-«Συγχωνεύσεις ιδρυμάτων “στο πόδι” για να προλάβουν να βάλουν τα νέα τμήματα στο Μηχανογραφικό»
-Το υπουργείο Παιδείας αγνόησε την επιτροπή που το ίδιο είχε ορίσει
Χθες το πρωί, ύστερα από πρωτοβουλία των Φοιτητών των Τμημάτων Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και Φιλολογίας, έγινε στο αμφιθέατρο της Σχολής συγκέντρωση, προκειμένου να ενημερωθούν για το τι προβλέπει η αναμενόμενη συγχώνευση, καθώς πολλά έχουν παραποιηθεί και υπάρχει αναβρασμούς.
Στο κάλεσμα για ενημέρωση ανταποκρίθηκαν και καθηγητές των δύο τμημάτων, ενώ την ενημέρωση έκανε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Νίκος Ζαχαριάς.
Οι προβληματισμοί των φοιτητών ήταν πολλοί, ενώ αυτό που έμμεσα τους θίγει ως τμήμα είναι η δημιουργία ενός ακόμα Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο.
Ο κ. Ζαχαριάς, λοιπόν, είπε στους φοιτητές ότι κατά τη γνώμη του αυτό που θα συμβεί δεν είναι συγχώνευση, αλλά απορρόφηση των ΤΕΙ από Πανεπιστήμια.
Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Πελοποννήσου υπήρξε συμφωνία από την αρχή, καθώς οι άνθρωποι των δύο ιδρυμάτων θεωρούσαν καλύτερο να υπάρχει ένα και δυνατό ίδρυμα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το ΠΑΠΕΛ είναι ένα πανεπιστήμιο που θα έπρεπε να μεγαλώσει, αφού μέχρι σήμερα έχει 9 Τμήματα και περίπου 10.000 φοιτητές, οπότε θα έβγαινε κερδισμένο με την απορρόφηση, αν βέβαια αυτή γινόταν όπως η επιτροπή είχε προτείνει. Η πρόταση της επιτροπής δεν είχε προβλήματα αλληλοεπικάλυψης τμημάτων, αλλά κάποιες επικαλύψεις που, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριά, θα μπορούσαν να ξεπεραστούν.
Πότε ξεκινά το πρόβλημα και οι αποκλίσεις από το πόρισμα της επιτροπής
Κι αφού όλα έδειχναν να έχουν μπει σε σωστό δρόμο, ξεσπά το ζήτημα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, μια Σχολή την οποία το Πανεπιστήμιο Πατρών αρνείται να απορροφήσει και έτσι «φορτώνεται» στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Μάλιστα, η Σχολή θα έχει έδρα την Πάτρα, ενώ σε αυτή θα ανήκει και το υπάρχον τμήμα της Τρίπολης, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριά, οι αποκλίσεις από την πρόταση της επιτροπής που είχε συσταθεί για τη συγχώνευση ΤΕΙ και Πανεπιστημίου ξεπερνούν το 70%. Αν σε αυτό ποσοστό προστεθεί και η Σχολή της Πάτρας, τότε το 85 με 90% των προτάσεων της επιτροπής που το υπουργείο Παιδείας είχε ορίσει είναι σαν να μην έγιναν ποτέ.
Η προχειρότητα του εγχειρήματος
Αυτό που σημείωσε χθες ο πρόεδρος του τμήματος είναι ότι όλο αυτό γίνεται χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν ακαδημαϊκά κριτήρια, ενώ δε φαίνεται να υπάρχει πλάνο βιωσιμότητας.
Αυτό που τονίστηκε, επίσης, στην ενημέρωση είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας να γίνεται ανασχηματισμός και δημιουργία τμημάτων χωρίς καμία τεκμηρίωση, ενώ θα έπρεπε να δοθεί βοήθεια στα υπάρχοντα τμήματα.
Κατά τη γνώμη των παρευρισκομένων, όλο αυτό έγινε τόσο ξαφνικά για να κλείσει γρήγορα και να μπουν τα νέα τμήματα στο νέο μηχανογραφικό.
Το νέο Τμήμα Ιστορίας στο Αγρινίου
Άλλο θέμα που απασχόλησε χθες τους φοιτητές ήταν η μετατροπή του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών που εδρεύει στο Αγρίνιο σε Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα ακόμα αντίστοιχο τμήμα, ενώ οι φόβοι των φοιτητών είναι ότι θα υπάρξουν κι άλλες απώλειες με τις μετεγγραφές που θα γίνονται.
Το παράδειγμα της Κύπρου
Μάλιστα, μιλώντας για τα νέα τμήματα που γενικά δημιουργούνται στη χώρα μας, ο κ. Ζαχαριάς είπε ότι δεν υπάρχει ακαδημαϊκός σχεδιασμός και ως ορθό παράδειγμα ανέφερε αυτό της Κύπρου. Εκεί, λοιπόν, όπως εξήγησε, η δημιουργία τμημάτων γίνεται σταδιακά και χωρίς το ένα να καλύπτει το άλλο.
Η υποτίμηση των Ανθρωπιστικών Σπουδών, καθώς και η εξάλειψη των ΤΕΙ
Θέμα που συζητήθηκε χθες και έγραψε στο «Θάρρος» και ο κοσμήτορας της Σχολής είναι η συνεχής υποβάθμιση των Ανθρωπιστικών Σπουδών και η-θεωρητικά- επένδυση σε Σχολές Θετικών Επιστήμων.
