Απάντηση από το Γραφείο Κτηματογράφησης για Δήμο Πύλου –Νέστορος

Απάντηση από το Γραφείο Κτηματογράφησης για Δήμο Πύλου –Νέστορος

Απάντηση σε δημοσίευμα του «Θάρρους» στις 29/09/2021 με τίτλο «Να σταματήσει η προανάρτηση του Κτηματολογίου λόγω λαθών ζητά ο Δήμος Πύλου –Νέστορος» εστάλη από την υπεύθυνη δικηγόρο του Γραφείου Κτηματογράφησης, Παναγιώτα Χριστοπούλου.

Στην απάντηση γίνεται αναφορά σε στοιχεία από τις Δηλώσεις Δικαιούχων στο Δήμο Πύλου – Νέστορος και ζητείται, όσον αφορά στην απόφαση του Δ.Σ. του ως άνω Δήμου που κάνει λόγο για λάθη, από τον μεν δήμαρχο «να αποκαταστήσει την αλήθεια», από δε το Δημοτικό Συμβούλιο «να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις για τους δημότες».

Αναλυτικά η απάντηση έχει ως εξής:

«Αναφορικά με την από 15/9/2021 συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου-Νέστορος, όπως αυτή παρουσιάσθηκε στο από 29/9/2021 δημοσίευμά σας, δηλώνουμε τα ακόλουθα:

Μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν 41.194 Δηλώσεις από περί τους 20.000 Δικαιούχους που αφορούν σε 109.379 έγκυρα Δικαιώματα σε 74.849 γεωτεμάχια (όλα σε λάθος θέση κατά τον Δήμαρχο!!!).

Κατά προσέγγιση τα δηλωθέντα δικαιώματα υπολείπονται κατά 40% του συνόλου και όλοι οι παράγοντες της περιοχής οφείλουν να προβούν άμεσα σε ενημέρωση των πολιτών για την ανάγκη συμμετοχής στη διαδικασία.

Για τον εντοπισμό των γεωτεμαχίων, προσκομίσθηκαν από τους πολίτες 49.067 τοπογραφικά διαγράμματα, εκ των οποίων τα 39.323 είναι εξαρτημένα από το κρατικό δίκτυο ΕΓΣΑ ΄87.

Για τα υπόλοιπα γεωτεμάχια που δεν είχαν τοπογραφικό, υποβλήθηκαν “αποσπάσματα θέασης” του Κτηματολογίου, με οριοθέτηση των ιδιοκτησιών που υποδείχθηκε από τους δικαιούχους με τη βοήθεια ιδιώτη τεχνικού ή του τεχνικού προσωπικού του αναδόχου.

Οι δικαιούχοι υπέγραφαν την ακρίβεια της υπόδειξής τους επί του αποσπάσματος θέασης, που τηρείται στο αρχείο. Τα τοπογραφικά διαγράμματα και οι “θεάσεις” εφαρμόστηκαν με ακρίβεια στο κτηματολογικό υπόβαθρο, όπως διαπιστώθηκε από διεξοδικούς ελέγχους που διενέργησε τόσο ο ανάδοχος όσο και το Κτηματολόγιο πριν από την Προανάρτηση.

Οι δηλώσεις του Δημάρχου ότι δήθεν μεταξύ άλλων, “δεν υπάρχει χωράφι και οικόπεδο που να βρίσκεται στη σωστή θέση κ.λπ.”, προσβάλλουν βάναυσα τoν ανάδοχο αλλά και τους επαγγελματίες που συνέταξαν τα διαγράμματα καθώς και τους δικαιούχους που υπέδειξαν τις ιδιοκτησίες τους.

Περαιτέρω, κατά τη διαδικασία της Προανάρτησης, υποβλήθηκε μικρός αριθμός Αιτήσεων Επανεξέτασης, περίπου 1.750, από τις οποίες μόνο το 30% αφορούν στην οριοθέτηση των γεωτεμαχίων, δηλαδή ποσοστό μόλις 0,5% του αριθμού των δικαιωμάτων στο Δήμο.

