Έρχονται ειδικά προγράμματα για Λιανεμπόριο, Τουρισμό, Δικηγόρους, Παιδότοπους – Γυμναστήρια

Έρχονται ειδικά προγράμματα για Λιανεμπόριο,  Τουρισμό, Δικηγόρους, Παιδότοπους – Γυμναστήρια

Ας είναι καλά το… γνωστό ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και το νέο Ταμείο Ανάκαμψης! Ένα νέο ευρωπαϊκό ταμείο, που οι πόροι ισοδυναμούν με παραπάνω από ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι την περίοδο 2021 – 2027 η Ελλάδα καλείται να αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ 2021-2027 (26,743 δισ. ευρώ) και το Ταμείο Ανάκαμψης (32 δισ. ευρώ). Πρόκειται για ένα εκρηκτικό «επενδυτικό μίγμα» από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ, για την ελληνική οικονομία.

ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Έτσι, τους αμέσως επόμενους μήνες θα «ξεδιπλωθούν» ειδικά προγράμματα για μερικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Ήδη, το πρώτο ειδικό πρόγραμμα για της επανεκκίνηση της εστίασης «τρέχει». Ετοιμάζονται ακόμα ειδικά προγράμματα για Λιανεμπόριο, Τουρισμό, Παιδότοπους και Γυμναστήρια και Δικηγόρους.

ΕΣΤΙΑΣΗ
Η πιο «ώριμη» δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης. Ήδη ξεκίνησε να «τρέχει». Σκοπός η αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, παρότι όταν λάβουν χρήματα θα έχουν ξεκινήσει με δικά τους ή δανεικά. Χρηματοδοτείται και αυτή από μέσω του ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία 2021-2027»).

Αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης.

Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
Άρχισαν να «ζεσταίνονται» οι μηχανές και του λιανικού εμπορίου μετά την άρση των περιορισμών και η προσδοκία του κλάδου είναι ότι με την ενίσχυση των τουριστικών ροών, θα ανέβει σε βιώσιμα επίπεδα και ο δικός τους τζίρος.

Για το επόμενο κρίσιμο δίμηνο, η βεβαιότητα που εκφράζουν παράγοντες της αγοράς είναι ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα βρει τα κονδύλια για ένα ειδικό πρόγραμμα επιδοτήσεων, ανάλογο με αυτό που «τρέχει» για την εστίαση και αναμένεται για τον Τουρισμό. Το… πρέσινγκ των φορέων του εμπορίου στο οικονομικό επιτελείο ασκείται σε καθημερινή βάση και η πεποίθηση είναι, πλέον, ότι επειδή η περίμετρος των εν δυνάμει δικαιούχων θα είναι περιορισμένη, τα αναγκαία κονδύλια θα εγκριθούν.

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΙ – ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ
Σύμφωνα με την εξειδίκευση που έχει ήδη γίνει από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, η επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων γυμναστηρίων και παιδότοπων θα χρηματοδοτηθεί με 16 εκ. ευρώ και σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης κλιμακούμενο με βάση το συνολικό μισθολογικό κόστος της επιχείρησης.

Η διαδικασία αξιολόγησης θα είναι συγκριτική, βάσει αντικειμενικού κριτηρίου μείωσης του κύκλου εργασιών κατά το έτος 2020 σε σχέση με το 2019.

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν το χαμηλότερο κατώφλι της «δικαιούμενης» δημόσιας χρηματοδότησης.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Στόχος της δράσης «Επιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων» που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με 20 εκ. ευρώ είναι να παρασχεθεί στοχευμένα στήριξη – ενίσχυση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων οι οποίοι επλήγησαν ιδιαίτερα έντονα από την πανδημία, παραμένοντας επί μακρόν με πολύ μειωμένη δραστηριότητα, λόγω της μη φυσικής λειτουργίας των δικαστηρίων.

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης κλιμακούμενο με βάση το συνολικό κύκλο εργασιών του επιτηδευματία κατά το έτος 2019.

Η διαδικασία αξιολόγησης θα είναι συγκριτική βάσει αντικειμενικού κριτηρίου μείωσης του κύκλου εργασιών κατά το έτος 2020 σε σχέση με το 2019.

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ Ή ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ;
Είναι γνωστές οι τελευταίες δημόσιες αντιδράσεις διαφόρων επαγγελματικών συλλόγων και στη Μεσσηνία (όπως βιοτεχνία, υπηρεσίες, κτλ), αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος «COVID – Πελοποννήσου», που ουσιαστικά συγκλίνουν στην κριτική ότι «όλο το πρόγραμμα της Περιφέρειας στήθηκε για τον τουρισμό, χωρίς μέριμνα για πολλούς πληττόμενους εξ ίσου κλάδους».

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: Θα υπάρξει μια συνολική προσέγγιση εκ μέρους της Πολιτείας, μια αναλυτική καταγραφή και αντικειμενική αξιολόγηση των συνεπειών της πανδημίας και η ανακοίνωση και άλλων ειδικών προγραμμάτων – μέτρων; Ή όποιος πιέζει… κάτι θα πάρει;

Η Ελλάδα, όπως γράψαμε και παραπάνω, έχει μια πρωτόγνωρη ιστορική αναπτυξιακή ευκαιρία, έχει για την προσεχή επταετία εκτός από τα ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ 2021-2027) και τα… δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) που θα διατεθούν μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Αρκεί και αυτή τη φορά, στο τέλος της επταετίας, να μη μιλάμε για μια ακόμα φορά, για μια ακόμα μεγάλη χαμένη ευκαιρία…

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/Οικονομολόγος