Έντονη διαμαρτυρία κατοίκων των Δολών για έλλειψη πόσιμου νερού

Έντονη διαμαρτυρία κατοίκων των  Δολών για έλλειψη πόσιμου νερού

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλαν δύο κάτοικοι των Άνω και Κάτω Δολών για έλλειψη πόσιμου και καθαρού νερού στα χωριά τους.

Τη διαμαρτυρία υπογράφουν η γιατρός Ουρανία Γκλεζάκου και ο συνταξιούχος Παναγιώτης Γκούζος και την αποστέλλουν στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, την αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου και τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Διοίκησης, Βασίλειο Καπέλιο. Παράλληλα, την κοινοποιούν στο Δήμο Δυτικής Μάνης, τον εισαγγελέα και αλλού.

Αγανάκτηση
Οι δύο κάτοικοι με τη διαμαρτυρία τους εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτησή τους, καθώς, όπως σημειώνουν, τα χωριά Άνω και Κάτω Δολοί από τις 20 Ιουλίου και μετά στερούνται της παροχής νερού για κατανάλωση. «Καθολικώς αγανακτισμένοι, αλλά και με έκδηλη την ανησυχία για την υγεία μας, διαμαρτυρόμαστε διότι, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς τους υπευθύνους του Δήμου, το νερό ανοίγει στις 7 το πρωί και κλείνει στις 12 το μεσημέρι, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου! Ωστόσο, λόγω του ανάγλυφου του εδάφους (σημαντικές υψομετρικές μεταξύ της άνω πλευράς των οικισμών με την κάτω), αντιλαμβάνεσθε ότι τα σπίτια που βρίσκονται στα υψηλά σημεία έχουν ύδρευση για 2 έως 3 ώρες, το πολύ, ημερησίως! Η κατάσταση αυτή, εκτός των άλλων, εμποδίζει και την τουριστική ανάπτυξη, δεδομένου ότι υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον ημεδαπών και αλλοδαπών για αγορά ακινήτων για εξοχική κατοικία, καθώς και ενοικιαστών κατά τους θερινούς μήνες. Λόγω, όμως, της λειψυδρίας οι ενδιαφερόμενοι προσανατολίζονται σε άλλες περιοχές καθιστώντας την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μακρινό όνειρο», αναφέρεται στη διαμαρτυρία.

Θολό νερό
Ακολούθως, οι δύο κάτοικοι επισημαίνουν πως όταν ανοίξουν τις βρύσες, το νερό που βγαίνει είναι θολό –σαν «σκούρα λεμονάδα» και γι’ αυτό έχει ενημερωθεί ο δήμαρχος, ο οποίος υποσχέθηκε να λυθεί το πρόβλημα. «Σε όλους τους κατοίκους έχει γίνει πλέον συνείδηση ότι ουδεμία ενέργεια ελέγχου της κατάστασης του δικτύου έγινε από τους υπευθύνους. Ούτε, βεβαίως, στις πηγές και τις δεξαμενές υδροδότησης. Υπάρχουν βάνες, στα κάτω άκρα και των δύο οικισμών, για τον καθαρισμό του εσωτερικού δικτύου Άνω και Κάτω Δολών αλλά ποτέ δεν έγινε ο σωστός, και προβλεπόμενος από τους κανόνες υγιεινής καθαρισμός, με συνέπεια η επικρατούσα κατάσταση να είναι επικίνδυνη για την υγεία όλων όσοι τροφοδοτούνται από το συγκεκριμένο δίκτυο νερού.

Το πρόβλημα της έλλειψης νερού είναι χρόνιο και, μεταξύ άλλων, μας επιβαρύνει και οικονομικά σε εποχές δύσκολες, διότι: κατά το χρόνο διακοπής της συνεχούς ροής εντός του δικτύου καίγονται οι αντιστάσεις των θερμοσιφώνων που τυγχάνει να ανάψουν κατά τη διάρκειά της, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πληρότητα νερού εντός της συσκευής», τονίζουν οι κάτοικοι.

Προτάσεις
Ακολούθως, επισημαίνουν ότι υπήρξε δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού μέσω προγράμματος, το οποίο δεν αξιοποίησε ο Δήμος, ενώ δηλώνουν την επιφύλαξή τους για την ορθολογική διαχείριση της διανομής του νερού στην περιοχή των Γαϊτσών, δεδομένου ότι υπάρχει, όπως σημειώνουν, διάχυτη η φήμη μεταξύ των κατοίκων ότι ποσότητα νερού που προορίζεται για Σταυροπήγιο και Δολούς δίδεται στο δίκτυο προς Τσέρια και Προσήλιο. «Εκτός αυτών έχουν δοθεί παροχές σε διάφορα σημεία του δικτύου Άνω και Κάτω Δολών, σε ποιμνιοστάσια και κτήματα, χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά με μια απλή αίτηση στο Δήμο, στοιχείο που αποτελεί την απόδειξη ότι το νερό αποτελεί μέσον προς άγραν ψήφων», καταλήγει η διαμαρτυρία των δύο κατοίκων, ενώ προτείνουν:

-Την προσθήκη αντλιοστασίων στον οικισμό Καλλιανέικα, όπου φτάνει το νερό από το δίκτυο της Καλαμάτας, για να υπάρξει παροχή από αυτό και να λυθεί οριστικά το πρόβλημα λειψυδρίας στην περιοχή

-Σύνδεση της δεξαμενής νερού (υδραγωγείο) που έχει κατασκευασθεί έναντι των Δολών από τότε που οι Δολοί ήταν Κοινότητα, με το δίκτυο ύδρευσης, που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας των δύο οικισμών.
Β.Β.