Κατά 44,4% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη το 2018
Έντονος προβληματισμός για το 2019
Το σύστημα ιχνηλασιμότητας των καπνικών προϊόντων, οι εξελίξεις στη Λιβύη και τα θερμαινόμενα και ηλεκτρονικά τσιγάρα απασχολούν τη διοίκηση της καπνοβιομηχανίας «Καρέλια» στη χρήση που διανύουμε. Η εταιρεία ανακοίνωσε για την περασμένη χρήση αύξηση εσόδων και καθαρών κερδών. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 26,2 εκατ. ευρώ ή 9,5 ευρώ ανά μετοχή.
Το προτεινόμενο μέρισμα είναι αυξημένο σε σχέση με αυτό της χρήσης του έτους 2017 (9,2 ευρώ/μετοχή) και διαμορφώνει μερισματική απόδοση της τάξης του 3,65% με βάση το κλείσιμο της περασμένης Μεγάλης Πέμπτης. Όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει η διοίκηση της επιχείρησης, το δικαίωμα αποκοπής του μερίσματος θα γίνει τη Δευτέρα, 1η Ιουλίου 2019, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βαγγέλη Μανδραβέλη στην “Καθημερινή”.
Όπως σημειώνεται στην εφημερίδα, αναφορικά με τα μεγέθη του 2018, ο όμιλος επιχειρήσεων «Καρέλια» παρουσίασε κύκλο εργασιών 961,1 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά περίπου 5%. Τα καθαρά έσοδα του ομίλου, χωρίς τους ειδικούς φόρους, ανήλθαν σε 207,7 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα οριακά κατά 0,8% σε σχέση με το 2017.
Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 99,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 12,7%. Τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) εκτοξεύθηκαν σε 79,0 εκατ. ευρώ (περίπου 28,6 ευρώ ανά μετοχή), σημειώνοντας αύξηση κατά 44,4%. Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση αυτή των καθαρών κερδών διαδραμάτισαν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι οποίες επηρέασαν θετικά τη χρήση του 2018 (+7,1 εκατ. ευρώ), ενώ αντίθετα, στη χρήση του 2017 η επίδραση των ισοτιμιών ήταν αρνητική, ύψους 12,4 εκατ. ευρώ.
Παρά, όμως, τη θετική πορεία της περασμένης χρήσης, η διοίκηση της εταιρείας παραμένει επιφυλακτική για τη φετινή χρονιά. Βασικός παράγοντας προβληματισμού είναι το σύστημα ιχνηλασίας πακέτων τσιγάρων, για το οποίο η διοίκηση της «Καρέλια» αμφισβητεί την αποτελεσματικότητά του.
«Το σύστημα ιχνηλασιμότητας, το οποίο πιστεύουμε ότι δε θα συμβάλει στον περιορισμό του παράνομου εμπορίου (και αυτό διότι παράνομα “εργοστάσια”, τόσο εντός Ελλάδος όσο και εκτός, πολύ απλά δε θα συμμορφωθούν), περιορίζει σημαντικά την ευελιξία στην παραγωγή και αυξάνει σημαντικά το κόστος παραγωγής στις νόμιμες βιομηχανίες, αλλά και διανομής των νόμιμων προϊόντων», αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης. Το σύστημα αναμένεται να τεθεί σε υποχρεωτική εφαρμογή από τις 20 Μαΐου 2019, συνιστά ευρωπαϊκή υποχρέωση και, επομένως, δεν τίθεται ζήτημα μη εφαρμογής από τη χώρα μας. Το σύστημα θα αποδίδει έναν μοναδικό κωδικό σε κάθε παραγόμενη συσκευασία καπνικού προϊόντος.
Να σημειώσουμε ότι η κοινοτική οδηγία για τα προϊόντα καπνού που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2017 προβλέπει τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος παρακολούθησης και εντοπισμού για τη νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού με προϊόντα καπνού και ένα σύστημα χαρακτηριστικών ασφαλείας που θα βοηθούν τους πολίτες και τις Αρχές να εντοπίζουν τα παράνομα προϊόντα.
Ειδικότερα, προβλέπεται η λειτουργία ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας για τα προϊόντα καπνού, με το οποίο θα εξασφαλίζεται ότι όλες οι συσκευασίες προϊόντων καπνού που παράγονται στην Ε.Ε., που προορίζονται για την αγορά της Ε.Ε. ή που διατίθενται σε αυτήν. θα επισημαίνονται με μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. Καθορίζουν. Επίσης. τις προδιαγραφές των υποχρεωτικών χαρακτηριστικών ασφαλείας που πρέπει να εφαρμόζονται στα προϊόντα καπνού.
Ήδη η καπνοβιομηχανία “Καρέλιας” έχει προχωρήσει για το λόγο αυτό σε σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, τόσο στις παραγωγικές εγκαταστάσεις όσο και στους εμπλεκόμενους με την διανομή καπνικών προϊόντων
Για τις εξελίξεις στη Λιβύη, η διοίκηση της καπνοβιομηχανίας εκτιμά ότι αν η πολιτική αναταραχή συνεχιστεί, τότε θα επηρεαστούν οι εξαγωγές της στη συγκεκριμένη χώρα. Σημειώνεται ότι περίπου 3 στα 10 ευρώ (συνολικά 61 εκατ. ευρώ το 2018) καθαρών εσόδων της καπνοβιομηχανίας προέρχονται από τις αγορές της Βορείου Αφρικής, εκ των οποίων η αγορά της Λιβύης είναι από τις πιο σημαντικές.
Σχετικά με τα προϊόντα υποκατάστασης του παραδοσιακού τσιγάρου, η διοίκηση της «Καρέλια» χαρακτηρίζει την επίδρασή τους στην ελληνική αγορά πενιχρή, αλλά υπογραμμίζει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
«Η εταιρεία μας εξακολουθεί να πιστεύει πως η είσοδός μας στις κατηγορίες προϊόντων Heat not Burn (ΗnB) και ατμίσματος παραμένει ιδιαιτέρως παρακινδυνευμένη. Το γεγονός ότι πρόσφατες προσπάθειες για είσοδο στους τομείς αυτούς από κάποιους πολυεθνικούς ανταγωνιστές μας, με τεράστια οικονομική επιφάνεια, έχουν μέχρι στιγμής, και σε αντίθεση με άλλες ανταγωνιστικές προτάσεις, συνοδευτεί από πενιχρά αποτελέσματα, αποδεικνύει τον ισχυρισμό μας. Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση της εταιρείας παρακολουθεί στενά τις τάσεις που δημιουργούνται…».
Για τους παραπάνω λόγους η εταιρεία τηρεί επιφυλακτική στάση για την πορεία της στη χρονιά που διανύουμε. Τονίζεται ότι η επιχείρηση σημείωσε αύξηση πωλήσεων σε όλους τους σημαντικούς γεωγραφικούς τομείς δραστηριότητας, πλην της εγχώριας αγοράς (Ελλάδα) και της Βορείου Αφρικής, όπου αναμένει και φέτος κάμψη των εσόδων.
“Καρέλιας Α.Ε.”: Κέρδη το 2018, προβληματισμός για το 2019
