«ΘΑΡΡΟΣ» 15 Νοεμβρίου 1908: Συντελείται το έργον ηλεκτρικού τροχιοδρόμου στην Καλαμάτα

«ΘΑΡΡΟΣ» 15 Νοεμβρίου 1908: Συντελείται το έργον ηλεκτρικού τροχιοδρόμου στην Καλαμάτα

Μετά την άφιξιν των υλικών του τραμ ουδεμία πλέον αμφιβολία υπάρχει ότι θα συντελεσθή το έργον. Η αναλαβούσα Εταιρεία θα φέρη αυτό εις πέρας και μετ’ ολίγους μήνας η πόλις θα αποκτήση ηλεκτρικόν τροχιόδρομον.

Το γεγονός τούτο δι’ αυτήν είναι σημαντικώτατον, διότι αποκτά τραμ το οποίον τολμώμεν να είπωμεν, ότι δεν εφαντάζετο λαμβανομένου υπόψιν ότι έχει τόσας άλλας ανάγκας επειγούσας και επιβαλλομένας δια να δύναται να παρουσιάζηται ως πόλις.

Είναι εκτός πάσης συζητήσεως τούτο και έχει διαφοροτρόπως ενδειχθή και υποδειχθή τι αναγκαιοί τη πόλει ημών δια ν’ αποβάλη την παλαιάν αυτής μορφήν και ενδυθή νέαν τοιαύτην και παρουσιάζεται ευπρόσωπος ως πόλις.

Αλλά εάν δεν εγένοντο ταύτα τα ούτως ειπείν προκαταρκτικά, δεν απέκλεισαν να συντελεσθή ήδη το έργο του τραμ, η απόκτησις του οποίου είναι εν γιγάντιον άλμα δια την πόλιν ημών.

Το έργον τούτο θα ωδηγήση αυτήν δρομέως επί τα πρόσω και θα σημειώση σταθμόν φωτεινόν εν τη εξελίξει της προόδου αυτής, αργώ τω βήματι συντελουμένης, προόδου όμως πάντοτε.

Η συγκοινωνία θα εξυπηρετείται με το τελειότερον μέσον. Εκ τούτου δε αισθητοτάτη θα είναι η μεταβολή και καταφανέστατη εν γένει η εξ αυτής καθολική πρόοδος.

Εν τη σπάνει δε των τοιαύτης σημασίας και αποστολής έργων, το τραμ δια την πόλιν ημών θα αποτελή εξαιρετικόν φαινόμενον συγκεντρούν πολλήν την ευεργετικότητα και δυνάμενον μεθ’ υπερηφανείας να επιδεικνύηται.

Πιστεύομεν ήδη, οπόταν τα πάντα βαίνουν κατ’ ευχήν, ότι η Εταιρεία θα επισπεύση την εκτέλεσιν του έργου, αγωνιώδης της πόλεως ημών ίνα το ταχύτερον ίδη αυτό και απολαύση την εξ αυτού ποικίλην ωφέλειαν. Και εις τούτο βεβαίως ενισχυόμεθα και εκ του ότι και αυτή είναι συμφέρον, αλλά θέλομεν να προσθέσωμεν ότι εις την Εταιρείαν πρέπει δια το έργον της να παρασχεθή οιαδήποτε συνδρομή και βοήθεια δια να κατορθώση να συντελέση τούτο όσον το ταχύτερον.

Εν πεποιθήσει δ’ ήδη η πόλις ημών χαιρετίζει μετ’ ευφροσύνης το μετ’ ολίγον αρχόμενον τούτο έργον και αναμένει την συντέλεσιν αυτού, ίνα ζωηρότερον εκφράση την χαράν και την ευγνωμοσύνην αυτής, αποβλέπουσα επί τα λαμπρά αποτελέσματα, άτινα θα επιφέρη τούτο δι’ αυτήν, δια το μέλλον της.