Δράση για την αρτηριακή υπέρταση στο Δημαρχείο Καλαμάτας

Δράση για την αρτηριακή  υπέρταση στο Δημαρχείο Καλαμάτας

Επεκτείνεται το δίκτυο μέτρησης των δημοτών

Ο Δήμος Καλαμάτας, σε συνεργασία με το διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, Μανώλη Μάκαρη, πραγματοποίησε χθες εκδήλωση με θέμα «Αρτηριακή Υπέρταση» στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, κατά την οποία υπήρξε ενημέρωση για την αρτηριακή υπέρταση.

Στο πλαίσιο της δράσης, στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, έγιναν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης σε αιρετούς και εργαζομένους στο Δήμο.

Σημειώνεται ότι η υπέρταση είναι ύπουλη ασθένεια που ευθύνεται για πολλές επιπτώσεις της υγείας μας, ακόμη και για θανάτους. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης, ο Μάιος είναι ο μήνας μέτρησης της πίεσης.

Όπως δήλωσε ο κ. Μάκαρης, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει πρωτότυπη έρευνα επί του ζητήματος, το 40% των ανθρώπων δε γνωρίζει ότι πάσχει από υπέρταση και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος των δημόσιων εκδηλώσεων που οργανώνονται: να μάθει ο κάθε άνθρωπος την πίεσή του κι αν είναι υπερτασικός να τη ρυθμίσει, για να αποφύγει μελλοντικές επιπτώσεις στην υγεία του, διότι «η υπέρταση είναι ένας σιωπηρός εχθρός». Η κανονική πίεση, διευκρίνισε, είναι κάτω από 14 η μεγάλη και κάτω από 9 η μικρή.

Κατά την έναρξη της δράσης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικών Θεμάτων, Γιώργος Φάβας, που μετρήθηκε και συμμετείχε στην επιστημονική έρευνα του κ. Μάκαρη, εξήρε τις προσπάθειες του γιατρού, προσθέτοντας ότι στην πρωτοβουλία του αρωγός είναι ο Δήμος Καλαμάτας, που θα στηρίξει και κάθε άλλη προσπάθεια που αγγίζει την υγεία του κοινωνικού συνόλου.

Να σημειωθεί ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες για μέτρηση της πίεσης των δημοτών θα γίνουν στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, αλλά και σε πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης.

Η δράση εντασσόταν στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος ΜΜΜ (May Measurement Month) της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης (International Society of Hypertension), σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης (ΕΕΥ), με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την υπέρταση και την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή της.