Παιδιά που έζησαν τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία έφθασαν και στην Καλαμάτα και γράφτηκαν σε σχολεία

Παιδιά που έζησαν τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία έφθασαν και στην Καλαμάτα και γράφτηκαν σε σχολεία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέχρι χθες είχαν φθάσει στη χώρα μας 10.738 Ουκρανοί υπήκοοι, εκ των οποίων οι 3.478 είναι ανήλικοι.

Αριθμός που αναμένεται μέρα με τη μέρα να μεγαλώνει, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, με τον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείπει με όποιον τρόπο μπορεί τη χώρα.

Πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν φθάσει και στην Καλαμάτα, φιλοξενούμενοι σε συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα, με τη σκέψη τους φυσικά να είναι στη χώρα τους, αλλά και στη ζωή που άφησαν πίσω.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι θα αργήσουν να γυρίσουν στην Ουκρανία, ενώ κάποιοι μπορεί να μην επιστρέψουν και ποτέ. Για το λόγο αυτό προσπαθούν «να σταθούν» στα πόδια τους και να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Σχολεία
Στο μεταξύ, ένα ζήτημα που απασχόλησε την κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας είναι πώς και πότε θα ενταχθούν οι μικροί Ουκρανοί στα ελληνικά σχολεία.
Όπως μάθαμε, στην Καλαμάτα ενδιαφέρον για να εγγραφούν σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει υπάρξει ήδη για τρία παιδιά, τα οποία επίσημα αναμένεται να ξεκινήσουν τη φοίτηση κατά τη νέα σχολική χρονιά, ενώ κάποια ήδη πήγαν στα νέα τους σχολεία.

Το μήνυμα της καθηγήτριας
Μάλιστα, πριν από μερικές ώρες είδαμε ανάρτηση στο Facebook καθηγήτριας που διδάσκει Θεατρολογία σε σχολεία της πόλης και σε ένα από αυτά γράφτηκε για να φοιτήσει ένα κοριτσάκι από την Ουκρανία.

Ακολουθεί η ανάρτηση της καθηγήτριας:
«Σήμερα γνώρισα την πρώτη μου Ουκρανή μαθήτρια, ένα γλυκύτατο κοριτσάκι 6 ετών, δε γνωρίζει ελληνικά. Σε κοιτά στα μάτια και συνέχεια γελάει. Την κοιτούσα στο διάλειμμα, έπιανε από το χέρι παιδιά, μεγάλα και μικρά, να περπατήσουν μαζί της.
Όταν ήρθε η ώρα να κάνουμε Θεατρική Αγωγή, σκέφτηκα να κάνουμε το πρωινό ξύπνημα παντομίμα. Έκαναν κάποια παιδιά πρώτα. Ήμουν σίγουρη ότι δε με καταλάβαινε. Τότε ξαφνικά σηκώνεται, έρχεται κοντά μου και αρχίζει να κάνει ότι πλένει τα δόντια της, ότι τρώει, ότι ντύνεται. Συγκινήθηκα. Καλώς, της είπα.
Μακάρι να μπορέσουμε να κάνουμε χρωματιστές τις γκρίζες μέρες αυτών των παιδιών».

Η διαδικασία για αυτά τα παιδιά
Πέραν του αριθμού των παιδιών που ήδη έχουν ζητήσει να εγγραφούν σε σχολεία της Μεσσηνίας, ρωτήσαμε για τη διαδικασία που προβλέπεται για την ενσωμάτωσή τους στο νέο τους σχολικό περιβάλλον.

Όπως μας είπαν, έχουν σταλεί οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εδώ είναι έτοιμη να ανταποκριθεί, προκειμένου τα παιδιά που έρχονται από την Ουκρανία να φοιτήσουν σε σχολεία στα οποία υπάρχουν τάξεις υποδοχής.

Το ιδανικό, όπως μας είπαν για αυτές τις τάξεις, είναι οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν τη γλώσσα προέλευσης του μαθητή, κάτι που όμως είναι πολύ δύσκολο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Έτσι θα υπάρχει αρχικά επικοινωνία μέσω αγγλικών, αν βέβαια οι νέοι μαθητές γνωρίζουν.

Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 13 διαπολιτισμικά σχολεία που οι δάσκαλοι γνωρίζουν τη γλώσσα προέλευσης των μαθητών, ενώ στη Μεσσηνία υπάρχουν μόνο τάξεις υποδοχής.

epa09790037 Ukrainian refugees arrive by Ukrainian passenger train at the Warszawa Wschodnia (Warsaw East) train station in Warsaw, Poland, 27 February 2022. Poland is expecting thousands of Ukrainian refugees to cross the country’s border in the days to come, as about 200,000 had already entered Poland by the fourth day of the Russia-Ukraine conflict, the interior minister has said. Russian troops entered Ukraine on 24 February prompting the country’s president to declare martial law and triggering a series of severe economic sanctions imposed by Western countries on Russia. EPA/Pawel Supernak POLAND OUT

Η υπουργός Παιδείας για το συγκεκριμένο ζήτημα
Μιλώντας πριν από μερικές ημέρες για το όλο θέμα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε: «Όσοι μαθητές προέρχονται από την ομογένεια και έχουν κάποια γνώση ελληνικής γλώσσας, θα ενσωματωθούν ευκολότερα στη σχολική κοινότητα.
Από την άλλη, θα δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής για όσους δε γνωρίζουν ελληνικά ή με βάση το επίπεδο ελληνομάθειας θεωρείται ότι χρήζουν επιπλέον βοήθειας.
Προς το παρόν γίνεται καταγραφή των μαθητών με βάση την ηλικία τους, τη βαθμίδα εκπαίδευσης στην οποία φοιτούσαν στην Ουκρανία, καθώς και το βαθμό γνώσης της ελληνικής γλώσσας.
Άλλωστε, στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία, το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει σε ετοιμότητα σχολικές μονάδες για να υποδεχθούν παιδιά, ενώ και ιδιωτικά σχολεία έχουν δεχθεί μαθητές. Παράλληλα, έχει γίνει μετάφραση στα ουκρανικά των οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την τηλεκπαίδευση, σε συνεργασία με τη UNICEF».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση