Μείωση κεφαλαίου με επανυπολογισμό σημαίνει και μείωση σύνταξης

Μείωση κεφαλαίου με επανυπολογισμό  σημαίνει και μείωση σύνταξης

«Φθάνει» μεγαλοβδομαδιάτικα η νέα ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών.
Προβλέπεται ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε έως και 120 δόσεις, με δυνατότητα επανυπολογισμού (με βάση το νόμο Κατρούγκαλου) των ληξιπροθέσμων ασφαλιστικών εισφορών προ του 2017, που θα επιφέρει απομείωσή τους κατά μέσο όρο 50 – 55%.
Η ρύθμιση θα αφορά οφειλές ακόμα και πριν από το 2002 και μέχρι και 31/12/2018, ενώ θα είναι προαπαιτούμενο η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών 2019.
Θα μπορούν να ρυθμιστούν ακόμα και οφειλές εργοδοτών και επιχειρήσεων προς το πρώην ΙΚΑ.
Προσοχή, επανυπολογισμός σημαίνει και μείωση της σύνταξης.
Όποιος οφειλέτης αθετήσει τους όρους της σχεδιαζόμενης ρύθμισης των 120 δόσεων για τα Ταμεία, θα “φορτώνεται” και πάλι με τα παλιά του υψηλά (προ ρύθμισης) ασφαλιστικά χρέη.
 
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
Η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα επανυπολογισμού των ληξιπροθέσμων ασφαλιστικών εισφορών προ του 2017 και εξόφλησής τους σε έως 120 δόσεις.
Ο εθελοντικός αυτός επανυπολογισμός θα γίνεται με βάση το νόμο Κατρούγκαλου και θα οδηγήσει, κατά μέσο όρο, σε μείωση των παλιών οφειλών κατά μέσο όρο 50-55%.
Το νέο μειωμένο χρέος θα μπορεί να εξοφληθεί από όσους επιλέξουν τον επανυπολογισμό σε έως 120 δόσεις, με την ελάχιστη δόση να ανέρχεται στα 50 ευρώ/μήνα.
Ωστόσο, όποιος οφειλέτης δεν τηρήσει τους όρους της ρύθμισης, όχι μόνο θα χάνει τη δυνατότητα συνέχισης της αποπληρωμής των μειωμένων οφειλών του σε έως 120 δόσεις, αλλά και το χρέος του θα επανέρχεται στο προ του επανυπολογισμού επίπεδο, αφού αφαιρεθούν τα ποσά τα οποία κατέβαλλε μέχρι τη στιγμή που αυτός “έσπασε” τη ρύθμιση.
Τήρηση της ρύθμισης θα σημαίνει καταβολή των τρεχουσών εισφορών κάθε μήνα, αλλά και των δόσεων (με “περιθώριο” καθυστέρησης πληρωμής το πολύ 2 δόσεων).
Συγκεκριμένα, όποιος οφειλέτης, είτε δεν καταβάλλει –αν μη τι άλλο– τις ελάχιστες μηνιαίες εισφορές υπέρ της κύριας ασφάλισης και υγείας (και τις ελάχιστες μηνιαίες εισφορές υπέρ του επικουρικού και εφάπαξ, στην περίπτωση των αυταπασχολουμένων μηχανικών, δικηγόρων, μηχανικών), είτε δεν καταβάλλει για πάνω δύο συνεχόμενους μήνες τις δόσεις της ρύθμισης, θα χάνει τα οφέλη της.
Δηλαδή, θα χάνει τη δυνατότητα σταδιακής εξόφλησης των χρεών του και, το χειρότερο, θα αίρεται ο επανυπολογισμός τους που οδήγησε στη δραστική μείωση τους.
Ωστόσο, δε θα “χάνονται” τα ποσά τα οποία κατέβαλλε μέχρι την ώρα της απώλειας της ρύθμισης.
Αυτά θα έχουν, προφανώς, “πιστωθεί” στο λογαριασμό του οφειλέτη και θα αφαιρούνται από το χρέος του, το οποίο θα επιστρέφει στο παλιό του επίπεδο.
 
