Βραβείο για τους μαθητές του Γυμνασίου Μεθώνης σε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό

Βραβείο για τους μαθητές του Γυμνασίου Μεθώνης σε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό

-Η εργασία τους «Castellans: Μια παρέα στο Κάστρο της Μεθώνης… σας ξεναγεί σε δέκα σημεία του που αγαπά» στην 3η θέση!

Στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τοπικής Ιστορίας με τίτλο «Μαθητές πρεσβευτές πολιτισμού: οι μαθητές μάς ξεναγούν στα μνημεία του τόπου τους», που διοργάνωσε η Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, συμμετείχαν την περασμένη Παρασκευή οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου Μεθώνης με την επωνυμία «Castellans».

Μαθητές από 15 σχολεία της Ελλάδας και ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, που είχαν προκριθεί στον τελικό παρουσίασαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο μνημεία του τόπου τους. Έγιναν φωτογράφοι, συγγραφείς, σκιτσογράφοι, ηχολήπτες και παρουσιαστές με σκοπό να αναδείξουν τα κρυμμένα μυστικά του Κάστρου της Μεθώνης.

Οι Castellans, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το σχολείο τους, λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού, πήραν μέρος στον διαγωνισμό και κέρδισαν την τρίτη θέση! Την πρώτη θέση κατέκτησε το σχολείο «Πνοή Αγάπης» από το Αργυρόκαστρο της Αλβανίας, ενώ στη δεύτερη ακολούθησε η Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης!

Οι μαθητές της Μεθώνης παρουσίασαν το κάστρο τους, ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά κτίσματα στον ελληνικό χώρο κατά το Μεσαίωνα.

Ο δε διαγωνισμός τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, ενώ την ημερίδα χαιρέτησαν η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο σπουδαίος ιστορικός Θάνος Βερέμης.

Όπως σημειώνεται σχετικά: «Από την αρχή της χρονιάς τα παιδιά με τη φιλόλογό τους Κατερίνα Πλακούδα δούλεψαν οργανωμένα και μεθοδικά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τους, που ήταν η κατάκτηση ενός βραβείου. Αλλά και να γνωρίσουν σε ένα ευρύ κοινό, ένα κάστρο σύμβολο που ήταν σε όλους τόσο γνωστό και οικείο. Ειδικότερα, όμως, να ανακαλύψουν και πολλά μυστικά του, που αγνοούσαν.

Η δράση τους ξεκίνησε με καθημερινές διαδρομές στο εσωτερικό του, όπου συμμετείχαν γεμάτα ενέργεια και ενθουσιασμό όλα τα παιδιά. Με την παρότρυνση της κυρίας Πλακούδα επιλέχθηκαν δέκα σημεία που θα ήταν στο επίκεντρο της παρουσίασης. Αναζητώντας πληροφορίες συνεχώς γίνονταν γνωστά πράγματα καινούρια, που τραβούσαν την προσοχή. Παράλληλα, ξεκίνησε ένας αγώνας με φωτογραφίες και βίντεο από το Κάστρο, όπου το κάθε παιδί συναγωνιζόταν για τις καλύτερες λήψεις. Σταδιακά, με αγάπη και ενθουσιασμό, ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του υπέροχου αυτού κάστρου στο διαγωνισμό. Κάθε μαθητής εκτέλεσε με επιτυχία από μία εργασία, συμβάλλοντας ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αξιοθαύμαστο από όλους.

Έτσι, έφτασε αυτό που όλοι περίμεναν με αγωνία, η συμμετοχή σε έναν τόσο σημαντικό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τοπικής Ιστορίας, την Παρασκευή 6 Μαΐου στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακροπόλεως. Τα παιδιά δεν πτοήθηκαν ούτε από την πολύωρη αναμονή, καθώς συμμετείχαν πολλά σχολεία, ούτε από τις τεχνικές δυσκολίες και τα απρόοπτα.

Την επιστημονική επιτροπή αξιολόγησης των εργασιών αποτέλεσαν οι παρακάτω εξέχουσες προσωπικότητες: Βαρέμης Θάνος, Μιχαηλίδης Ιάκωβος, Χατζηβασιλείου Ευάνθης, Ψαλλίδας Γρηγόριος, Κούμας Εμμανουήλ, Αλεξανδρή Ιωάννα, Πόλκας Λάμπρος και Αλεξοπούλου Χρυσούλα.

