Τριφυλία: Πρωτοπορία και καινοτομία στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Τριφυλία: Πρωτοπορία και καινοτομία στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες

-Αναστασόπουλος, Τζινιέρης, Παρασκευόπουλος επισκέφθηκαν σύγχρονες μονάδες

Πρότυπες θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Τριφυλία, που υλοποιήθηκαν με ενίσχυση – επιδότηση 50% από το Μέτρο 4.1 για τα Σχέδια Βελτίωσης, επισκέφθηκαν χθες το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, με το θεματικό αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού & Ανάπτυξης, υπεύθυνο για θέματα εγγείων βελτιώσεων και αγροτικά θέματα εν γένει, Νίκωνα Τζινιέρη και το διευθυντή ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο. 

Στο θερμοκήπιο των αδελφών Σεκλού στην Τερψιθέα ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ενημέρωσε τους αντιπεριφερειάρχες ότι «βρισκόμαστε σε ένα θερμοκήπιο 6 στρεμμάτων, το οποίο έχει ενταχθεί στο Μέτρο 4.1 για τα Σχέδια Βελτίωσης και επιδοτήθηκε με 50%. Η μονάδα ανήκει στον παραγωγό Γιάννη Σεκλό. Οι αδελφοί Σεκλού έχουν 50 στρέμματα θερμοκήπια. Καλλιεργούν τομάτα και αγγούρι σε υδροπονία. Στο θερμοκήπιο αυτό, το οποίο είναι μέρος όλων των επενδυτικών προγραμμάτων που κάναμε, 1 από τα 60, βλέπετε θερμοκουρτίνες, οι οποίες στοιχίζουν 10.000 ευρώ το στρέμμα. Είναι θερμοκήπιο ύψους 7 μέτρων, για να μπορείς να κάνεις όλες τις καλλιέργειες. Τα θερμοκήπια αυτά θα μετασχηματιστούν σε υδροπονία, θα έχουμε υδροπονικές καλλιέργειες, γιατί ο συγκεκριμένος παραγωγός καλλιεργεί και υδροπονία στα διπλανά του θερμοκήπια». 

Ο ίδιος επισήμανε ακόμη: «Αυτό που προσπαθούμε είναι σε χρόνο ρεκόρ να έχουμε πληρώσει, να έχουμε κάνει την παραλαβή, κι αυτό δίνει δυνατότητα στους επενδυτές. Από τα 4 εκ. ευρώ, μέχρι στιγμής, οικονομικής ενίσχυσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα 2,6 εκ. ευρώ περίπου είναι στην περιοχή της Τριφυλίας. Περίπου το 65 με 70% της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τριφυλία! Αυτό το καταφέρνουμε, γιατί έχουμε καλή ομάδα στην υπηρεσία. Επιπλέον, έχουμε πολύ καλούς παραγωγούς και με τη συνεργασία, την κατανόηση, τη γρήγορη επικοινωνία, παρότι έχουμε τον κορωνοϊό και είναι δύσκολα τα πράγματα, έχουμε πετύχει την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων». 

Με τη σειρά του, ο παραγωγός Γιάννης Σεκλός αναφέρθηκε στα 50 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών που έχουν με τον αδερφό του, στα οποία καλλιεργούν όλο το χρόνο τομάτες και αγγούρια, με βάση την ελληνική αγορά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πρώιμης περιόδου γίνεται εξαγωγή, που έχει αρκετά καλή δυναμική. 

Για δε τα τελευταία 6 στρ. θερμοκηπιακών καλλιεργειών της επιδότησης, τόνισε πως έγινε πολύ γρήγορα η πληρωμή, μέσα στον ίδιο κιόλας μήνα! 

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, καλωσόρισε το θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ. Τζινιέρη και εξέφρασε τη χαρά του που χθες, από το πρωί, επισκέφθηκαν με το διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Παρασκευόπουλο μονάδες, όπως και εκείνη του κ. Σεκλού. 

«Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου, γιατί εδώ στην Τριφυλία τα πράγματα πηγαίνουν γρηγορότερα στα ζητήματα της αγροτικής παραγωγής. Εντάσσονται γρήγορα στα Σχέδια Βελτίωσης και πληρώνονται γρήγορα. Αυτό είναι πολύ θετικό. Το κυριότερο είναι ότι η υπηρεσία, η ΔΑΟΚ και ιδιαίτερα ο διευθυντής, ο κ. Παρασκευόπουλος, είναι δίπλα στους παραγωγούς. 

