Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας: Έναρξη σήμανσης των 71 αιωνόβιων Δέντρων Ελευθερίας της Πελοποννήσου

Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας: Έναρξη σήμανσης των 71 αιωνόβιων Δέντρων Ελευθερίας της Πελοποννήσου

Στο πλαίσιο του επετειακού ερευνητικού προγράμματος «1821 – 2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης», που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας ξεκινά τις επετειακές εκδηλώσεις σήμανσης των 71 αιωνόβιων Δέντρων Ελευθερίας της Πελοποννήσου που σχετίζονται με ιστορίες και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης.

Με αφορμή, λοιπόν, τον εορτασμό της συμβολικής επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, οι δράσεις θα ξεκινήσουν με την πρώτη επετειακή εκδήλωση σήμανσης της γηραιότερης λυγαριάς της Ελλάδας και πιθανόν της Ευρώπης, που αποτέλεσε μάρτυρας της πρώτης πολεμικής σύγκρουσης Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων (πρόκειται για τη Μάχη Κάτω Μηναγίων που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως Δημόσια Εορτή Τοπικής Σημασίας από το Δήμο Πύλου-Νέστορος), καθώς και τριών ακόμη μνημειακών δέντρων (Βελανιδιά, Ελιά, Πρίνος) τα οποία βρίσκονται στον οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Η επετειακή εκδήλωση θα τελεστεί την προσεχή Πέμπτη, 26 Αυγούστου, στις 6.30 το απόγευμα, ενώ τα αποκαλυπτήρια του επετειακού μεταλλικού σήματος θα γίνουν από την πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, δρ Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 30 Αυγούστου (6.00 μ.μ.), με τη σήμανση της μνημειακής Ελιάς που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Λυγιάς του Νομού Ηλείας.

Το σύνολο των εν λόγω Δέντρων Ελευθερίας της Πελοποννήσου θα σημανθούν με μεταλλική επετειακή ετικέτα, ελάχιστου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, το σχέδιο της οποίας φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς η καταξιωμένη ομογενής ζωγράφος Joanna Kordos που ζει στη Μελβούρνη.

Ακολούθως και μέχρι τέλος του έτους 2021, στο πλαίσιο τοπικών επετειακών εκδηλώσεων θα σημανθούν το σύνολο των εν λόγω μνημειακών δέντρων, για να αποτελέσουν ένα ενιαίο δίκτυο άυλης πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την υλοποίηση οπτικοποίησης του ερευνητικού προγράμματος έχει αναλάβει ο Οργανισμός SteMajourneys (www.stemajourneys.com), τα εξειδικευμένα άτομα του οποίου έχουν βοηθήσει τα μέγιστα για την επίτευξη της επετειακής δράσης.

Τα Δέντρα Ελευθερίας

Στο Νομό Μεσσηνίας τα Δέντρα Ελευθερίας ανέρχονται σε (40):

Άγιος Φλώρος: Πλάτανος (Δήμος Καλαμάτας)

Άνω Κοντογόνι: Δρυς (Δήμος Πύλου – Νέστορος)

Καινούριο Χωριό: Ελιά, Σχίνος (Δήμος Πύλου – Νέστορος)

Καλαμάτα: 2 Ελιές (Δήμος Καλαμάτας)

Καλλιθέα: Ελιά (Δήμος Πύλου – Νέστορος)

Κάτω Αμπελόκηποι: Πλάτανος, Βελανιδιά, Λυγαριά, Πρίνος, Ελιά, Πεύκο, Δρυς (Δήμος Πύλου – Νέστορος)

Κουκουνάρα: Βελανιδιά (Δήμος Πύλου – Νέστορος)

Κουταλά: Σχίνος (Δήμος Καλαμάτας)

Κρεμμύδια: 2 Πλάτανοι , Δρυς (Δήμος Πύλου – Νέστορος)

Κυπαρισσία: Πλάτανος (Δήμος Τριφυλίας)

Μαγγανικό: Μουριά (Δήμος Μεσσήνης)

Μανιάκι: Βελανιδιά (Δήμος Πύλου – Νέστορος)

Μεθώνη: Πλάτανος (Δήμος Πύλου – Νέστορος)

Μεσοχώρι: Πρίνος (Δήμος Πύλου – Νέστορος)

Πλατανόβρυση Πυλίας: Πλάτανος, Χαρουπιά (Δήμος Πύλου – Νέστορος)

Πύλος: Πλάτανος (Δήμος Πύλου – Νέστορος)

Ραπτόπουλο: Ελιά (Δήμος Τριφυλίας)

Σελλά: 5 Βελανιδιές, 2 Πλάτανοι (Δήμος Τριφυλίας)

Σιδηρόκαστρο: Σφένδαμος, Ελιά (Δήμος Τριφυλίας)

Φιλιατρά: Βελανιδιά (Δήμος Πύλου – Νέστορος)

Φοινικούντα: Φοίνικας (Δήμος Πύλου – Νέστορος)

Χώρα: Ελιά (Δήμος Πύλου – Νέστορος)