“Η ίδια η κυβέρνηση υπονόμευσε τους εμβολιασμούς και τώρα τους δυναμιτίζει!”

“Η ίδια η κυβέρνηση υπονόμευσε τους εμβολιασμούς και τώρα τους δυναμιτίζει!”

Η κυβέρνηση φέρνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών λέγοντας χοντροκομμένα ψέματα, ότι δήθεν εξάντλησε όλα τα περιθώρια ενημέρωσης των εργαζομένων. Το παραμύθι έχει και όρια!

H αλήθεια είναι ότι καμία σοβαρή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον εμβολιασμό δεν υπήρξε από το κράτος, το υπουργείο Υγείας, τις ΥΠΕ προς τους εργαζομένους στο σύστημα υγείας. Καμία προσπάθεια να απαντηθούν εύλογα ερωτηματικά, να ξεπεραστούν δισταγμοί. Αν αυτά συνέβησαν (ή μάλλον δε συνέβησαν) στους υγειονομικούς, ας φανταστούμε τι έγινε στον υπόλοιπο λαό, που κλήθηκε να ενημερωθεί από δικές του πηγές (;), το ίντερνετ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Εκτός και αν τα προπαγανδιστικά σποτάκια του ενός λεπτού ή τα 150 ευρώ για τους νέους μπορούν να υποκαταστήσουν την ανάγκη για διεξοδική ενημέρωση.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση με την πολιτική της υπέρ των τουριστικών ομίλων και των εργοδοτών, στην πράξη ενίσχυσε την αμφισβήτηση απέναντι στην «επιστήμη», όταν τη μετέτρεψε σε προπαγανδιστικό μηχανισμό υπεράσπισης της αντιλαϊκής πολιτικής, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Σε αυτά περιλαμβάνονται τα υγειονομικά πρωτοκόλλα-λάστιχο στον τουρισμό, η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων στους χώρους δουλειάς, στους χώρους μαζικής μετάδοσης, όπως ΜΜΜ κ.τ.λ. Αντιεπιστημονική παραφιλολογία πάει και έρχεται εκ μέρους της ίδιας της κυβέρνησης, επιστημονικοφανή “επιχειρήματα” κυβερνητικών παραγόντων που εμφανίζονται ως «έγκριτοι επιστήμονες» δίνουν και παίρνουν, για να δικαιολογούν την εγκληματική κυβερνητική πολιτική. Είναι το αμίμητο «στις τάξεις των 30 μαθητών δεν κολλάει» ή το «δεν είναι απαραίτητες οι μάσκες» στην αρχή της πανδημίας και μια σειρά άλλα τέτοια.

Τη στιγμή που κουνάνε το δάκτυλο στους υγειονομικούς, λέγοντας ότι οι «ανεμβολίαστοι θα φταίνε για τους νέους θανάτους», τη στιγμή που ανεβαίνουν τα κρούσματα και οι εισαγωγές, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, παραμένει στα πρόθυρα κατάρρευσης το δημόσιο σύστημα Υγείας, με τραγικές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, και τους ήδη υπηρετούντες υγειονομικούς εξαντλημένους.

