«Το Κέντρο Κοινότητας έχει εξυπηρετήσει μόνο τον τελευταίο χρόνο 4.000 συμπολίτες μας»

«Το Κέντρο Κοινότητας έχει εξυπηρετήσει μόνο  τον τελευταίο χρόνο 4.000 συμπολίτες μας»

Η κοινωνική λειτουργός, Ευαγγελία Μαυρογιάννη μιλά για το σημαντικό ρόλο που επιτελεί η κοινωνική δομή του Δήμου Καλαμάτας 

Τα δέκα χρόνια της «κρίσης» που έζησε η πατρίδα μας και τα οποία προσπαθεί να αφήσει πίσω… είχαν συνέπειες που θα μας ακολουθούν για χρόνια. Αρκετοί συμπολίτες μας που τις προηγούμενες δεκαετίες δε φαντάζονταν ότι θα είχαν την ανάγκη ενός κρατικού επιδόματος ή «συμπαράστασης» σε άλλα προβλήματα, σήμερα είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα πραγματικότητα. 

Τα «θύματα» της κρίσης ήρθαν να προστεθούν στις ευάλωτες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που «βιώνουν» για χρόνια ανάλογα προβλήματα επιβίωσης, αλλά και δυσκολίες ένταξης στην κοινωνία. 

Η αντιμετώπιση όλων των παραπάνω ζητημάτων έφερε την ανάγκη για δημιουργία νέων κοινωνικών δομών στην «αυτοδιοίκηση». Μια τέτοια δομή είναι και το «Κέντρο Κοινότητας Καλαμάτας», το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το Φεβρουάριο του 2018, έχοντας συνδράμει σημαντικά στην αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων. Περισσότερα, όμως, για το ρόλο, τους στόχους, αλλά και τις δράσεις του «Κέντρου Κοινότητας Καλαμάτας» μας είπε η κοινωνική λειτουργός του, Ευαγγελία Μαυρογιάννη.

Ο ρόλος του Κέντρου Κοινότητας Καλαμάτας

Αναφορικά με το «ρόλο» που έχει το «Κέντρο Κοινότητας Καλαμάτας», η κα Μαυρογιάννη επισήμανε ότι εστιάζει, αφενός, στην υποδοχή και την ενημέρωση των πολιτών, ειδικότερα όσων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, και, αφετέρου, στην υποστήριξή τους με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, παράλληλα με τη συνεργασία που αναπτύσσει με τις λοιπές κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του Δήμου. 

Πρόσθεσε, δε, ότι ουσιαστικά λειτουργεί υποστηρικτικά της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου, της οποίας δεν αντικαθιστά το ρόλο, αλλά δρα επικουρικά. 

Αναλυτικά, οι υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο Κοινότητας κινούνται σε τρεις κεντρικούς άξονες:

-Υποδοχή/Ενημέρωση/ Υποστήριξη των πολιτών

-Συνεργασία με υπηρεσίες, φορείς και δομές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας

-Παροχή υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.

Ουσιαστικά, η κα Μαυρογιάννη τόνισε ότι πρόκειται για μια κοινωνική δομή η οποία παρέχει  ολοκληρωμένη υποστήριξη στους πολίτες μέσα από ένα συνολικό πλέγμα , με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής διακρίσεων, καθώς και την προώθηση στην απασχόληση.

Παρέχει βοήθεια σε όλη τη Μεσσηνία

Όπως μας ενημέρωσε η Ευαγγελία Μαυρογιάννη, το έργο που επιτελείται στην κοινωνική δομή δεν αφορά αποκλειστικά στο Δήμο Καλαμάτας, καθώς παρέχει σημαντική βοήθεια σ’ όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα, η κεντρική Δομή του εδρεύει στο Δήμο Καλαμάτας και είναι στελεχωμένη από δύο κοινωνικούς λειτουργούς, την ίδια, που είναι και η συντονίστρια, και τη Λίτσα Παναγιωτοπούλου. Επίσης, τις υπηρεσίες της παρέχει η ψυχολόγος Εύα Ραυτοπούλου. Παράλληλα, υπάρχει η κινητή μονάδα του «Κέντρου» που αποτελείται από τον κοινωνικό λειτουργό Βασίλη Κανελλόπουλο και την ψυχολόγο Μαρία Χαριζοπούλου, η οποία εξυπηρετεί με επισκέψεις όλους τους υπόλοιπους Δήμους της Μεσσηνίας.

Προσέλευση

Αναφορικά με τον αριθμό των πολιτών που έχουν εξυπηρετηθεί στο «Κέντρο», η Ευαγγελία Μαυρογιάννη σημείωσε πως στην Κεντρική Δομή που αναφέρεται στους πολίτες του Δήμου Καλαμάτας, για την περίοδο Σεπτέμβριος 2019 μέχρι και Αύγουστος 2020, έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 3.944 πολίτες με ποικίλα αιτήματα.

Συγκεκριμένα, έχουν γίνει 1.362 αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, 551 αιτήσεις για το επίδομα στέγασης, 551 κοινωνικές έρευνες, 115 συνεδρίες συμβουλευτικού και ψυχοκοινωνικού χαρακτήρα, 487 αιτήσεις προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων, 40 παραπομπές ωφελουμένων σε προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ, καθώς και 916 ενημερώσεις πολιτών για ποικίλα ζητήματα. 

Η κα Μαυρογιάννη εστίασε, επίσης, στο γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας που τα τελευταία χρόνια, ενώ χρήζουν βοηθείας, αποφεύγουν να προσέλθουν να λάβουν βοήθεια, φοβούμενοι πιθανώς το «στιγματισμό». 

Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι όλοι όσοι δικαιούνται τα κοινωνικά βοηθήματα πρέπει να τα λαμβάνουν και δε θα πρέπει κανείς να αισθάνεται κάποιου είδους «ντροπή». Πρόσθεσε, επίσης, ότι παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη σε όσους το έχουν ανάγκη. Φυσικά, δε λείπουν και όσοι δε δικαιούνται τα «βοηθήματα» και οι οποίοι δε χάνουν την ευκαιρία να τα διεκδικήσουν…

Κοινωνικές δράσεις σε συνεργασία με «αναγνωρισμένες» ΜΚΟ για το έργο τους

Κλείνοντας τη συζήτηση η κα Μαυρογιάννη επισήμανε ότι το έργο του «Κέντρου» δεν εξαντλείται στην παροχή βοήθειας μόνο, αλλά και σε κοινωνικές δράσεις που αφορούν κυρίως ευάλωτες ομάδες. Έχει πραγματοποιηθεί δράση για τον εμβολιασμό παιδιών Ρομά με τη συμμετοχή της ΜΚΟ “Υγεία για Όλους” και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ συμμετείχε  στη δράση “Χέρια καθαρά” στο χωριό Τζίβα του Νομού Αρκαδίας. 

Στο πρόγραμμα δε, είναι να πραγματοποιηθούν κι άλλες ανάλογες δράσεις στο προσεχές διάστημα. Τέλος, ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται διασυνδέσεις με δομές και υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας για τη συνεχή αλληλοενημέρωση των υπαλλήλων.

Του Κώστα Γαζούλη