Ο Υπουργός των Εσωτερικών δι’ αποφάσεώς του ενέκρινε την παροχήν δανείου εκ μέρους της Εθνικής Τραπέζης προς τον Δήμον Καλαμών μέχρι του ποσού των δραχμών 500 χιλιάδων, ειδικώς δια την εκτέλεσιν έργων οδοποιίας.
Έχομεν την γνώμη, ότι η έγκρισις αύτη είναι προσωρινή, αφού δια της αποφάσεως του Υπουργού καθορίζεται και ειδικώς η χρήσις του δανείου, ήτοι δια την συντέλεσιν της ρυμοτομίας της αναμορφουμένης πόλεώς μας.
Η απόφασις αύτη του Υπουργού δεν ήτο φαίνεται άγνωστος πριν δημοσιευθή και προς τον Δήμαρχον. Καταφαίνεται δε τούτο εκ της σπουδής της συγκλήσεως και αποφάσεως του Δημοτικού Σώματος περί τροποποιήσεως του σχεδίου της πόλεως, αποφάσεως απολύτως κατά την γνώμην μας δεδικαιολογημένης.
Τούτου δε δοθέντος ασφαλώς δυνάμεθα να πιστεύσωμεν ότι την πρώτην έγκρισιν του Υπουργού θα επακολουθήση και ετέρα τοιαύτη, δεδομένου όντως ότι η πόλις μας έχει ανάγκην σοβαρωτάτων έργων άλλων πλην της οδοποιίας.
Κατά την αντίληψιν ημών τα πρωτίστως σοβαρά έργα τα οποία πρέπει να συζητηθώσιν υπό των αρμοδίων είναι εκείνα τα συνδυαζόμενα αμέσως με την υγιεινήν της πόλεως. Είναι δε ταύτα κυρίως δύο απολύτως απαραίτητα. Πρώτον, η κατασκευή δημοτικών διδακτηρίων, ήτοι σχολείων δημοτικής εκπαιδεύσεως. Είναι τελείως ανακόλουθον προς πάσαν εκπολιτιστικήν σκέψιν να γίνεται συζήτησις περί κατασκευής έργων εξωραϊστικών ή ψυχαγωγικών και να αφήνωμεν τα παιδιά μας, τους μέλλοντας πολίτας, να αποπνέωσι την δυσοσμίαν και να αποπνίγωνται εις οικήματα ανθυγιεινά.
Προ παντός ας φροντίσωμεν να προστατεύσωμεν την υγείαν εις τους μέλλοντας πολίτας δια της κατασκευής ειδικών διδακτηρίων και ει δυνατόν εκτός της πόλεως, εις μέρη ευάερα και ευήλια. Μετά το ουσιώδες αυτό ζήτημα από απόψεως υγιεινής και ευκοσμίας προέχει η κατασκευή σφαγείων εκτός και μακράν της πόλεως κατά το ωραιότατον σύστημα των Πατρών.
Έπειτα από αυτά δέον να γίνη σκέψις και εφόσον επαρκέσουν οι οικονομικοί πόροι περί ανεγέρσεως δημοτικού θεάτρου ή άλλων ψυχαγωγικών κέντρων, άτινα απαιτούσι πολίτας υγιείς το σώμα και την ψυχήν και τα οποία η εκπολιτιστική πρόοδος ενός τόπου επιβάλλει.
Ερρίψαμεν τας ανωτέρω σκέψεις, ίνα παράσχωμεν έδαφος σκέψεως και συζητήσεως εις τους ενταλθησομένους σήμερον ή αύριον να κάμωσι χρήσιν του παρασχεθησομένου δανείου προς τον Δήμον Καλαμών.
Διότι παρετηρήσαμεν ότι ενώ περί όλων των άλλων έργων εγένετο συζήτησις περί του σχολείου, ήτοι περί του κέντρου εκείνου όπου θα κληθή ο μικρός παις της σήμερον και ο πολίτης της αύριον να διδαχθή τα γράμματα και την μόρφωσιν, δεν εγένετο λόγος. Η περιοχή δε της ανεγέρσεως τριών ή και πέντε διδακτηρίων κατά το ευρωπαϊκόν σύστημα, θα μείνη η ιστορικωτέρα όλων επί αιώνας, αφού δι’ αυτών θα διέρχωνται όλαι αι επερχόμεναι γενεαί αίτινες ευγνωμόνως θ’ αναμιμνήσωνται της εποχής και των σχόντων την πρωτοβουλίαν της ανεγέρσεως.
Εμπρός λοιπόν, κε δήμαρχε, και μαζί σας θα είναι η ευγνωμοσύνη και η ευλαβής ανάμνησις του μέλλοντος χρόνου.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
«ΘΑΡΡΟΣ» 18 Μαΐου 1917
Από ημερών ο δήμαρχος Μαυρομιχάλης ευρίσκεται εις Αθήνας, αντικαθιστάμενος εις τα καθήκοντά του υπό του Δημοτικού Συμβούλου Γ. Δικαιάκου.