Αυτές είναι οι αιτίες για τους φόβους και επιφυλάξεις όσων δεν είναι αρνητές ή ανορθολογιστές. Αυτά ρίχνουν νερό στο μύλο του ανορθολογισμού, των θεωριών συνωμοσίας, που τις τελευταίες ημέρες «κυβερνητικά παπαγαλάκια και ΜΜΕ» τους παρουσιάζουν ως «κίνημα», με σκοπό να διαμορφώσουν το βολικό αντίπαλο της κυβέρνησης. Δείχνοντας αυτούς θέλουν να διώξουν τις δικές τους ευθύνες.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν κρύβονται. Αυτή είναι που πορεύεται με το αφήγημα της ατομικής ευθύνης. Αυτή φταίει για το τραγικά υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, για την ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το συνωστισμό στα ΜΜΜ, το ξεχείλωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους δουλειάς, τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα του εμβολιασμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έπειτα από 7 μήνες ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον, ενώ στους οίκους ευγηρίας δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Η κυβερνητική πολιτική είναι που άφηνε διασωληνωμένους ασθενείς να ξεψυχούν εκτός ΜΕΘ, για να μην πειράξουν ούτε τρίχα από τους ομίλους στην ιδιωτική Υγεία, που συνεχίζουν να θησαυρίζουν σκανδαλωδώς, με την ευκαιρία της πανδημίας.
Οι περισσότεροι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως και η πλειοψηφία του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε έχουν ανοσία επειδή έχουν νοσήσει. Τα ποσοστά είναι υψηλότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Όλο αυτό το διάστημα οι υγειονομικοί με αυταπάρνηση δώσαμε και δίνουμε τη μάχη μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Μάχη μέσα στα νοσοκομεία, μάχη και στον αγώνα διεκδικώντας μέτρα προστασίας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, όλα τα αναγκαία μέσα, κόντρα στην πολιτική κυβερνήσεων – Ε.Ε. που θεωρούν την υγεία του λαού κόστος.

Όπως μόνοι μας δώσαμε τη μάχη για τον κορωνοϊό, μόνοι μας δώσαμε και τη μάχη για την επιστημονική ενημέρωση υπέρ του καθολικού εμβολιασμού. Μόνο η ΟΕΝΓΕ είχε διοργανώσει τον Ιανουάριο επιστημονική ημερίδα με θέμα τη νόσο COVID-19 και την αξία του εμβολιασμού. Οι γιατροί του δημόσιου συστήματος Υγείας έχουμε καθοριστική συμβολή στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού στα εμβολιαστικά κέντρα των δημόσιων νοσοκομείων και των ΚΥ, αλλά και στα εξωτερικά εμβολιαστικά κέντρα.

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση επιδίωξε να μας εξαναγκάζει σε εξοντωτική και απλήρωτη υπερεργασία. Ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει την πληρωμή όσων δουλεύουν στα εμβολιαστικά κέντρα τις καθημερινές πέραν του τακτικού ωραρίου.

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί μέσα από την ΟΕΝΓΕ από την πρώτη στιγμή είχαμε απαιτήσει τον καθολικό εμβολιασμό των ίδιων των υγειονομικών. Τότε που διάφοροι κυβερνητικοί παρατρεχάμενοι έτρεχαν με άθλιες μεθοδεύσεις να εμβολιαστούν πρώτοι – πρώτοι, πριν από τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες, εκτός σειράς.

Τα εμβόλια είναι κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη μείωση ή εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων. Δεν είναι προϊόν εξαγοράς – ούτε μέσο εκβιασμών και απειλών σε βάρος των εργαζομένων. Ο καθολικός, σύμφωνα με τις επιστημονικές ενδείξεις, μαζικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η κυβέρνηση έχει σοβαρότατες ευθύνες για την υπονόμευση της καθολικότητας του εμβολιασμού και τώρα τολμάει να χρησιμοποιεί το «μαστίγιο» της υποχρεωτικότητας.

Τώρα να αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη τροπολογία της κυβέρνησης. Κανείς να μη δεχτεί καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση συναδέλφου.
Οι υγειονομικοί, μαζί με το λαό να διεκδικήσουμε:
-Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. Εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες θα βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται.

-Εξασφάλιση της αναγκαίας φαρμακοεπαγρύπνησης με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.
-Στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και αποφασιστική ενίσχυση με υποδομές και εξοπλισμό των νοσοκομείων και της ΠΦΥ.

Ενάντια στα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης για το νέο ΕΣΥ, ενάντια στη συρρίκνωση και το κλείσιμο τμημάτων, κλινικών και νοσοκομείων. Ενάντια στην ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης της Υγείας. Γιατί η υγεία πρέπει να είναι κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!

Του Θανάση Παπαγεωργίου
Ειδικευόμενου ιατρού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