8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Αφιερώματα, επίσημοι προσκεκλημένοι και εκπαιδευτική ζώνη

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Αφιερώματα, επίσημοι προσκεκλημένοι και  εκπαιδευτική ζώνη

Με 70 ταινίες από 36 χώρες, τρία αφιερώματα, πρωινή εκπαιδευτική ζώνη, επίσημους προσκεκλημένους αλλά και διαδικτυακές προβολές, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έρχεται από τις 8 έως τις 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας!

Η δε είσοδος στις προβολές θα είναι – όπως πάντα- ελεύθερη, με σειρά προσέλευσης και με τις ισχύουσες υγειονομικές οδηγίες για τον περιορισμό της πανδημίας του Covid-19.

Αφιερώματα

•«Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής»: Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 10 ταινίες ντοκιμαντέρ, αρκετές εξ αυτών βραβευμένες στα φεστιβάλ του κόσμου και με θέματα όπως η αποικιοκρατία και οι επιπτώσεις της, ο υποσιτισμός, οι τέχνες, ο εθελοντισμός, οι εμφύλιες συγκρούσεις, οι εργασιακές συνθήκες, από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Κονγκό, ο Καναδάς, η Κένυα, η Μπουργκίνα Φάσο και οι ΗΠΑ.

•Αφιέρωμα στην Ισότητα: Το καθιερωμένο αφιέρωμα στην ισότητα των δύο φύλων περιλαμβάνει φέτος 13 ταινίες από όλο τον κόσμο, που θα αξιολογηθούν από Διεθνή Κριτική Επιτροπή. Με την ισότητα των φύλων να παραμένει άγνωστη λέξη στα περισσότερα κράτη του κόσμου, κάτι που επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες, τα κορίτσια και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αναζητήθηκαν και φέτος κινηματογραφικές ταινίες οι οποίες συνθέτουν ένα διεθνές τοπίο κοινωνικών ανισοτήτων, στοχεύοντας σε προβληματισμό, δημιουργική σκέψη και, ει δυνατόν, δυναμική διεκδίκηση.

Τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή απαρτίζουν η Natalie Halla, ο Robert Rombout, και η Καλλιόπη Λεγάκη.

•Αφιέρωμα στη Natalie Halla: Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου τιμά την πολυβραβευμένη Αυστριακή σκηνοθέτιδα, Natalie Halla, προβάλλοντας 5 ταινίες της. Παράλληλα, η δημιουργός, που είναι και επίσημη προσκεκλημένη του Φεστιβάλ, θα παραδώσει masterclass για τους φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, ενώ θα επισκεφθεί τα Μουσικά Σχολεία Άργους και Καλαμάτας, όπου θα συνομιλήσει με τους μαθητές, με αφορμή το ντοκιμαντέρ της “Ο Διάδοχος του Λιστ”.

Διεθνείς και εγχώριοι προσκεκλημένοι

•H Natalie Halla (Αυστρία), ανεξάρτητη παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτις σε διάφορες βραβευμένες παραγωγές, με θεματολογία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κοινωνικά θέματα

•Ο Erik Knudsen (Ηνωμένο Βασίλειο), καθηγητής Μεθοδολογίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire στο Ηνωμένο Βασίλειο

•Ο Robert Rombout (Ολλανδία), σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ για περισσότερα από 30 χρόνια, καταξιωμένος ομιλητής, συνιδρυτής και στέλεχος του προγράμματος DocNomads

•Ο δρ. Ιάκωβος Παναγόπουλος, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης (Για Χρόνια Πλάγιαζα Νωρίς -2019 και Allimono -2020) και διδάσκων στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η πρωτοποριακή δουλειά του είναι συνδυασμός πρακτικής σκηνοθεσίας και ακαδημαϊκής έρευνας

•Η Καλλιόπη Λεγάκη, σεναριογράφος και σκηνοθέτις στο χώρο του ντοκιμαντέρ και της μικρού μήκους ταινίας, με συμμετοχές σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αποδέκτης πολλών βραβείων και διακρίσεων.

Εκπαιδευτική Ζώνη

Η καθιερωμένη εκπαιδευτική ζώνη επιστρέφει στις κινηματογραφικές και σχολικές αίθουσες από τις 9 έως τις 17 Απριλίου, με 19 νέα εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ! Καθημερινά, από 9.00 έως 13.00 μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να παρακολουθούν ταινίες εκπαιδευτικού περιεχομένου που αντλούν τη θεματολογία τους από την ιστορία, το περιβάλλον, κοινωνικά ζητήματα κ.ά. Η πρωινή ζώνη θα λειτουργεί αποκλειστικά για σχολεία και θα λάβει χώρα στην Καλαμάτα αλλά και σε Πάτρα, Τρίπολη, Ακράτα, Αμαλιάδα, Άργος, Ναύπλιο, Ξυλόκαστρο, Σπάρτη και Φιλιατρά.

Διαδικτυακές προβολές

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στην οnline έκδοση του Φεστιβάλ πέρυσι, φέτος γίνεται υβριδικό! Είκοσι πέντε επιλεγμένες ταινίες του προγράμματος θα προβληθούν δωρεάν στην πλατφόρμα peloponnisosdocfestival.com από τις 8 μέχρι τις 18/4.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από φέτος το Φεστιβάλ προσφέρει «Ντοκιμαντέρ για Όλους», ένα νέο θεσμό, που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα ακοής ή οράσεως, καθώς και στα παιδιά με μέτρια νοητική αναπηρία, να έχουν πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ μέσω της μεταγλώττισης, της ακουστικής περιγραφής και του ενδογλωσσικού υποτιτλισμού SDH.