Δασικοί χάρτες: ΤΑΙΠΕΔ και μετά ιδιώτες βλέπουν οι Μανιάτες

Δασικοί χάρτες: ΤΑΙΠΕΔ και μετά ιδιώτες  βλέπουν οι Μανιάτες

Στους δρόμους βγαίνουν ξανά οι Μανιάτες, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν γιατί, όπως υποστηρίζουν, η κατάσταση με τους δασικούς χάρτες έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Αυτό έκαναν γνωστό χθες μέλη της Επιτροπής Αγώνα της Ενιαίας Μάνης, τα οποία, αφού συνεδρίασαν στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, ανακοίνωσαν ότι θα διοργανώσουν συλλαλητήριο τις επόμενες μέρες. Πριν γίνει αυτό θα παραδώσουν στους αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας και Λακωνίας μια επιστολή στην οποία θα περιγράφονται τα τεράστια προβλήματά που τους δημιουργούν οι δασικοί χάρτες, με τους ίδιους να υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά τους δημεύουν την περιουσία. Πρόσθεσαν, δε, ότι είναι αδιανόητο τα πατρογονικά τους να τίθενται σε αμφισβήτηση, επειδή το κράτος ακολούθησε μια πολιτική ερήμωσης και απαξίωσης της Μάνης.

«Τώρα που η Μάνη έγινε τουριστικό φιλέτο την ανακάλυψαν ξαφνικά» σχολίασαν, ενώ κατά τα μέλη της Επιτροπής όλως περίεργως στη Μεσσηνία λειτουργεί μόνο επιτροπή αντιρρήσεων για τη Μάνη.

Η εξήγηση που έδωσαν είναι ότι η Μάνη έχει μπει στο στόχαστρο από την εποχή του νόμου 998 του 1979, «την ίδια εποχή που τους απαγόρευαν να καθαρίζουν τα κτήματά τους. Έτσι τα άφηναν αναγκαστικά λόγω Δασαρχείου να λογγώσουν». Αυτά τα κτήματα, λοιπόν, και με το σαθρό, όπως υποστηρίζουν, «επιχείρημα ότι ήταν δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με τις “αστείες” αεροφωτογραφίες του 1945, βγάζουν το 65% της γης δασική».

Πλέον δεν μπορούν να κάνουν τίποτα τα κτήματά τους και έτσι θα αναγκαστούν να τα παραδώσουν για να μην επιβαρύνονται φορολογικά, έπειτα θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ και θα τα μοιράσει το κράτος όπου αυτό θέλει.

«Αυτή η ληστεία δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία εις βάρος της Μάνης», παρατήρησαν εν συνεχεία και δήλωσαν ότι αυτό δε θα το αφήσουν να περάσει έτσι, καλώντας τους πολιτικούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Μάλιστα, συμπλήρωσαν πως στην περιοχή συντελείται το εξής παράλογο: ενώ όλοι θέλουν ανάπτυξη του τουρισμού, αυτή τη στιγμή «τρώγονται» γόνιμες γαίες και προστατεύεται η αφάνα, προκειμένου να αξιοποιηθεί τουριστικά η Μάνη, αφού αποτελεί φιλέτο.

Οι υποσχέσεις Αμυρά και Μητσοτάκη για το θέμα

Σε ερώτηση για υποσχέσεις που είχαν λάβει από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, όταν επισκέφθηκε την Καρδαμύλη, απάντησαν ότι δεν έγινε τίποτα, ενώ ένας κύκλος αντιρρήσεων που έχει ανοίξει δεν αφορά Μεσσηνία και Λακωνία, αλλά μόνο τις διοικητικές πράξεις.

Τις υποσχέσεις του, πρόσθεσαν, δεν τήρησε ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε δηλώσει από την Καλαμάτα ότι γνώριζε το πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, δεν έκανε τίποτα.

Οι περιοχές Natura

Σε άλλη ερώτηση για το πώς οι περιοχές Natura επηρεάζουν τη Μάνη, τα μέλη της Επιτροπής απάντησαν ότι αυτό επίσης αποτελεί μεγάλο ζήτημα. Κι αυτό, γιατί οι κυβερνώντες μιλούν για περιοχές Natura και περιβαλλοντικά θέματα, όταν ο δασικός νόμος του 2014 επιτρέπει να ισοπεδωθεί μια δασική έκταση, προκειμένου να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, αλλά μέχρι και ξενοδοχεία. Άρα, αναρωτήθηκαν, για ποια προστασία του περιβάλλοντος γίνεται λόγος;

Το γκριζάρισμα των Τούρκων στο Αιγαίο γίνεται και στη Μάνη

Κλείνοντας οι συγκεντρωμένοι ανέφεραν ότι αυτό που κάνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, γκριζάροντας νησιά και βραχονησίδες, το έχει εφαρμόσει το Δασαρχείο από το 1979 και στη Μάνη. Γκριζάριζε, δηλαδή, από τότε περιουσίες ιδιωτών, αφού το κράτος είχε ακολουθήσει πολιτική ερήμωσης της υπαίθρου και πλέον δηλώνει ότι οι τότε γκριζαρισμένες περιοχές είναι δασικές.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση