Τραμπ – Μπάιντεν στην τελική ευθεία για μια μακρά και ασαφή μετεκλογική περίοδο

Κύρα Αδάμ

Τραμπ και Μπάιντεν διανύουν απόψε τα τελευταία μέτρα αυτής της πρωτόγνωρης προεκλογικής κούρσας στις ΗΠΑ, με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, να έχει προβάδισμα μεν, χωρίς σίγουρη τη νίκη του δε.

Το επιτελείο Τραμπ προσβλέπει σε μια μείωση της διαφοράς κάτω από το 5,2% που έδιναν οι σφυγμομετρήσεις την Κυριακή, με στόχο η διαφορά να πέσει γύρω ή κάτω από το 3%, προκειμένου «να λυθούν τα χέρια» του απερχόμενου προέδρου Τραμπ.

Με μια πιθανή διαφορά γύρω στο 3% υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία με την εκλογή του Τζωρτζ Μπους το 2000: αν και το εκλογικό αποτέλεσμα τον έφερνε ηττημένο από τον Αλ Γκορ, με αρχική διαφορά 3,2%, με τη διαδικασία επανεξέτασης ψήφων στη Φλώριδα κατέληξε να είναι αυτός ο 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δι’ αυτού του τρόπου φαίνεται ότι τελικός στόχος του επιτελείου του Ντ. Τραμπ είναι να μειωθεί η παρούσα διαφορά από τον Μπάιντεν (5,2%) στο «ψυχολογικό όριο» του 3%, έτσι ώστε ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ να μπορεί να χρησιμοποιήσει ως νομιμοποιημένο προηγούμενο τις κινήσεις Τζωρτζ Μπους, που τον έφεραν τελικώς στην εξουσία.

Το επιτελείο του Ντ. Τραμπ, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος δεν έχουν κρύψει τη θέση τους ότι θα ψάξουν το αποτέλεσμα ψήφο ψήφο και υπόσχονται ότι αν διαπιστωθεί έστω και μια παράνομη ψήφος, ακόμα και αν το εκλογικό αποτέλεσμα εδραιώνει τον Τζο Μπάιντεν, τότε ο Ντ. Τραμπ θα ζητήσει επανάληψη των εκλογών.

Σε αυτήν την περίπτωση η κίνηση Τραμπ να διορίσει μέσα στον Οκτώβριο τις παραμονές του τελευταίου γύρου της προεκλογικής εκστρατείας την Έμυ Κόνι Μπάρρετ ως Ανώτατη Δικαστικό Λειτουργό, δεν είναι άσχετη με το πιθανό εκλογικό αποτέλεσμα…

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτή η μεγάλη διαφορά υπέρ του κ. Μπάιντεν εδραιώθηκε ευθύς εξ αρχής της προεκλογικής περιόδου, όταν 97 εκατομμύρια Αφροαμερικανοί ήταν οι πρώτοι που ψήφισαν, μαυρίζοντας τον πρόεδρο Τραμπ, με πρόσφατα τα δραματικά γεγονότα δολοφονιών μαύρων από αστυνομικά πυρά.

Η ψήφος των Αφροαμερικανών, αλλά και η ψήφος Αμερικανών πολιτών με καταγωγή από την Κεντρική Αμερική, κυρίως, όχι μόνον έφεραν στην εξουσία για δύο θητείες τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά φαίνεται ότι παίζουν κυρίαρχο ρόλο και στην τωρινή εκλογική αναμέτρηση, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι είναι στενά δεμένοι με το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Τζο Μπάιντεν. Περισσότερο εκφράζουν την ανάγκη να σπάσουν τα στερεότυπα των μέχρι τώρα Λευκών Αμερικανών.

