Κάθειρξη 7 ετών για τον 64χρονο που πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 18χρονο Ρομά στην Πιπερίτσα

Κάθειρξη 7 ετών για τον 64χρονο που πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 18χρονο Ρομά στην Πιπερίτσα

Επεισόδια και ένταση έφερε χθες η εκδίκαση της υπόθεσης

Αναβρασμός επικράτησε από χθες το μεσημέρι, με Ρομά να κλείνουν το δρόμο προς Μεσσήνη και να βάζουν φωτιές, ενώ μέχρι αργά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρέμεναν στην περιοχή της Μεσσήνης και της Πιπερίτσας, καθώς στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου εκδικάσθηκε η υπόθεση θανάτου 18χρονου Ρομά από έναν 64χρονο, όταν μαζί με ομοφύλους του μπήκαν στο σπίτι του στην Πιπερίτσα για να κλέψουν.

Σοβαρά επεισόδια με Ρομά που είχαν επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, είχαν σημειωθεί και τον Οκτώβριο του 2020, όταν είχε συμβεί το τραγικό περιστατικό.

Πολύ μεγάλη αστυνομική δύναμη υπήρχε χθες και έξω από τα δικαστήρια του Γυθείου, ενώ με την ανακοίνωση της απόφασης σημειώθηκε ένταση από συγκεντρωμένους Ρομά.

Ο 64χρονος παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, όμως το δικαστήριο χθες δέχθηκε τη μετατροπή της και τον έκρινε ένοχο για μη σκοπούμενη θανατηφόρα σωματική βλάβη και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 7 ετών.

Αιματηρή ληστεία
Σύμφωνα με όσα συνέβησαν πέρυσι, το μεσημέρι της 5ης Οκτωβρίου οι τρεις νεαροί Ρομά διέρρηξαν αρχικά σπίτι στην Πιπερίτσα, δίπλα από αυτό του 64χρονου. Στη συνέχεια και οι τρεις, σκαρφαλώνοντας από διπλανό μανδρότοιχο, ανέβηκαν στο μπαλκόνι του σπιτιού του 64χρονου και από μπαλκονόπορτα που ήταν ανοιχτή μπήκαν και άρχισαν να ψάχνουν. Όταν ο 64χρονος άκουσε τους θορύβους και ανέβηκε να δει τι συμβαίνει, ανοίγοντας την πόρτα βρέθηκε μπροστά στους τρεις δράστες της κλοπής, οι οποίοι ήδη κρατούσαν χρυσαφικά και κοσμήματα που είχαν βρει.

Στη θέα του οι δύο 17χρονοι αμέσως τράπηκαν σε φυγή από το μπαλκόνι όπου είχαν μπει, ενώ ο 18χρονος για να διατηρήσει στην κατοχή του τα κλοπιμαία έσπρωξε με βία τον 64χρονο και κινήθηκε επίσης προς το μπαλκόνι. Προσπάθησαν και οι τρεις να διαφύγουν πηδώντας στη σκεπή ενός χαμηλότερου κτίσματος και στη συνέχεια στη μάντρα του γειτονικού σπιτιού που είχαν διαρρήξει πρώτο.

Ο 64χρονος από το μπαλκόνι πυροβόλησε 2-3 φορές προς το σημείο που έφυγαν οι τρεις νεαροί. Από τα ευρήματα και τα ίχνη αίματος φαίνεται ότι ο πυροβολισμός βρήκε τον άτυχο 18χρονο την ώρα που ήταν πάνω στη μάντρα και προσπαθούσε να διαφύγει, με αποτέλεσμα να καταλήξει τραυματισμένος θανάσιμα στο διπλανό κτήμα με δέντρα. Μάλιστα, στο σημείο εκεί βρέθηκαν και τα κλοπιμαία.

Μετά την απολογία του ο 64χρονος προφυλακίσθηκε, ενώ τόσο την ημέρα της κηδείας του 18χρονου όσο και την ημέρα της απολογίας του κατηγορουμένου προκλήθηκαν επεισόδια στη Μεσσηνία, αλλά και σε κομβικά οδικά σημεία της Πελοποννήσου.

Απόφαση και επεισόδια
Χθες η δίκη του 64χρονου διήρκεσε έως το βράδυ και ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ωστόσο, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο δέχτηκε τη μετατροπή της κατηγορίας και τον έκρινε ένοχο για μη σκοπούμενη  θανατηφόρα σωματική βλάβη, επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης 7 ετών.

Νωρίτερα και πριν την έκδοση της απόφασης, στην περιοχή «Παναγάκια» στο Ασπρόχωμα σημειώθηκαν μικροεπεισόδια με Ρομά που έκλεισαν το δρόμο προς Μεσσήνη, βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και λάστιχα και φωνάζοντας συνθήματα με το όνομα του 18χρονου Ρομά που σκοτώθηκε.

Η κυκλοφορία διεκόπη, ενώ στην περιοχή έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις και η Πυροσβεστική. Λίγη ώρα μετά η κυκλοφορία των οχημάτων αποκαταστάθηκε, ενώ στην περιοχή και ιδιαίτερα στο χωριό Πιπερίτσα παρέμειναν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις όλη τη νύχτα, για το φόβο επεισοδίων.

Της Βίκυς Βετουλάκη