Μάλιστα, ακούστηκε και η εξής απορία: γιατί φτιάχνουν νέα τμήματα, αφού οι υποψήφιοι φοιτητές δεν αυξάνονται, μιας και ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται, ενώ τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι ανοιχτά σε ξένους, ώστε να σπουδάσουν εδώ.
Για δε τους πτυχιούχους των ΤΕΙ, οι παρευρισκόμενοι ανέφεραν ότι σε καμία περίπτωση δεν τους βλέπουν υποτιμητικά και χρειάζονται με τις γνώσεις που έχουν ως εφαρμοσμένοι πτυχιούχοι.
Από Δευτέρα τα σπουδαία
Τέλος, να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη Πρυτανικό Συμβούλιο, όπου και θα παρθούν αποφάσεις για τη θέση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου όσον αφορά στη συγχώνευση, όπως αυτή έχει προκύψει μετά το νομοσχέδιο.
Όσο για το νομοσχέδιο, αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ψηφιστεί τη Μεγάλη Δευτέρα, ενώ ο κ. Ζαχαριάς από την πλευρά του παρότρυνε τους φοιτητές να μην προβούν σε κινήσεις που θα εμποδίσουν τη λειτουργία του ιδρύματος, μιας και αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες, κυρίως στα ερευνητικά προγράμματα.
Επίσης, τους συνέστησε να περιμένουν να δουν πώς θα φτάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή, αφού υπάρχουν τόσες πιέσεις που ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνουν αλλαγές σε αυτό, κάτι που έχει ήδη συμβεί αρκετές φορές.
Τι είχε αποφασίσει η επιτροπή
Για την ιστορία δημοσιεύουμε ξανά τι είχε αποφασίσει η επιτροπή που είχε συσταθεί από το υπουργείο Παιδείας.
Όπως φαίνεται παρακάτω, τα περισσότερα από αυτά που αποφασίστηκαν τότε δεν έχουν καμία σχέση με όσα αναφέρει το νομοσχέδιο:
Α. Ιδρύεται Πολυτεχνική Σχολή με δύο τμήματα στην Τρίπολη
Β. Προτείνεται η λειτουργία 7 περισσότερων τμημάτων από αυτά που έχουν συνολικά σήμερα τα δύο Ιδρύματα (συνολικά 22 από 15 σήμερα).
Γ. Τα τμήματα θα λειτουργήσουν σε 5 πόλεις: Καλαμάτα, Τρίπολη, Ναύπλιο, Κόρινθο και Σπάρτη
Δ. Ο τίτλος του Πανεπιστημίου παραμένει “Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου”
Ε. Η έδρα θα είναι η Τρίπολη.
Ειδικότερα, το πόρισμα της Επιτροπής “Γαβρόγλου” εισηγείται τις ακόλουθες εννέα Σχολές με τα αντίστοιχα τμήματα (σε παρένθεση η έδρα):
1. Πολυτεχνική Σχολή (Τρίπολη)
α. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Τρίπολη)
β. Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (Τρίπολη)
2. Σχολή Επιστημών Υγείας (Τρίπολη)
α. Τμήμα Κτηνιατρικής (Τρίπολη)
β. Τμήμα Νοσηλευτικής (Τρίπολη)
γ. Τμήμα Δημόσιας Υγείας (Τρίπολη)
δ. Τμήμα Λογοθεραπείας (Καλαμάτα)
ε. Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας (Καλαμάτα)
3. Σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής (Σπάρτη)
α. Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού (Σπάρτη)
β. Τμήμα Φυσικοθεραπείας (Σπάρτη)
4. Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων (Καλαμάτα)
α. Τμήμα Γεωπονίας (Καλαμάτα)
β. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Καλαμάτα)
5. Σχολή Διοίκησης (Καλαμάτα)
α. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Καλαμάτα)
β. Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής (Καλαμάτα)
γ. Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης (Καλαμάτα)
6. Σχολή Οικονομίας (Τρίπολη)
α. Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (Τρίπολη)
β. Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Τρίπολη)
7. Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (Κόρινθος)
α. Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Κόρινθος)
β. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων (Κόρινθος)
8. Σχολή Καλών Τεχνών (Ναύπλιο)
α. Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Ναύπλιο)
β. Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (Ναύπλιο)
9. Σχολή Ανθρωπιστικών και Πολιτισμικών Σπουδών (Καλαμάτα)
α. Τμήμα Φιλολογίας (Καλαμάτα)
β. Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (Καλαμάτα)
Η Επιτροπή
Η Επιτροπή “Γαβρόγλου” έχει ως εξής:
1. Κατσής Αθανάσιος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του ιδρύματος
2. Ανδρειωμένος Γεώργιος, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ιδρύματος.
3. Λέπουρας Γεώργιος, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ιδρύματος
4. Τσιάρας Αστέριος, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ιδρύματος
5. Ζυγά Σοφία του Σάββα, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής του ιδρύματος
6. Καπόλος Ιωάννης του Δημητρίου, πρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου, καθηγητής του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ιδρύματος.
7. Γεωργόπουλος Ευστράτιος του Φωτίου, αντιπρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου, καθηγητής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ιδρύματος
8. Σταθάς Γεώργιος του Ιωάννου, αντιπρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου, καθηγητής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ιδρύματος
9. Πετρόπουλος Δημήτριος του Παναγιώτου, αντιπρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ιδρύματος
10. Τσούντας Κωνσταντίνος του Στεφάνου, κοσμήτωρ της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ιδρύματος
11. Μπόγρης Αντώνιος του Γεωργίου, αναπληρωτής καθηγητής.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση