Εμβόλιο για το νέο κορωνοϊό: Φως στην άκρη του τούνελ;

Εμβόλιο για το νέο κορωνοϊό: Φως στην άκρη του τούνελ;

Μια ευχάριστη είδηση κυκλοφόρησε χθες το μεσημέρι και είχε να κάνει με τις έρευνες για την εξεύρεση εμβολίου που θα αντιμετωπίσει το νέο κορωνοϊό.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το εμβόλιο, που αναπτύσσεται από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech, έχει αποτρέψει περισσότερο από το 90% των μολύνσεων στη μελέτη. Η αποτελεσματικότητά του μετρήθηκε με σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από το νέο κορωνοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo) επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση και 28 ημέρες μετά την πρώτη.

Τα προκαταρκτικά αυτά αποτελέσματα ενδεχομένως να ανοίξουν το δρόμο για να ζητήσει έγκριση έκτακτης χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, εάν τα επόμενα βήματα στην έρευνα αποδείξουν ότι είναι και ασφαλές. 

Τον περασμένο Απρίλιο το «Θάρρος» είχε φιλοξενήσει συνέντευξη του δρος Ορέστη Αργυρού που εργάζεται ως “Project manager” σε μεγάλη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία στο Λονδίνο. Τότε, μάλιστα, είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ότι αν όλα κυλήσουν βάσει των χρονοδιαγραμμάτων ομαλά, θα έπρεπε να περιμένουμε το εμβόλιο στις αρχές του ’21. Σχολιάζοντας χθες τη νέα εξέλιξη από τις ανακοινώσεις της Pfizer, o δρ. Αργυρός σημείωσε: «Απαντώντας σε μια γραμμή: Τα νέα είναι καλά και πειστικά. Αναλυτικά: Η μελέτη κοιτάει άτομα που δεν έχουν νοσήσει, και περιελάμβανε όχι μόνο Καυκάσιους [30% Αμερικάνοι, 42% άλλοι (!)]. Αποτελείται από 2 δόσεις και η ανοσία ορίστηκε ως απουσία μόλυνσης σε 28 μέρες μετά την 1η δόση. Τα αποτελέσματα μέχρι τις 8/11 ήταν σε 38.955 άτομα, αριθμός σίγουρα ικανοποιητικός, και 90% ανοσία (πάνω από 70% θα ήμασταν χαρούμενοι). Ωστόσο, είναι μια ενδιάμεση ανάλυση, πολλά υποσχόμενη, και ας περιμένουμε και τα τελικά αποτελέσματα που κρύβουν τα λεγόμενα “secondary endpoints”. Κοινώς, για πόσο διαρκεί η ανοσία, πότε ξεκινάει, παρενέργειες κ.τ.λ. Αλλά τα πράγματα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα. Αξίζει να σημειώσουμε δε, ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένουμε και 3- 4 άλλα αποτελέσματα από άλλες μελέτες».

Από την πλευρά μας, ας ελπίσουμε ότι η αισιοδοξία των επιστημόνων θα επιβεβαιωθεί, καθώς η θετική εξέλιξη στην εξεύρεση εμβολίου αποτελεί «μονόδρομο» για να επιστρέψει η ζωή μας όπως τη γνωρίζαμε πριν από την περασμένη άνοιξη.

Κ. Γαζ.