Η μετάβασις του Δημάρχου εις Αθήνας συνδέεται με φλέγοντα τοπικά ζητήματα, των οποίων η λύσις παρεκωλύθη υπό της επελθούσης κυβερνητικής μεταβολής.
Κατά τας πληροφορίας μας ο Δήμαρχος καταβάλλει ενεργείας, όπως επιτύχη την έκδοσιν του δανείου, προς κατασκευήν διαφόρων εξωραϊστικών έργων εν τη πόλει μας και ιδία προς εκτέλεσιν του σχεδίου της ρυμοτομίας και επιστρώσεως των κυριωτέρων οδών.
Προσέτι ο Δήμαρχος καταβάλλει ενεργείας προς λύσιν του ζητήματος της υδρεύσεως της πόλεως.
Ο κ. Μαυρομιχάλης άμα τη αφίξει του θα καλέση εις συνεδρίασιν το Δημοτικόν Συμβούλιον, εις το οποίον θα ανακοινώση τα αποτελέσματα των ενεργειών του.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ
«ΘΑΡΡΟΣ» 30 Σεπτεμβρίου 1917
Χθες κατά την 4 μ.μ. ώραν συνήλθεν εις συνεδρίασιν το Δημοτικόν Συμβούλιον. Βεβαιωθείσης απαρτίας ήρχισεν η συνεδρίασις αυτού.
Ο Δημαρχών Δικαιάκος υποβάλλει το προσχέδιον της συμπληρωματικής ηλεκτρικής συμβάσεως, το οποίον ψηφίζεται ως έχει υπό του Δημοτικού Συμβουλίου.
Δυνάμει του ψηφισθέντος προσχεδίου αυξάνονται οι υπάρχοντες λαμπτήρες εις 650 πυρακτώσεως 25 μέχρι 23 κηρίων και οι τοξοειδείς τοιούτοι εις 32 πυρακτώσεως 500 κηρίων. Το προς τους ιδιώτας παρεχόμενον ηλεκτρικόν ρεύμα υποβιβάζεται από μεν της υπογραφής της συμβάσεως μέχρι της λήξεως του ευρωπαϊκού πολέμου εις δραχμήν μίαν κατά χιλιόβατον, από δε της λήξεως του ευρωπαϊκού πολέμου μέχρι της 31 Δεκεμβρίου 1918 εις 90 λεπτά κατά χιλιόβατον, από της 1ης Ιανουαρίου 1919 μέχρι της λήξεως της συμβάσεως εις 80 λεπτά κατά χιλιόβατον.
Αι ξύλιναι στήλαι αντικαθίστανται δια μεταλλικών τοιούτων εντός προθεσμίας ενός έτους από της υπογραφής της ευρωπαϊκής ειρήνης, εντός δε 4 μηνών από σήμερον υποχρεούται η εταιρεία να επιδιορθώση απάσας τας κτιστάς βάσεις των στηλών και να προβή εις την βαφήν των ξυλίνων στηλών των τριών πλατειών, Διαδόχου, 25ης Μαρτίου και επάνω πλατείας, ως και των οδών Αριστομένους και Φαρών εις ύψος τριών μέτρων από του εδάφους.
Το συμβούλιον εψήφισε κατόπιν δια τας απολύτους ανάγκας του Δήμου την σύναψιν δανείου παρ’ οίας δήποτε Τραπέζης ή ιδιώτου μέχρι του ποσού των 200.000 δραχμών, επεφυλάχθη δε ίνα προσεχώς επανέλθη και πάλιν όπως ψηφίση σύναψιν ετέρου μείζονος δανείου προς θεραπείαν των ουσιωδεστάτων του Δήμου αναγκών, προσδιορίσαν ως ημέραν συζητήσεως αυτού την προσεχή Πέμπτην και ώραν 4ην μ.μ. Μεθ’ ο η συνεδρίασις ελύθη.
Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
«ΘΑΡΡΟΣ» 28 Νοεμβρίου 1917
Συνήλθεν χθες το απόγευμα εις συνεδρίασιν το Δημοτικόν Συμβούλιον. Κηρυχθείσης απαρτίας ο πρόεδρος ανακοινεί το υπ’ αριθμ. 12102 έγγραφον του Νομάρχου περί επιβολής προσθέτου φορολογίας και ερανικής τοιαύτης. Το Συμβούλιον μετά μακράν συζήτησιν απέρριψε το έγγραφον του Νομάρχου καθ’ όσον το ζήτημα τούτο υπεκφεύγει της δικαιοδοσίας του.
