Αλλαγές στη λειτουργία του ΓΟΕΒ και στόχος το πότισμα και ελιών

Αλλαγές στη λειτουργία του ΓΟΕΒ  και στόχος το πότισμα και ελιών

Αλλαγές στον κανονισμό του ΓΟΕΒ ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, έπειτα από συναντήσεις που είχε με τη διοίκηση του οργανισμού, προέδρους Κοινοτήτων και αγρότες αρδευόμενων περιοχών.

Ο κ. Αναστασόπουλος σημείωσε ότι οι αλλαγές, ιδιαίτερα στην κάτω ζώνη του ΓΟΕΒ, επιβάλλονται προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση και νερού, αλλά και ενέργειας.

Μία από αυτές θα είναι η κατάργηση του χύδην ποτίσματος και η εφαρμογή μόνο στάγδην. Επίσης, βασικός στόχος είναι η αναβάθμιση των υποδομών, ώστε οι αγρότες να μπορούν να ποτίζουν και τις ελιές.

Συναντήσεις
Σε δηλώσεις του ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε ότι τις προηγούμενες μέρες έγιναν δύο συναντήσεις. Μία στο Πλατύ με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων που αρδεύονται από το κλειστό δίκτυο της Άνω ζώνης του ΓΟΕΒ Παμίσου και μια δεύτερη στον Άρι, με τους προέδρους των υπολοίπων χωριών.

Οι συναντήσεις αφορούσαν στα χωριά Πήδημα, Αριοχώρι και όλα τα χωριά μέχρι το Ασπρόχωμα, όπως και από την πλευρά του Καρτερολίου, της Πιπερίτσας, του Μαυροματίου, της Μεσσήνης και όλα τα ενδιάμεσα χωριά Μικρομάνης, Θουρίας, Σπερχογείας, Αντικαλάμου κ.λπ.

Στις συναντήσεις συμμετείχε και το νέο προεδρείο του ΓΟΕΒ Μεσσηνίας με το νέο πρόεδρο, γεωπόνο και υπάλληλο της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Βασίλη Δημόπουλο, τον αντιπρόεδρο, υπάλληλο των Τεχνικών Έργων, ηλεκτρολόγο – μηχανολόγο, Θεόδωρο Γιαννόπουλο και το νέο διευθυντή Κώστα Χρυσανθακόπουλο.

«Είχαμε μια συζήτηση με τους τοπικούς παράγοντες και στην Άνω και στην Κάτω Ζώνη. Ενημερώθηκαν για την εργολαβία του 1,2 εκατομμυρίου ευρώ, που αφορά εργασίες συντήρησης του οδικού δικτύου και στην άνω και στην κάτω ζώνη, τον καθαρισμό αποστραγγιστικών τάφρων, αλλά και επισκευές αντλιοστασίων, αντικατάσταση θυρών στις διώρυγες, γιατί πολλές φορές έχουμε κλοπές και πρέπει να αντικαθίστανται ή μερικά είναι πολύ παλιά και έχουν καταστραφεί.

Σε κάθε περίπτωση εξήγησα σε όσους βρέθηκαν στις συναντήσεις ότι, εκτός από αυτή την εργολαβία, έχουμε τη δυνατότητα για καθαρισμούς από την εργολαβία που θα ενεργοποιηθεί αρχές Σεπτεμβρίου».

Πότισμα ελιών
Η συγκεκριμένη εργολαβία, όπως εξήγησε, θα περιλαμβάνει καθαρισμό του ποταμού Παμίσου και παραποτάμων, όπως και του ποταμού Άρι και παραποτάμων.  «Όλα αυτά τα έργα θα γίνουν σε συνδυασμό με τα δικά μας μηχανήματα, αλλά και με ένα νέο τρακτέρ που ο περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι θα αποσταλεί αποκλειστικά για το ΓΟΕΒ, ενώ ήδη έχει παραχωρηθεί ένα βαν για τον υδραυλικό και ένας εργάτης που έχει αναλάβει να επισκευάζει τις μικροβλάβες.

Στις συναντήσεις παρέστησαν και οι υδρονομείς, αλλά και ο υδραυλικός και έγινε μία αναλυτική κουβέντα.

Το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι που χρησιμοποιούν αυτές τις εγκαταστάσεις, έχουν πειστεί πλέον ότι είμαστε κοντά στους αγρότες και με χρήματα της Περιφέρειας υποστηρίζουμε την αναβάθμιση των υποδομών των εγγειοβελτιωτικών.

Προχωράμε νέα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα σε γεωτρήσεις που είναι εγκαταλειμμένες και κατά κάποιον τρόπο λεηλατημένες και θα συνεχίσουμε με μικρά δίκτυα σε κάθε γεώτρηση, για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν από τους παρόδιους ιδιοκτήτες και να υπάρχει η δυνατότητα τελικά να ποτίσουμε και τις ελιές. Βλέπουμε όλοι κάθε μέρα από τον καύσωνα ότι αυτό το θέμα είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί», τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος.

Επίσης, σημείωσε ότι, εκτός από το σχεδιασμό για αναβάθμιση των εγγειοβελτιωτικών υποδομών του ΓΟΕΒ, στις συναντήσεις συζητήθηκε ο σχεδιασμός συνολικών αλλαγών στο ΓΟΕΒ και για τις δυο ζώνες. «Ιδιαίτερα για την Κάτω Ζώνη, θέλω να τονίσω ότι έχουμε μεγάλη σπατάλη νερού και πρέπει το ανοιχτό δίκτυο να μετατραπεί σε κλειστό, για να πετύχουμε οικονομία νερού, αλλά και κατανάλωσης ρεύματος. Στο κλειστό δίκτυο κάποιοι κάνουν χρήση χύδην ποτίσματος. Δεν επιτρέπονται αυτά πλέον. Πρέπει όλοι να ποτίζουν με το στάγδην σύστημα. Αλλάζει και ο κανονισμός του ΓΟΕΒ. Βεβαίως, θα υπάρξει μια ανοχή για καλλιέργειες που υπάρχουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα με αυτό τον τρόπο και να έχουμε σπατάλη και ενέργειας και νερού», κατέληξε.

Της Βίκυς Βετουλάκη