Επίσης δεν υπήρξε καμία Αίτηση Επανεξέτασης από το Δήμο για τις 1.000 περίπου Δημοτικές Ιδιοκτησίες που καταχωρήθηκαν στη Βάση της Προανάρτησης, με τη συνδρομή του αναδόχου.

Σχετικά με την εμπλοκή πολύ μεγάλου αριθμού δικαιωμάτων ιδιωτών (14.192 δικαιώματα) με δασικές, χορτολιβαδικες και αναδασωτέες εκτάσεις διευκρινίζουμε, για όσους δεν το έχουν καταλάβει, ότι ο ανάδοχος δεν έχει θεσμική αρμοδιότητα να κρίνει το δασικό ή όχι χαρακτήρα των εκτάσεων αυτών. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στις Δασικές Υπηρεσίες. Ο δασικός χάρτης της Μεσσηνίας κυρώθηκε και αποτελεί κατά το νόμο εκτελεστή Πράξη της Διοίκησης. Επομένως, για τις δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις του δασικού χάρτη, ισχύει το μαχητό τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου και ο ανάδοχος υποχρεούται να καταχωρήσει την κυριότητα των εκτάσεων αυτών στο Ελληνικό Δημόσιο. Η άρση της αναδάσωσης σε αγρούς, μείζον ιδιοκτησιακό ζήτημα της περιοχής, θα πρέπει να γίνει από το αρμόδιο Δασαρχείο και προς τούτο θα έπρεπε προ πολλού να έχουν ενεργοποιηθεί όσοι επιθυμούν να συνδράμουν τους πολίτες. Υπάρχει χρόνος, ας το πράξουν έστω τώρα. Περαιτέρω, το Γραφείο Κτηματογράφησης δεν ευθύνεται για τις Δηλώσεις Δημοσίων Υπηρεσιών που επικαλύπτουν δικαιώματα πολιτών.

Σε περίπτωση τροποποίησης του νόμου ή τροποποίησης των σχετικών οδηγιών από το Κτηματολόγιο, θα εφαρμοστούν τα νέα δεδομένα και οι ιδιοκτησίες των πολιτών θα προστατευθούν.

Συμπερασματικά, δε συντρέχει λόγος διορθωτικών ενεργειών στην Προανάρτηση. Άλλωστε, η Προανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων είναι άτυπη διαδικασία, με βοηθητικό ελεγκτικό και συνορθωτικό ρόλο, πριν από την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των Δηλώσεων για τη διαμόρφωση της Βάσης της Ανάρτησης και για το λόγο αυτό, η μη υποβολή Αίτησης Επανεξέτασης στην Προανάρτηση δεν συνιστά αποδοχή από το δικαιούχο των σχετικών εγγραφών στη Βάση.

Εκτιμούμε, ωστόσο, ότι η παράταση της Προανάρτησης θα βοηθήσει στη μεγαλύτερη συμμετοχή των δικαιούχων και στην περαιτέρω υποστήριξη των πολιτών από τους επαγγελματίες της περιοχής.

Κατανοούμε ότι κάποιοι επιλέγουν να κτυπούν το σαμάρι για να ακούσει το γαϊδούρι, αλλά εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να το υποστούμε και θα κινηθούμε νομικά σε βάρος όσων άδικα προσβάλλουν την επαγγελματική μας ακεραιότητα και δημιουργούν συνθήκες τεράστιας επαγγελματικής και οικονομικής ζημιάς του αναδόχου.

Αναμένουμε άμεσα από το δήμαρχο να αποκαταστήσει την αλήθεια και το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις για τους δημότες.

Υπεύθυνη Δικηγόρος Γραφείου Κτηματογράφησης
Παναγιώτα Χριστοπούλου».