«ΘΑΡΡΟΣ» 21 Δεκεμβρίου 1908: Πώς εσώθησαν οι παρόχθιοι του Νέδοντος

«ΘΑΡΡΟΣ» 21 Δεκεμβρίου 1908: Πώς εσώθησαν οι παρόχθιοι του Νέδοντος

Ως είδος θαύμα εγένετο και εσώθησαν οι δεξιοί παρόχθιοι του Νέδοντος από βεβαίαν, βεβαιοτάτην καταστροφήν.

Τούτο ούτως ειπείν τυχαίως ανεκαλύφθη υπό του μηχανικού Μινέικου.

Μετά τας τελευταίας βροχάς, κατά τας οποίας «κατέβασε» που λέγουν, ο χείμαρρος το ρεύμα του διηυθύνθη προς την δεξιάν όχθην ιδία. Προς τα εκεί δεν εύρεν αντίστασιν διότι οι πρόβολοι έχουν καταστραφή και ως εκ τούτου δεν συνήντησε καμίαν δυσκολίαν. Αι τάσεις αυτού έβαινον εις το όλον το νερό του να εκτραπή της κοίτης και να λάβη διεύθυνσιν έξω των δεξιών παροχθίων τειχών.

Το ρεύμα δεν ήτο όμως ισχυρόν και το νερό τοσούτον, ώστε έφθασεν η απόπειρα, δια να είπωμεν ούτω, μέχρις ενός σημείου, το οποίον είναι το χαμηλώτερον προς τα εκεί, εγγύς της οδού της αγούσης προς την Αγίαν Άννα.

Θα εγίνετο καταστροφή
Από το μέρος εκείνο θα εξετρέπετο το ρεύμα και θα προχώρει όλον εις τα κύματα και τα καλύβια. Θα παρέσυρε δε και θα κατέστρεφε παν το προστυχόν. Δεν είχε πουθενά να εύρη κώλυμα. Όλη η δεξιά όχθη θα υφίστατο αληθή ερήμωσιν.

Ευτυχώς όμως δεν κατέβασεν ο χείμαρρος και προελήφθη το τοιούτον, το οποίον ήτο άφευκτον. Διότι όντως είναι κρισιμώτατον το σημείον εκείνο, από το οποίον θα ήρχιζεν η καταστροφή.

Πώς ανεκαλύφθη
Προς το μέρος εκείνο μετέβη ο μηχανικός Μινέικος, ο οποίος μόλις αντελήφθη το πράγμα κατεπλάγη. Οι διατηρούντες εκεί περιβόλια Μητρόπουλος και Βαρβερόπουλος εννοούντες τον κίνδυνον ικέτευον τον Μινέικον να ληφθούν προφυλακτικά μέτρα.

Ο Μινέικος παρετήρησεν, ότι το σημείον εκείνο όντως είχε παρασκευασθή κατά τοιούτον τρόπον ώστε εάν εφούσκωνε το ποτάμι ήτο αδύνατον να μη γίνουν όσα είπομεν ανωτέρω.

Εκείθεν δε ο Μινέικος κατανοών το κρίσιμον του πράγματος, μετέβη εις το Δημαρχείον και εξέθηκε το πράγμα εις τον Δήμαρχον.

Μετά του μηχανικού δε του Δήμου Ευαγγελινού μετέβη επί τόπου και καθώρισαν τι δέον να γίνη πρόχειρον δια να προληφθή ενδεχομένη καταστροφή. Διότι εάν δεν εγένετο μέχρι τούδε ως εκ θαύματος, δεν αποκλείεται εις το μέλλον. Μόλις κατεβάση το ποτάμι δεν έχει άλλο παρά να διευθυνθή έξω της κοίτης και να επιφέρη αληθείς καταστροφάς.

Υπέδειξε δε ο Μινέικος πώς προχείρως θα διορθωθή το πράγμα κατασκευαζομένου πλέγματος δια καλάμων και σανίδων, προς πρόληψιν τοσαύτης ενδεχομένης καταστροφής, το οποίον δεν θα υπερβή τας 600 δραχμάς.