Μεσσηνία: Πάνω από 50% η μείωση των εμβολιασμών στο νομό, ελάχιστοι οι κατ’ οίκον

Μεσσηνία: Πάνω από 50% η μείωση των εμβολιασμών στο νομό, ελάχιστοι οι κατ’ οίκον

Τεράστια μείωση στους εμβολιασμούς, που ξεπερνά το 50%, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα καταγράφεται στη Μεσσηνία, παρά την καλοκαιρινή επέλαση του κορωνοϊού και στο νομό μας, ο οποίος κινδυνεύει να «βαφτεί» κόκκινος με την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων.

Τόσο στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας όσο και σε αυτό του Νοσοκομείου Καλαμάτας οι καθημερινοί εμβολιασμοί είναι κατά πολύ λιγότεροι των συνηθισμένων, ενώ ελάχιστοι είναι και οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί που έχουν γίνει, καθώς δεν έχει εκδηλωθεί ανάλογο ενδιαφέρον.

Οι υπεύθυνοι δηλώνουν προβληματισμένοι, ενώ ευελπιστούν αυτό να οφείλεται στην καλοκαιρινή ραστώνη και πως σύντομα θα αυξηθούν εκ νέου οι ρυθμοί εμβολιασμών, για να μη ζήσουμε τραγικές καταστάσεις από το κύμα της πανδημίας, που ήδη επελαύνει.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη Μεσσηνία μέχρι την Τρίτη είχαν γίνει 153.732 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 81.126 αφορούν στην πρώτη δόση, ενώ οι 77.236 ολοκληρωμένους.

Το δε ποσοστό των πλήρως εμβολισμένων στη Μεσσηνία είναι στο 48%.

Μείωση εμβολιασμών

Στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Νοσοκομείου Καλαμάτας η προσέλευση των πολιτών είναι μειωμένη σημαντικά, ενώ, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη, χθες έγιναν 280 εμβολιασμοί, όταν τους προηγούμενους μήνες καθημερινά γίνονταν 580 εμβολιασμοί.

Σημαντικά έχουν μειωθεί οι ρυθμοί των εμβολιασμών και στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας. Όπως τόνισε ο διευθυντής του, Παναγιώτης Κατσαφάδος, υπάρχει σημαντική μείωση και καθημερινά γίνονται περίπου 200 εμβολιασμοί. «Κάποιοι λείπουν σε διακοπές, ενώ υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που έχουν νοσήσει και ακυρώνουν τη 2η δόση, καθώς δε χρειάζεται να γίνει. Από την αρχή των εμβολιασμών έχουμε κάνει περίπου 40.000 δόσεις. Από αυτές η πλειοψηφία αφορά πολίτες που πλέον έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Λόγω της μείωσης προσέλευσης είναι πολύ εύκολο τώρα να κλείσεις ραντεβού και να γίνει άμεσα ο εμβολιασμός. Καμιά φορά μπορεί να σου προταθεί ακόμα και αυθημερόν. Κάποιοι, δυστυχώς, ακόμα δειλιάζουν. Πιστεύω ότι υπάρχει ένα ποσοστό 30-40% των πολιτών που θα πρέπει να αγωνιστούμε για να τους πείσουμε. Τα μηνύματα, όμως, που μας έρχονται από τα δείγματα των λυμάτων είναι δυσοίωνα και πιθανότατα θα έχουμε κι άλλη αύξηση.

Βέβαια, έχουμε ακόμα αρκετούς επισκέπτες στην περιοχή μας, ενώ έχουμε και δικούς μας που επιστρέφουν από τα νησιά, όπου υπάρχει μια επιβάρυνση. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η λογική και το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα ξαναβρεί τους παλιούς ρυθμούς και θα αυξηθεί. Να επαναλάβουμε ότι από το Κέντρο Υγείας δεν υπάρχει καμιά αναφορά για σοβαρή παρενέργεια σε εμβολιασμένο», κατέληξε ο κ. Κατσαφάδος.

Εμβολιασμοί κατ’ οίκον

Πολύ περιορισμένο είναι και το ενδιαφέρον για εμβολιασμούς κατ’ οίκον. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης, δεν υπάρχει ιδιαίτερη προσφορά, ενώ σε επίπεδο Καλαμάτας όλο αυτό το διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 20 εμβολισμοί συμπολιτών μας σε σπίτια. Τόνισε, δε, πως όσα ραντεβού προγραμματίζονται, υλοποιούνται συνήθως μέσα σε 48ωρες.

Επίσης, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς στο γενικό πληθυσμό που έχουν μειωθεί, εκφράζοντας την ελπίδα η αύξηση των κρουσμάτων να «ταρακουνήσει» τους Μεσσήνιους που δεν έχουν εμβολιασθεί και να το κάνουν, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε: «Τα πράγματα θα είναι ζόρικα σε λίγο καιρό…».

«Όταν θα γυρίσουμε από τις διακοπές και θα επανέλθουμε στη δουλειά μας και στο συγχρωτισμό του γραφείου, τα 120 κρούσματα εύκολα μπορεί να γίνουν 320 και οι 35 νοσηλείες, 65. Και τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τις νοσηλείες, γιατί δε θα μπορούν να γίνουν διακομιδές, γιατί και οι άλλες περιοχές θα έχουν πρόβλημα. Το σύστημα έχει αντοχές, όμως υπάρχει και το “σημείο θραύσης”. Είναι κρίμα, γιατί η Μεσσηνία ήταν “covid free” μέχρι τον Ιούλιο. Εύχομαι να μη γίνουν χειρότερα τα πράγματα», τόνισε ο κ. Τζωρτζίνης.

Επίσης, παρατήρησε ότι μέχρι στιγμής στη Μεσσηνία δεν έχει καταγραφεί σοβαρή παρενέργεια από εμβολιασμό και υπογράμμισε ότι οι νοσηλευόμενοι σε όλη την Ελλάδα που έχουν εμβολιαστεί, έστω και με μια δόση, είναι μόλις 5%, ενώ το υπόλοιπο 95% που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στο επικοινωνιακό κομμάτι, που είναι ευθύνη του υπουργείου Υγείας, καθώς δεν έχει βγει κάποιος ειδικός στους εμβολιασμούς να δηλώσει ότι το εμβόλιο είναι ακίνδυνο και να προτρέψει τον κόσμο να το κάνει.

Της Βίκυς Βετουλάκη