ΟΙ 11 ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
Οι 11 βασικοί άξονες της ρύθμισης που έχουν οριστικοποιηθεί και αφορούν όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, αγρότες, τους συνταξιούχους που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη επειδή χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ στα ταμεία, αλλά και όσους αμείβονταν με μπλοκάκι είναι οι εξής:
1. για όλες τις προαναφερόμενες κατηγορίες ασφαλισμένων δε θα υπάρχουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια
2. η ρύθμιση θα αφορά και χρέη της περιόδου 2017-2018, αλλά σε αυτά δε θα υπάρξει επανυπολογισμός και θα μπορεί κάποιος να τα εντάξει στη ρύθμιση, υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλει οπωσδήποτε τις φετινές ασφαλιστικές εισφορές για το διάστημα από Ιανουάριο του 2019 μέχρι και Μάρτιο του 2019
3. θα υπάρχει διπλό «κούρεμα» χρεών και στη βασική οφειλή και στις προσαυξήσεις
4. η κατώτατη δόση θα είναι 50 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες
5. για τους αγρότες η κατώτατη δόση θα είναι 30 ευρώ
6. επισημαίνεται ότι ο επανυπολογισμός της οφειλής και το «κούρεμα» χρεών θα συνεπάγεται ανάλογη μείωση της σύνταξης,
7. για το λόγο αυτό ο οφειλέτης θα επιλέγει, αν το θέλει, να μπει στη ρύθμιση ακόμη και χωρίς επανυπολογισμό, προκειμένου να έχει αυξημένη σύνταξη,
8. θα υπάρχει πιθανότατα και η δυνατότητα να ρυθμιστούν οι οφειλές για το χρονικό διάστημα πριν από το 2002
9. το «κούρεμα» των προσαυξήσεων για το χρονικό διάστημα 2002-2016 θα είναι κατά 85% για όλους και όχι έως 85%, ενώ η ετήσια προσαύξηση των δόσεων για όσους είναι εκπρόθεσμοι θα είναι 5%,
10. θα παραμείνει το όριο χρεών των 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα και όταν κάποιος δεν το ρυθμίζει δεν μπορεί να λάβει τη σύνταξή του
11. Τέλος, στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές εργοδοτών και επιχειρήσεων προς το πρώην ΙΚΑ.
 
«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΧΡΕΩΝ & ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ
Η νέα ρύθμιση περιλαμβάνει τα εξής τέσσερα βασικά στοιχεία:
1. Κατ’ αρχάς, θα αφορά πρωτίστως οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12/2016, δηλαδή πριν από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι είναι χρέη τα οποία υπολογίστηκαν με βάση τις παλιές ασφαλιστικές κλάσεις και τα τεκμαρτά εισοδήματα που ίσχυαν μέχρι τότε.
2. Πάνω σε αυτά τα χρέη θα έρθει «διπλό κούρεμα». Δηλαδή, η πρώτη μείωση θα αφορά στον επανυπολογισμό του ύψους του αρχικού χρέους του οφειλέτη όχι με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις που ίσχυαν μέχρι το 2016, αλλά με βάση την ελάχιστη μηνιαία εισφορά των 158 ευρώ που έχει ο ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα 58 ευρώ για τους αγρότες. Με αυτόν τον επανυπολογισμό θα μειωθεί δραστικά έως και 50% με 55% το αρχικό βασικό χρέος από ασφαλιστικές εισφορές.
3. Στη συνέχεια θα υπάρξει «κούρεμα» των προσαυξήσεων επί της αρχικής οφειλής κατά 85%, στα πρότυπα του εξωδικαστικού μηχανισμού.
4. Αφού «κουρευτούν» τόσο η αρχική οφειλή όσο και οι προσαυξήσεις, στο νέο ποσό της οφειλής που θα προκύψει θα προσδιοριστεί ο αριθμός των δόσεων, που θα είναι 36 μηνιαίες δόσεις για οφειλές έως και 3.000 ευρώ και έως 120 δόσεις για οφειλές μεγαλύτερες από 3.000 ευρώ.
 
Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/ Οικονομολόγος