Ακόμα «σαπίζει» το πανάκριβο σύστημα διαχείρισης κρίσεων και πυρκαγιών

Ακόμα «σαπίζει» το πανάκριβο σύστημα διαχείρισης κρίσεων και πυρκαγιών

Κοντεύει να συμπληρώσει 20 χρόνια ζωής, χωρίς ποτέ να έχει λειτουργήσει. Ο λόγος για το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης κρίσεων, κυρίως δασικών πυρκαγιών, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 3ο Κ.Π.Σ. και το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», ενώ η υλοποίησή του κόστισε 1.035.000 ευρώ.
Όταν το προμηθεύτηκε, η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το 2010, εγκαταστάθηκε σε ειδικό χώρο και είχαν προκαλέσει εντύπωση οι δυνατότητες που είχε. Δυστυχώς, όμως ποτέ δε λειτούργησε, πλην κάποιων δοκιμαστικών τεστ που έγιναν και τώρα βρίσκεται εγκαταλελειμμένο, άγνωστο με το πόσο λειτουργικό θα είναι στα σημερινά δεδομένα.
Αναζητώντας την τύχη του, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, μας ενημέρωσε ότι φυλάσσεται στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και η ομάδα που είχε συσταθεί  εξετάζει τους τρόπους αξιοποίησης του, έστω και τώρα, αφού η Πυροσβεστική έχει ενημερώσει πως δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει, διότι δεν υπάρχει ταύτιση των συχνοτήτων. Η ομάδα αποτελείται από στελέχη της Διεύθυνσης Πληροφορικής, του Τμήματος ΠΣΕΑ και πολιτικά πρόσωπα και θα συνταχθεί πόρισμα για το αν μπορεί το εν λόγω σύστημα να αξιοποιηθεί και σε κάποιο τομέα.
 
Εξαιρετικές δυνατότητες
Το σύστημα είχε εγκατασταθεί στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου στο γραφείο που τώρα στεγάζεται το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας. Τμήμα του είναι εγκατεστημένο ακόμα εκεί, ενώ άλλο μεγάλο τμήμα του φυλάσσεται σε αποθήκες.
Στην ουσία πρόκειται για μια εξαιρετική εφαρμογή με πολλές δυνατότητες, που βοηθάει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη διαχείριση κρίσεων. Το ίδιο σύστημα είχαν προμηθευτεί η Κορινθία και η Αρκαδία.
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών για ολόκληρη τη Μεσσηνία, σε υποσύστημα παρακολούθησης οχημάτων και σε υποσύστημα διαχείρισης περιστατικών.
Αν και ο πρώτος ρόλος του ήταν η διαχείριση δασικών πυρκαγιών, οι δυνατότητες που έχει να συνδράμει καταλυτικά και σε άλλα κρίσιμα περιστατικά είναι πολύ μεγάλες και μπορεί να αξιοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί με ελάχιστα χρήματα από όλους τους Δήμους του νομού.
 
Παρακολούθηση και διαχείριση
Πρόκειται για ένα σύστημα που  συνδυάζει 3 λειτουργίες:
– Η πρώτη είναι το γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS). Υπάρχει αποτυπωμένος σε ψηφιακούς χάρτες, όλος ο νομός Μεσσηνίας και λειτουργεί όπως και το Google Earth. Δίνει δορυφορικές εικόνες, πολύ καλής ευκρίνειας, της τάξεως 1 μέτρου απόσταση και σε ορισμένα σημεία η ευκρίνεια είναι ακόμα καλύτερη και από αυτή του Google Earth.
Λειτουργεί με συγκεκριμένα χαρτογραφικά υπόβαθρα, και ειδικότερα υπάρχουν με ακρίβεια τα όρια των Δήμων, των δημοτικών διαμερισμάτων και των οικισμών, έχουν χαρτογραφηθεί που υπάρχουν εγκατεστημένοι πυροσβεστικοί κρουνοί, χωματερές, κ.ά. Το σύστημα αυτό έχει τη δυνατότητα να εμπλουτισθεί με οποιοδήποτε στοιχείο επιθυμεί ο διαχειριστής του, όπως για παράδειγμα τις εγκατεστημένες και λειτουργικές λιμνοδεξαμενές ή τις θέσεις των αρχαιολογικών μας μνημείων.
– Το επόμενο είναι το υποσύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης στόλου οχημάτων. Σε όλα τα οχήματα της περιφερειακής ενότητας (αυτοκίνητα και μηχανήματα) μπορούν να εγκατασταθούν ειδικές συσκευές εντοπισμού. Κάθε όχημα που φέρει μια τέτοια συσκευή, δίνει αυτομάτως το στίγμα του στο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο εμφανίζεται στις οθόνες με απόλυτη ακρίβεια της θέσης τους. Έτσι, ο διαχειριστής μπορεί ανά πάσα στιγμή να δει επακριβώς που βρίσκεται το κάθε όχημα και προς τα πού κινείται.
 
Αντιμετώπιση κρίσεων
– Το τρίτο και τελευταίο υποσύστημα είναι αυτό της διαχείρισης περιστατικών. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, το σύστημα αντλεί μετεωρολογικά και άλλα στοιχεία απευθείας από το ίντερνετ και μπορεί να δώσει πληροφορίες ανά επιθυμητό χρονικό διάστημα (5 λεπτά, μισή ώρα, 1 ώρα, κ.λπ.), βάση των συνθηκών που επικρατούν, προς τα πού θα κινηθεί η πυρκαγιά, πόσο μπορεί να επεκταθεί και αν θα κινδυνέψουν κατοικημένες περιοχές.
Επίσης, μπορεί να αναπαραχθούν υποθετικά σενάρια πυρκαγιάς σε περιοχές που παρατηρείται μια επικινδυνότητα και έτσι οι φορείς της περιοχής να γνωρίζουν σε κάθε περίπτωση τι μπορεί να συμβεί και πως πρέπει να αντιδράσουν.
Με το ίδιο υποσύστημα γίνεται δρομολόγηση των οχημάτων και καθοδήγηση πως μπορούν να φτάσουν στο σημείο της πυρκαγιάς, γρήγορα και αποφεύγοντας τα σημεία απ’ όπου αυτή επεκτείνεται.

Της Βίκυς Βετουλάκη