Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Δύο νέα επιμορφωτικά προγράμματα με επίκεντρο την Ανθοκομία

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Δύο νέα επιμορφωτικά προγράμματα με επίκεντρο την Ανθοκομία

Την έναρξη δύο νέων επιμορφωτικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησής του, ανακοίνωσε πρόσφατα το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας και επιστημονικά υπεύθυνος των προγραμμάτων, Αναστάσιος Δάρρας, το πρώτο πρόγραμμα που αφορά στη «Διακόσμηση Εξωτερικών και Εσωτερικών Χώρων με Βοτανικά Υλικά», διάρκειας 6 εβδομάδων, «έχει ως στόχο οι εκπαιδευόμενοι να διδαχθούν και να αποκτήσουν μια γενική εικόνα για το πώς μπορούν με καλλωπιστικά φυτά, βοτανικά υλικά και διακοσμητικά στοιχεία να φτιάξουν εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, πρόκειται για ένα γενικό πρόγραμμα επιμόρφωσης, το οποίο θα βασίζεται εν μέρει στο κομμάτι της ανθοδετικής τέχνης, χρησιμοποιώντας δρεπτά υλικά και φυτά για τη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων, τη δημιουργία κάθετων φυτεύσεων, τη δημιουργία οροφόκηπων, τη σχεδίαση μικρών κήπων, καθώς και τη σχεδίαση διακόσμησης εσωτερικών χώρων.

Αντίστοιχα, το δεύτερο πρόγραμμα με τίτλο «Κηποτεχνία – Διαχείριση Αστικού Πρασίνου», διάρκειας 8 εβδομάδων, αφορά στην οργάνωση και τη συντήρηση των έργων του αστικού πρασίνου. Το εν λόγω πρόγραμμα θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο κομμάτι της σχεδίασης, καθώς θα γίνει εξάσκηση σε μεγάλο βαθμό στο κομμάτι του σχεδίου. Επίσης, θα περιλαμβάνει κι άλλες θεματικές ενότητες, όπως είναι η άρδευση, η φυτοπροστασία και η αντιμετώπιση των ασθενειών σ’ έναν κήπο.

«Γενικότερα, στόχος μας είναι η εκπαίδευση των επαγγελματιών που ασχολούνται με το αστικό πράσινο, προκειμένου να λάβουν κατάρτιση και κάποιες γνώσεις παραπάνω, τις οποίες και να χρησιμοποιήσουν στην επαγγελματική τους πορεία, μιας και τα δύο προγράμματα είναι πιστοποιημένα και μπορούν να αξιοποιηθούν σε όλο το κομμάτι του παγκόσμιου εκπαιδευτικού συστήματος.

Ωστόσο, τα προγράμματα αυτά δεν απευθύνονται μόνο σε επαγγελματίες, καθώς μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και οι απόφοιτοι Γεωπονικών Σχολών, αλλά και ερασιτέχνες που ενδιαφέρονται πάνω στο κομμάτι αυτό», υπογράμμισε ο κ. Δάρρας κλείνοντας.

Από πλευράς της, μια εκ των εκπαιδευτών των εν λόγω προγραμμάτων και ΕΔΙΠ του Τμήματος Γεωπονίας, Άννα Κοστρίβα, σχολίασε: «Η δημιουργία των δύο προγραμμάτων που τρέχουν αυτό το διάστημα και πρόκειται να ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες, είναι κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο σε επίπεδο επιμορφωτικού περιεχομένου.

Είναι άξιο να τονίσουμε ότι τόσο η “Διακόσμηση Εξωτερικών και Εσωτερικών Χώρων με Βοτανικά Υλικά” όσο και η “Κηποτεχνία – Διαχείριση Αστικού Πρασίνου” απευθύνονται σε ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και ευρύτερα στο κοινό που έχει ενδιαφέρον γύρω από αυτό το κομμάτι.

Έχοντας ως προηγούμενο την επιτυχημένη διοργάνωση αρκετών κύκλων γύρω από την ανθοδετική τέχνη στο παρελθόν, ελπίδα μας είναι ότι και αυτά τα δύο προγράμματα θα έχουν αντίστοιχη πορεία, μιας και το μεγαλύτερο μέρος των προηγούμενων εκπαιδευομένων έχει αξιοποιήσει σε επαγγελματικό επίπεδο τις γνώσεις που τους δόθηκαν».

Όσον αφορά στα δίδακτρα, η κα Κοστρίβα σημείωσε: «Από πλευράς μας, και ανταποκρινόμενοι στις δυσκολίες της εποχής που όλοι βιώνουμε, έχουμε κατηγοριοποιήσει το ποσό των διδάκτρων ανάλογα με τα κοινωνικά κριτήρια και τις ανάγκες του καθενός ενδιαφερομένου.

Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται, αξίζει να επικοινωνήσει μαζί μας προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για τα προγράμματα».

Κλείνοντας, η γραμματέας του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκη Κουζή, έκανε σύντομη αναφορά στις παράλληλες δράσεις που οργανώνει το κέντρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το ΚΕΔΙΒΙΜ, με γνώμονα την περαιτέρω εκπαίδευση και κατάρτιση των ενδιαφερομένων, έχει ξεκινήσει την υλοποίηση μιας σειράς νέων προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων και τα δύο παραπάνω που αφορούν στην ανθοκομία. Παράλληλα, εξασφαλίζει συνεργασίες πάνω σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα, για να είναι σε θέση να τις παρουσιάσει το επόμενο διάστημα».

*Διευκρινίζεται ότι καταληκτική ημερομηνία για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής είναι η 29η Οκτωβρίου, ενώ τα δύο προγράμματα πρόκειται να ξεκινήσουν στις 2 Νοεμβρίου από το χώρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον Αντικάλαμο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας & πληροφοριών: 27210 45290, 27210 45190

Της Χριστίνας Μανδρώνη