Από τη Σ.Κ.Ε.Π.ΣΗ ΣΤΗΝ ΟΡΑΣΗ: «Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο»

Από τη Σ.Κ.Ε.Π.ΣΗ ΣΤΗΝ ΟΡΑΣΗ: «Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο»

Βιωματικό, διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο», που υλοποιείται με πρωτοβουλία του ΣΚΕΠ (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους), σε μια διδακτική ώρα, προκειμένου να εξοικειώνονται οι μαθητές με την αναπηρία και να καλλιεργείται από νωρίς στους αυριανούς πολίτες το αίσθημα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, πραγματοποιήθηκε προχθές στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.
Προσκεκλημένος ο κ. Ευάγγελος Αυγουλάς, δικηγόρος Αθηνών, πρόεδρος του Ασφαλιστικού Ταμείου Ναυτικών, δημοτικός σύμβουλος στο Ίλιον Αττικής-έχοντας διατελέσει και αντιδήμαρχος εκεί-τακτικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης και… εκ γενετής ο ίδιος με ολική τύφλωση!
Ο νεαρός αυτός – μόλις 31 ετών- άνθρωπος ήρθε στην Καλαμάτα, μεταξύ άλλων, για μια ομιλία συναισθηματικής αλληλεπίδρασης και διαλόγου με τους μαθητές, προκειμένου να βιώσουν άμεσα τα παιδιά ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες στη ζωή ενός ατόμου με τύφλωση, ποιες δυσκολίες συναντά στην κίνηση και τη μετακίνησή του, στην προσπάθειά του να σπουδάσει και να αυτονομηθεί, να ενημερωθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να επικοινωνήσει χωρίς τη βοήθεια άλλου προσώπου. Τα βιώματα της πρώτης παιδικής ηλικίας του, που μετέδωσε στους μαθητές με παιγνιώδη τρόπο, και η αποδοχή της αναπηρίας του ως μιας μη αναστρέψιμης κατάστασης, τον έκαναν να καταλάβει πως πρώτα πρέπει να φανεί χρήσιμος στον εαυτό του μέσα από την προσωπική του εξέλιξη (μόρφωση, σπουδές, αυτόνομη προσωπική ζωή), και ύστερα στην κοινότητα των φυσικώς αδυνάτων ατόμων, μέσα από τις ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες στήριξης και ενημέρωσης των ατόμων με κάποια αναπηρία.
Ας σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα meallamatia.gr, πλήρως προσβάσιμη και σχεδιασμένη για να ανταποκρίνεται στις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε επισκέπτη, όπως και η πρωτοποριακή βιωματική δράση «Δείπνο στο σκοτάδι», αποτελούν ιδέες που υλοποιούνται με πρωτοβουλία του κ. Αυγουλά.
Οι μαθητές του σχολείου γνώρισαν τη χρησιμότητα του λευκού μπαστουνιού, που αποτελεί το κατεξοχήν σύμβολο τυφλότητας, όπως και το ρόλο του εκπαιδευμένου σκύλου-οδηγού τυφλών. Έμαθαν πως η ανάγλυφη γραφή, γνωστή ως Braille, εξυπηρετεί τη ζωή ενός τυφλού, αλλά δυστυχώς απουσιάζει από βασικά προϊόντα / σκευάσματα (π.χ. τιμές, ημερομηνίες λήξης φαρμάκων κ.λπ.), καθώς κι ότι τα ΜΜΕ πρέπει να προβάλλουν τη θετική εικόνα της αναπηρίας, όπως προσωπικά επιτεύγματα ανάπηρων αθλητών σε διεθνείς διοργανώσεις -κορυφαίο παράδειγμα ο τερματισμός Κορεάτη τυφλού μαραθωνοδρόμου χωρίς συνοδό στο Μαραθώνιο της Αθήνας την Κυριακή 10 Νοεμβρίου.
Η ΣΚΕΠ-ση, επομένως, του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης ευαισθητοποιεί τη σχολική κοινότητα στο θέμα της αναπηρίας, σίγουρα οδηγεί σε μια διαφορετική ΟΡΑ-ΣΗ των ατόμων με αναπηρία.