Και φυσικά, αντιμετωπίζουν από κοινού τα προβλήματα προς την Πολιτεία, διεκδικώντας αυτά που δικαιούνται. Όπως τώρα με τις καταστροφές από τη χαλαζόπτωση. Πολύ γρήγορα θα έχουμε εξελίξεις όσον αφορά στην αποζημίωση αυτών που ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ περιλαμβάνει, την άμεση και γρήγορη, εκεί στη Μαραθούπολη και την ευρύτερη περιοχή. 

Θέλω να συγχαρώ και την υπηρεσία ολόκληρη, τη ΔΑΟΚ, τον Αντώνη Παρασκευόπουλο, αλλά και τους παραγωγούς, οι οποίοι μπαίνουν σε αυτό το ταξίδι, θα το έλεγα, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν το εισόδημά τους, αλλά και να βοηθάνε την εθνική οικονομία. 

Εύχομαι αυτά τα καλά παραδείγματα, οι καλές αυτές πρακτικές, να βρουν ανταπόκριση και στην υπόλοιπη Μεσσηνία, αλλά και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο! Αυτό θέλω να επισημάνω και καλώ τους αγρότες που έχουν όρεξη για δουλειά: οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες μπορεί να είναι κάτι καινούργιο, αλλά σίγουρα μαθαίνεται. Υπάρχει και μια πολύ μεγάλη μονάδα, έξω από τη Μεσσήνη, η οποία κάνει υδροπονική καλλιέργεια εδώ και αρκετά χρόνια, εδώ όμως βλέπω τώρα ότι εκσυγχρονίζονται. Ιδιαίτερα χάρηκα, όταν μου ανέλυσε ο κ. Παρασκευόπουλος τον τρόπο, το τι επιδοτούνται οι παραγωγοί σ’ αυτό το πρόγραμμα το τελευταίο. Εκμεταλλεύονται την καινοτομία, τη νέα τεχνολογία την εφαρμόζουν, και την ευφυή γεωργία γενικότερα. Συμμετέχουν δε και σε προγράμματα με ξένα πανεπιστήμια. 

Εδώ γίνεται στην πράξη η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας και των νέων αποτελεσμάτων της επιστήμης από τις έρευνες». 

Με τη σειρά του, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Νίκωνας Τζινιέρης, τόνισε: «Επειδή έχω δει όλη την Περιφέρεια, όλες τις ΔΑΟΚ της Περιφέρειας, η έδρα μου εμένα είναι στη Σπάρτη, η διαφορά φαίνεται στο ποσοστό κάλυψης των Σχεδίων Βελτίωσης! Μια επαρχία της Π.Ε. Μεσσηνίας πήρε το 60% σχεδόν των επιδοτήσεων! Γιατί; Πώς το κατάφερε αυτό; Έκανε ουσιαστικά έργα! Δεν προσανατολίστηκε μόνο να αγοράσει τρακτέρ! Αυτό! Επιπλέον, έχω και τον τομέα των εγγείων βελτιώσεων. Είδα ότι στην περιοχή σας είναι έτοιμο το φράγμα και λόγω κορωνοϊού δεν μπορούν να γίνουν απαλλοτριώσεις για να δημοπρατηθεί και το αρδευτικό σύστημα. 

Είστε η μόνη περιοχή της Περιφέρειάς μας που έχει φράγμα. Άλλο ένα κατασκευάζεται στον Ασωπό στη Νεμέα, ενώ ένα υπό δημοπράτηση στη Λακωνία θα γίνει. 

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια εδώ και από το μηδέν ξεκινούν αγρότες, χωρίς τίποτα. Μάλιστα, προηγουμένως που είχαμε πάει σε μια επιχείρηση, με χρέος ξεκίνησε ο ιδιοκτήτης και το εισόδημά του είναι πάρα πολύ μεγάλο». 

Ο ίδιος έδωσε συγχαρητήρια σε όλους, σημειώνοντας: «Σας είπα, ξεκινά με την ορθή καθοδήγηση. Είναι από δίπλα όλη η υπηρεσία με το διευθυντή της ΔΑΟΚ, που βοηθάνε την κατάσταση». 

Ιδιαίτερα, πάντως, εντυπωσιακό ήταν το πόσο άλλαξε η θερμοκρασία (σ.σ. έπεσε) μόλις έκλεισαν στη μονάδα οι θερμοκουρτίνες!