστεί το 2001 με κρατικά κονδύλια και ο καταυλισμός εγκαινιάσθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 2008.

Όλο το εγχείρημα, από την αγορά της έκτασης έως την κατασκευή και τον εξοπλισμό των σπιτιών, κόστισε πάνω από 2.500.000 ευρώ. Πλέον ο καταυλισμός υπάρχει μόνο στα χαρτιά, καθώς έχουν ξηλωθεί τα πάντα. Τα δε σπιτάκια έχουν «εξαφανιστεί» από τα θεμέλια!

Το μέγεθος της καταστροφής περιγράφει σε τεχνική της έκθεση η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, έπειτα από αυτοψία που διενεργήθηκε το Δεκέμβριο του 2019, στην οποία -μεταξύ άλλων- σημειώνεται: «Από τα 66 ξύλινα σπιτάκια που είχαν κατασκευαστεί υπάρχει πλέον μόνο ένα, το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία. Από τα υπόλοιπα έχουν μείνει μόνο οι βάσεις από σκυρόδεμα στις οποίες είχαν τοποθετηθεί αρχικά. Από τα έργα υποδομής (αντλιοστάσια, χώροι υγιεινής, οικίσκοι Η/Μ, ιατρείο, εγκαταστάσεις ηλεκτροφωτισμού οικίσκων) έχει μείνει μόνο ο σκελετός των κτηρίων (πέντε στο σύνολο), τα οποία έχουν μετατραπεί σε κατοικίες. Ο εξοπλισμός (ηλεκτρομηχανολογικός, είδη υγιεινής, γραφεία, κουφώματα πόρτες κ.α.) που υπήρχε στα κτήρια έχει αποψιλωθεί στο σύνολό του. Από το στέγαστρο εκδηλώσεων που είχε κατασκευαστεί υπάρχει μόνο ο μεταλλικός σκελετός.

Σημειώνουμε ότι όλοι οι οικίσκοι και τα κτήρια υποδομών (ιατρείο, χώροι υγιεινής) είχαν κατασκευαστεί με πλήρη ηλεκτρολογική εγκατάσταση (ηλεκτρικό πίνακα, σωληνώσεις, καλώδια).

Εν κατακλείδι, από τα δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.030.000 ευρώ έχουν μείνει μόνο οι δρόμοι, οι 66 βάσεις από σκυρόδεμα και το κέλυφος από τα 5 κτήρια από σκυρόδεμα».

Της Βίκυς Βετουλάκη