Το Κτηματολόγιο κεντρικά θα δώσει λύση στα σφάλματα της προανάρτησης

Το Κτηματολόγιο κεντρικά θα δώσει λύση στα σφάλματα της προανάρτησης

Επίσκεψη στην Καλαμάτα πραγματοποίησε χθες ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης και, όπως ήταν αναμενόμενο, κυριάρχησε το θέμα της προανάρτησης στην κτηματογράφηση και των σφαλμάτων που υπάρχουν, ενώ είχε και ξεχωριστή σύσκεψη στο Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας με τη νέα προϊσταμένη του, Ευσταθία Στεφανέα.

Την επίσκεψή του είχε προαναγγείλει προχθές ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, ενώ χθες στις συναντήσεις στην Καλαμάτα συμμετείχε ο βουλευτής Περικλής Μαντάς.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε στη συνέχεια ο κ. Μαντάς, η λύση που θα δοθεί θα είναι κεντρική, χωρίς την εμπλοκή των πολιτών.

Κεντρική λύση
Ο κ. Κοτσώλης έφτασε νωρίς το πρωί στην Καλαμάτα και επισκέφθηκε το Κτηματολογικό Γραφείο, όπου είχε συναντήσεις με την αναπληρώτρια προϊσταμένη, Ευσταθία Στεφανέα και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλή Ξηρογιάννη.

Εκεί, ο κ. Κοτσώλης είχε συνάντηση και με το βουλευτή Περικλή Μαντά, από την οποία προέκυψε ότι το Κτηματολόγιο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζει κεντρική τεχνική λύση χωρίς την εμπλοκή των πολιτών, για το μεγάλο πρόβλημα με τις χιλιάδες εσφαλμένες αναρτήσεις στην περιοχή της Τριφυλίας.

Ο κ. Μαντάς είχε τη δυνατότητα να ενημερώσει αναλυτικά τον κ. Κοτσώλη για το μεγάλο πρόβλημα με τις προαναρτήσεις του Κτηματολογίου για την Τριφυλία, όπου διαπιστώνεται αστοχία της τάξης του 90% αναφορικά με τα όρια των γεωτεμαχίων.

Ο βουλευτής τόνισε ότι τους προηγούμενους μήνες χιλιάδες πολίτες της περιοχής έσπευσαν να αποστείλουν διορθωμένα στοιχεία προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ενώ πολλές φορές χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν επίγειες μετρήσεις από μηχανικούς και να συνταχθούν τοπογραφικά διαγράμματα, τα οποία υποβλήθηκαν εντός χρόνου και βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας.

Με διορθώσεις θα συνεχισθεί η προανάρτηση
Παρ’ όλα αυτά, με την προανάρτηση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου διαπιστώθηκε ότι οι διορθώσεις αυτές δεν έχουν ληφθεί υπόψη και, κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να υποβληθούν χιλιάδες ενστάσεις, ενώ τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα περιοριστικά, αφού η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Όπως επίσης σημείωσε ο κ. Μαντάς, είναι άδικο για τους πολίτες να επιβαρύνονται με την υποχρέωση να υποβάλλουν ενστάσεις για στοιχεία που έχουν ήδη αποστείλει προς το Κτηματολόγιο, ειδικά όταν σε πολλές περιπτώσεις έχουν επιβαρυνθεί οικονομικά για αυτό, καθώς και ότι το πλήθος των σφαλμάτων καταδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κατά περίπτωση διόρθωση, αλλά χρειάζεται μια κεντρική προσέγγιση που να λύνει συνολικά το ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοτσώλης ενημέρωσε το βουλευτή ότι από την περασμένη Παρασκευή που το πρόβλημα έγινε γνωστό έχει εντοπιστεί το ιδιαίτερο ζήτημα με την περιοχή της Τριφυλίας και εξετάζονται διάφορες προτάσεις για την επίλυσή του.

Σε κάθε περίπτωση, συμφώνησε ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί ενιαία και κεντρική λύση, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και η αποτύπωση των κτηματολογικών χαρτών να ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι η επίλυση του προβλήματος αυτού δεν μπορεί να μετατεθεί στους πολίτες και ότι το Κτηματολόγιο επεξεργάζεται διάφορες τεχνικές λύσεις, προκειμένου να διορθωθούν οι καταχωρίσεις και να συνεχισθεί η διαδικασία της προανάρτησης με τα διορθωμένα πλέον στοιχεία.

Επίσης, σημείωσε ότι εντός των επόμενων ημερών προγραμματίζονται οι επίσημες ανακοινώσεις, για να γνωρίζουν οι πολίτες όσο πιο γρήγορα γίνεται πώς πρέπει να κινηθούν.

Της Βίκυς Βετουλάκη