Το αποτέλεσμα; Η κατάκτηση του τρίτου βραβείου που συνοδευόταν και από ένα χρηματικό ποσό, το οποίο μαθητές και εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να διαθέσουν για να αγοραστεί τεχνικός εξοπλισμός για το σχολείο.

Έτσι, τελείωσε με επιτυχία ένα μαγικό ταξίδι, γεμάτο πολλές συγκινήσεις. Η διάκριση (να σημειώσουμε ότι οι Castellans μοιράστηκαν την τρίτη θέση με το Γυμνάσιο Τεγέας) ικανοποίησε τους συμμετέχοντες και τους έκανε να χαρούν. Όμως, πέρα από το βραβείο, το πιο σπουδαίο ήταν η ίδια η εμπειρία, εξάλλου αυτό που έχει σημασία είναι το ίδιο το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί, η κα Πλακούδα Κατερίνα και ο κ. Βαρδής Κωνσταντίνος, δέθηκαν και γνώρισαν ο ένας τον άλλον καλύτερα, σε μια εμπειρία που θα κουβαλούν γεμάτοι υπερηφάνεια για την υπόλοιπη ζωή τους.

Αξίζει, λοιπόν, στο σημείο αυτό ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στους σεβαστούς χορηγούς που βοήθησαν και πίστεψαν στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας. Συγκεκριμένα, το “Ίδρυμα Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”, καθώς και το “Σύλλογο Φίλων Κάστρου Μεθώνης” και κυρίως τον πρόεδρό του, Αντώνη Τσιρίγο. Η κάλυψη η οικονομική και, κυρίως, η ηθική και ψυχολογική στήριξη συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της υπέροχης αυτής εμπειρίας και στην πανελλήνια προβολή τόσο του κάστρου όσο και της περιοχής γενικότερα.

Οι μαθητές – συντελεστές ήταν:

Δημιουργός βίντεο: Ζαχαρίας Ζόμπολας

Δημιουργός σχεδίου: Παναγιώτης Μίντζηρας

Δημιουργοί Παιχνιδιού: Ασημίνα Ασημάκη, Νικόλαος Δηλές, Γεώργιος Ασημάκης, Οδυσσέας Δηλές

Παρουσιαστές: Ασημίνα Ασημάκη, Νικόλαος Δηλές, Νικόλαος Τζιβίσκος, Οδυσσέας Δηλές και Ζαχαρίας Ζόμπολας

Στην αποστολή ακολούθησαν ως εμψυχωτές Castellans οι: Ψυχάρη Μαρία, Ψυχάρη Χαρίκλεια, Ψυχάρη Άρτεμις, Τσώνης Αθανάσιος, Τζεμόπουλος Βασίλης, Σαμάρας Γεώργιος, Βρέτο Αντρέα, Χατζηαράπη Σοφία, Καμπελάρι Εργιέλα, Δηλέ Γεωργία, Μισκιώτη Σταυρούλα και Τζιβίσκος Νικόλαος.

Η διάκριση αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία γιατί τα παιδιά επέδειξαν πως μπορούν, όταν θέλουν, να καταφέρουν τα πάντα, ακόμα και αν στο σχολείο τους φέτος οι καθηγητές ήρθαν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ γυμναστής και καθηγητής καλλιτεχνικών δεν έφτασε ποτέ!

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Μεθώνης. Ευχόμαστε να έχουν πάντα τέτοιες επιτυχίες!».

Το σήμα κατατεθέν των Castellans, σκίτσο σε ριζόχαρτο του μαθητή Παναγιώτη Μίντζηρα
Η ώρα της απονομής του βραβείου από την δρα Χρυσούλα Αλεξοπούλου, επίτιμη σύμβουλο Φιλολόγων Ανατολικής Αττικής.
Από αριστερά οι μαθητές: Γιώργος Σαμάρας, Νίκος Τζιβίσκος, Παναγιώτης Ασημάκης, Γιώργος Ασημάκης, Ασημίνα Ασημάκη, Νίκος Δηλές, Παναγιώτης Μίντζηρας, Χάρης Ζόμπολας, Οδυσσέας Δηλές, Βαγγέλης Καραγλάνης και η εκπαιδευτικός Κατερίνα Πλακούδα
Οι Castellans με το συνοδό τους Κωνσταντίνο Βαρδή με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης
Γέφυρα προς το Μπούρτζι, μία από τις πρωτότυπες φωτογραφίες που τράβηξαν οι Castellans