Όπως και να ’χει το πράγμα, η μετεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ θα είναι ταραγμένη και ασταθής, και πιθανόν με πρωτόγνωρα επεισόδια και καταστάσεις αστάθειας του αμερικανικού οικοδομήματος. Στην περίπτωση αυτή ολόκληρος ο κόσμος δεν μπορεί να αισθάνεται ούτε ασφαλής ούτε και σίγουρος για την ενωμένη στάση του αναπτυγμένου κόσμου απέναντι σε προκλήσεις, όπως ο κορωνοϊός και οι παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις του στην ανάπτυξη, στην εργασία και την κοινωνική ειρήνη.

Η πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ προεξοφλούν, ως μη οφείλουν, ότι μια ενδεχόμενη τελική εκλογή του Τζο Μπάιντεν θα στρέψει την αμερικανική διπλωματία υπέρ της Ελλάδας και θα την απομακρύνει από την φιλοτουρκική πολιτική Τραμπ. Αν και αριθμός γερουσιαστών στην πλειοψηφία τους Δημοκρατικοί έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν την έξαλλη φιλοτουρκική πολιτική Τραμπ, ουδείς έχει δικαίωμα να πιστέψει στα σοβαρά ότι μια διακυβέρνηση Δημοκρατικών θα στρέψει τα νώτα της στην απαραίτητη για τις ΗΠΑ Τουρκία, ούτε πρόκειται το Στέητ Ντηπάρτμεντ να εγκαταλείψει την τακτική του Πόντιου Πιλάτου στα ελληνοτουρκικά.

Σημειώνεται ακόμα ότι ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν δεν είχε στο παρελθόν καμιά επαφή ή άμεση γνώση των ελληνικών θεμάτων δια ζώσης.

Αντιθέτως, ο Μπάιντεν ελέγχεται για τις 4 επισκέψεις του –ως αντιπροέδρου στην κυβέρνηση Ομπάμα- στην Τουρκία και καμιά στην Ελλάδα. Ο τότε αντιπρόεδρος Μπάιντεν είχε δημοσίως ζητήσει δύο φορές συγγνώμη από τον πρόεδρο Ερντογάν, και γιατί είχε εκφραστεί αρχικώς αρνητικά γι’ αυτόν και για το γεγονός ότι άργησε να επισκεφθεί την Τουρκία μετά το πραξικόπημα εναντίον του Τ. Ερντογάν.

Η τωρινή θέση του Μπάιντεν είναι να μην υπάρχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα σε καμία ξένη χώρα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απόσυρσης των αμερικανικών πυρηνικών από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Ο κ. Μπάιντεν δηλώνει, όμως, ότι δεν πρόκειται να αποσυρθούν τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα από τη βάση του Ραμστάιν στη Γερμανία, καθώς οι ΗΠΑ παραμένουν «δύναμη κατοχής».

Όσο για την Ομογένεια, αυτή παραμένει εξόχως δυσαρεστημένη με την προκλητική φιλική συμπεριφορά του Ντ. Τραμπ απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες δηλώσεις Τραμπ στο FOXNEWS, που θεώρησε ότι ο κ. Ερντογάν «είναι μια από τις μεγαλύτερες ηγετικές φυσιογνωμίες του πλανήτη».

Η συμπεριφορά, όμως, του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ Πομπέο, που εκλέγεται σε περιοχή ελληνορθόδοξης κοινότητας –αν επιβεβαιωθεί- έχει ανακόψει την μεγάλη ροή Ελληνοαμερικανών στους Δημοκρατικούς. Και οι δύο επισκέψεις στην Ελλάδα (πέρσι το Νοέμβριο και φέτος πριν από ένα μήνα) είχαν συνοδευθεί από μεγάλης δημοσιότητας επισκέψεις, προσευχές και λειτουργίες του ζεύγους Πομπέο στις ελληνικές εκκλησίες, με συγκεκριμένες επικλήσεις να τον θυμηθούν οι Ελληνορθόδοξοι ψηφοφόροι στις κάλπες.

Της Κύρας Αδάμ