Με λιτότητα αλλά και το δέοντα σεβασμό τιμήθηκε η 80ή επέτειος της “μάχης της Καλαμάτας”

Με λιτότητα αλλά και το δέοντα  σεβασμό τιμήθηκε η 80ή επέτειος της “μάχης της Καλαμάτας”

Η επέτειος της συμπλήρωσης 80 ετών από την τελευταία μάχη που έδωσαν στην ηπειρωτική Ελλάδα, στις 28 και 29 Απριλίου 1941, οι Συμμαχικές δυνάμεις κατά των γερμανικών δυνάμεων, τιμήθηκε χθες στο «Πάρκο Σιδηροδρόμων» Καλαμάτας, όπου βρίσκεται το «μνημείο» πεσόντων.

Στη σεμνή τελετή, παραβρέθηκαν, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, καθώς και εκ μέρους της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα ο επισμηναγός Μάρκους Φάουντεν.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση που έψαλε στη μνήμη των πεσόντων ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Αλέξιος Σαραντόπουλος.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, τόνισε τη σημασία της μάχης που δόθηκε στην Καλαμάτα απέναντι στη βαρβαρότητα των ναζί, υπογραμμίζοντας το χρέος όλων μας να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη μας απέναντι στους Βρετανούς, Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς, Έλληνες, Σέρβους, Κυπρίους και Ισραηλινούς που θυσιάστηκαν, αγωνιζόμενοι για την ελευθερία των λαών.

Ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Κυβέρνησης, επισμηναγός Μάρκους Φάουντεν, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι δύσκολο να αναλογιστεί κανείς την κλίμακα των ιστορικών αυτών γεγονότων, καθώς κάποιες φορές είναι αδύνατον να προσωποποιήσουμε την απρόσωπη όψη του πολέμου. Πρόσθεσε, δε, και εκτός του «κειμένου» που είχε ετοιμάσει, ότι ο ίδιος έχει βρεθεί σε πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ωστόσο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με τη «θυσία» αυτών των ανθρώπων που βρέθηκαν στη μάχη της Καλαμάτας. 

Έκλεισε δε λέγοντας ότι σε αυτούς χρωστάμε διαρκή ευγνωμοσύνη για τις ελευθερίες που απολαμβάνουμε σήμερα.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας δεν επέτρεψαν φέτος την παρουσία στην Καλαμάτα της Janet Parkin, γραμματέως της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941, ο πατέρας της οποίας Έντουιν Χόρλινγκτον ήταν ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος. Η ίδια απέστειλε χαιρετισμό τον οποίο εκφώνησε στη χθεσινή εκδήλωση η εκπρόσωπός της, κυρία Τζέιν Τόμας.

Στο μνημείο στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Πόρων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, εκ μέρους της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ο επισμηναγός Μάρκους Φάουντεν, ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Διοικητή Φρουράς, σμήναρχος Ιπτάμενος Ιωάννης Κρόκος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, εκ μέρους του Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941 η κα Nταϊάν Μπίλινς και εκ μέρους του Συλλόγου Αγγλόφωνων Καλαμάτας η κα Ρόζμαρι Ασημακοπούλου.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.