Έγινε η προανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων της Μεσσηνίας

Έγινε η προανάρτηση των  κτηματολογικών στοιχείων της Μεσσηνίας

Έγινε χθες η προανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων της Μεσσηνίας από την Κτηματολόγιο ΑΕ και ξεκίνησε να τρέχει η προθεσμία για επιβεβαίωση ή διόρθωση της καταγραφής της κάθε ιδιοκτησίας.

Για 45 ημέρες και μέχρι τις 6 Οκτωβρίου οι κάτοχοι ακίνητης ιδιοκτησίας σε περιοχές που έγινε αυτή την περίοδο η κτηματογράφηση στο νομό μας πρέπει, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ιστοσελίδα ktimatologio.gov.gr, να ελέγξουν τα κτηματολογικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί.

Είναι η μία και μόνη ευκαιρία που θα έχουν για να διορθώσουν λάθη, αποφεύγοντας δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Υπόδειξη σφαλμάτων

Η προανάρτηση αποτελεί την προκαταρκτική ενημέρωση των δικαιούχων, έπειτα από την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δηλώσεων που υποβλήθηκαν και των πληροφοριών που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της κτηματογράφησης και πριν από τη διενέργεια της ανάρτησης.

Στόχος της προανάρτησης είναι η ενημέρωση των συλλεχθέντων στοιχείων, πριν από την ανάρτηση, μέσω της επιβεβαίωσης της ορθότητάς τους και της υπόδειξης τυχόν σφαλμάτων από τους δικαιούχους.

Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, για 45 μέρες, οι δικαιούχοι, με χρήση των κωδικών ασφαλείας του taxisnet, έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των δικαιωμάτων των ακινήτων τους, τα οποία δήλωσαν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης.

Με τον τρόπο αυτό οι δικαιούχοι λαμβάνουν γνώση πριν από την ανάρτηση της καταγραφής των δικαιωμάτων τους και της γεωγραφικής απεικόνισης των ακινήτων τους και:

-Εφόσον συμφωνούν με τα στοιχεία αυτά, δε χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια

-Στην περίπτωση που δε συμφωνούν με κάποιο από τα καταγεγραμμένα στοιχεία, έχουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης επανεξέτασης στοιχείων, ατελώς, εντός της προθεσμίας μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, με αποστολή της αίτησης με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση που εμφανίζεται στην καρτέλα «Επικοινωνία» της εφαρμογής, χωρίς να απαιτείται να επισκεφτούν το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Εναλλακτικά, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η αποστολή της αίτησης με email, μπορούν να την καταθέσουν στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Ξεκίνησαν οι πρώτοι

Να σημειωθεί ότι για κάθε ακίνητο υπάρχουν δύο αρχεία:

-Το ένα είναι απόσπασμα κτηματολογικού πίνακα, που περιλαμβάνει τα προσωπικά στοιχεία του δικαιούχου, τα στοιχεία των τίτλων, του δικαιώματος (π.χ. πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία) και του ποσοστού δικαιώματος. Επίσης, περιλαμβάνει πληροφορίες συνιδιοκτητών, βαρών και διεκδικήσεων.

-Το δεύτερο είναι απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος, που πρόκειται για απόσπασμα χάρτη, στο οποίο φαίνονται η θέση, το σχήμα και τα όρια του ακινήτου. Επίσης, αναγράφεται το εμβαδόν το ακινήτου και η «αποδεκτή απόκλιση».

Μετά την ολοκλήρωση της προανάρτησης θα ακολουθήσει η εξέταση των αιτήσεων επανεξέτασης στοιχείων που θα υποβληθούν, η αναμόρφωση των κτηματολογικών πινάκων και σε επόμενο στάδιο η διαδικασία της ανάρτησης, για την οποία οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν εκ νέου.

Όλα τα στελέχη του Κτηματολογίου τονίζουν ότι η συμμετοχή των ιδιοκτητών στη διαδικασία της προανάρτησης είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς με αυτήν εξασφαλίζουν ότι τα δικαιώματα που δηλώσαν θα καταγραφούν σωστά στο Κτηματολόγιο και θα αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Ήδη από την πρώτη ημέρα χθες τα στελέχη του Γραφείου Κτηματογράφησης στην Καλαμάτα άρχισαν να δέχονται τους πρώτους ιδιοκτήτες ακινήτων και αναμένεται το ενδιαφέρον να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Να σημειωθεί ότι στην προανάρτηση περιλαμβάνονται τα κτηματολογικά στοιχεία όπως αυτά έχουν προκύψει από την επεξεργασία των δηλώσεών τους που υποβλήθηκαν έως 6/7/2021.

Όλα τα παραπάνω είναι τα πλεονεκτήματα της προανάρτησης έναντι της διαδικασίας της ανάρτησης που την ακολουθεί και είναι αυστηρή στο τυπικό της, με κόστος και ως ένα σημείο απροσδιόριστο χρόνο διάρκειας.

Της Βίκυς Βετουλάκη