Ανακοινώσαντος είτα του προέδρου την έγκρισιν υπό του υπουργείου των Εσωτερικών του ψηφισθέντος μικρού δανείου μέχρι 200.000 δραχμών προς κάλυψιν των επειγουσών αναγκών του Δήμου, το Δημοτικόν Συμβούλιον εξουσιοδότησε τον Δήμαρχον, όπως μεταβαίνων εις Αθήνας ενεργήση καταλλήλως δια την ταχυτέραν πραγματοποίησιν του δανείου.
Μεθ’ ο Δήμαρχος επέβαλε προς ψήφισιν τον προϋπολογισμόν του 1918 λυθείσης είτα της συνεδριάσεως.
ΠΕΡΙ ΣΥΝΑΨΕΩΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
«ΘΑΡΡΟΣ» 29 Νοεμβρίου 1917
Κατά την προχθεσινήν του συνεδριάσιν το Δημοτικόν Συμβούλιον του Δήμου Καλαμών αφού ενέκρινε την σύναψιν μικρού δανείου εκ δραχμών διακοσίων χιλιάδων προς εκπλήρωσιν των αμέσων αναγκών του Δήμου, παρέσχεν είτα απόλυτον την εντολήν προς τον Δήμαρχον, όπως προβή εις τας αναγκαίας διαπραγματεύσεις δια την ανάληψιν τούτου.
Είναι αληθές ότι τα οικονομικά του Δήμου Καλαμών ευρίσκονται από μακρού χρόνου εις αθλίαν κατάστασιν λόγω της σημαντικής μειώσεως των εσόδων αυτού. Όπως επίσης είναι αληθές ότι η πόλις των Καλαμών έχει απαραίτητον ανάγκην εξόδων σημαντικών τόσον δια την διοίκησιν των του Δήμου πραγμάτων όσω και δια την διάθεσιν σημαντικού ποσού δια την καθαριότητα και την εκτέλεσιν έργων.
Όλοι οι δρόμοι της πόλεως κατόπιν μάλιστα των τελευταίων φθινοπωρινών βροχών κατέστησαν σχεδόν αδιάβατοι λόγω ελλείψεως των μέσων της επιστρώσεως. Η καθαριότης διαρκώς σκοντάπτει εις την έλλειψιν χρημάτων. Η παροχή αναγκαίων τινών βοηθημάτων εις τας απόρους τάξεις, όπως αι παροχαί φαρμάκων, έπαυσαν σχεδόν δια τον αυτόν λόγον.
Δια τούτο και η επιτυχία της συνάψεως έστω και του μικρού αυτού δανείου πρόκειται να εξυπηρετήση σπουδαία και άμεσα συμφέροντα της πόλεως.
Συνηγορήσαμεν άλλοτε εις την επιτυχίαν ενός μεγάλου δανείου δια του οποίου θα επετυγχάνετο η συνολική μεταμόρφωσις της πόλεως Καλαμών.
Δυστυχώς, αι ενέργειαι εκείναι και αι καταβληθείσαι προσπάθειαι εναυάγησαν. Ας ευελπιστήσωμεν ήδη δια το μικρόν αυτό δάνειον, θα επιτευχθή και θα εκπληρωθώσι δι’ αυτού αι άμεσοι ανάγκαι της πόλεως.
Στερούμεθα των λεπτομερειών της προτάσεως του Νομάρχου περί επιβολής προσθέτου φορολογίας δημοτικής, όπως δεν ελάβομεν γνώσιν και του αιτιολογικού μέρους της αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου δι’ ης απερρίφθη η πρότασις αύτη. Καθόσον τα αίτια, αν ανάγωνται εις καθαρώς νομικά κωλύματα, βεβαίως δεν ηδύνατο να πράξη άλλως το Συμβούλιον ή εις πραγματικά τοιαύτα, οπότε θα ήτο διάφορος η όψις. Διότι αν δεν απατώμεθα προ δύο μηνών περίπου επεκράτησε σκέψις εις τον τότε δημαρχεύοντα Δ. Μιχαλέα, όπως επιδιωχθή κάποια ειδική φορολογία εις τους ποιουμένους χρήσιν των πεζοδίων και των πλατειών του Δήμου, ήτις ειδική φορολογία να διετίθετο εξ ολοκλήρου δια την καθαριότητα της πόλεως. Και η σκέψις αύτη έφθασε μέχρι του Δημοτικού Σώματος μη αποκρυσταλλωθείσα όμως εις απόφασιν οριστικήν υπέρ της παραδοχής της ή της απορρίψεώς της.
Εν πάση όμως περιπτώσει η σύναψις του μικρού αυτού δανείου θεωρείται πλέον επιβεβλημένη κατά τας περιστάσεις τας οποίας διερχόμεθα, προκειμένου να εξυπηρετηθώσιν, ως προείπομεν, άμεσοι ανάγκαι της πόλεώς μας, της οποίας συν τοις άλλοις αι οδοί μετεβλήθησαν με τας πρώτας και ολίγας βροχάς εις αληθή ρυάκια, απειλούντα οσημέραι να λάβουν την μορφήν χειμάρρων.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