Στα 420 εκατ. ευρώ από 215 το ΠΕΠ Πελοποννήσου στο νέο ΕΣΠΑ

Στα 420 εκατ. ευρώ από 215  το ΠΕΠ Πελοποννήσου στο νέο ΕΣΠΑ

Ο σχεδόν διπλασιασμός του προϋπολογισμού του ΠΕΠ Πελοποννήσου, η έναρξη κατασκευής του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη εντός του 2022 και η ανακοίνωση του διαγωνισμού παραχώρησης του αεροδρομίου Καλαμάτας μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ήταν τα βασικά δώρα που κρατούσε για τη Μεσσηνία χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 στο Μέγαρο Χορού.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στις Περιφέρειες θα διοχετευθεί, όπως είχε δεσμευτεί, το ένα τρίτο του νέου ΕΣΠΑ για περιφερειακά έργα, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τα τελευταία χρόνια.

«Η Ελλάδα δεν είναι πια το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης. Δεν είμαστε ουραγοί των εξελίξεων. Δε μας αξίζει αυτή η θέση. Έχουμε τη δυνατότητα από ουραγοί να γίνουμε πρωταγωνιστές. Και έχω την απόλυτη εμπιστοσύνη ότι αυτόν το στόχο θα τον καταφέρουμε», σχολίασε.

«Προίκισαν» την Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη σημασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην ανάπτυξη της χώρας και, όπως είπε, από το 2000 έως το 2017 εισέρρευσαν 66 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τις πολιτικές συνοχής και χρηματοδότησαν την ανάπτυξη.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι η χώρα μας είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τις πολιτικές ανάπτυξης, λέγοντας ότι όλα οφείλονται στην ένταξή μας στην ΕΟΚ, επισημαίνοντας ότι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην προνοητικότητα του ιδρυτή της Ν.Δ., του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Παραδέχθηκε, επίσης, ότι κατά καιρούς υπήρξε και κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων: «Είναι αλήθεια ότι στη χώρα μας τα κοινοτικά κονδύλια έγιναν συχνά συνώνυμο της κακοδιαχείρισης και κατά καιρούς δεν έλειψε η σπατάλη και η απώλεια πόρων. Το ίδιο αλήθεια είναι, όμως, ότι αυτοί οι ευρωπαϊκοί πόροι “προίκισαν” επί δεκαετίες την Ελλάδα με υποδομές πρώτης γραμμής. Χρηματοδότησαν, επίσης, την ίδρυση και την επέκταση πολλών επιχειρήσεων και επέτρεψαν να προωθηθούν εκπαιδευτικές, αλλά και πολιτιστικές δράσεις, που διαφορετικά δε θα είχαν γίνει ποτέ».

Αποτελεσματική αξιοποίηση
«Η 8η έκθεση της Ε.Ε. για τη Συνοχή επιβεβαιώνει ότι από το 2014 έως το 2020 οι χρηματοδοτήσεις συνέβαλαν κατά 2,6 στην αύξηση του ΑΕΠ των Περιφερειών με την μικρότερη ανάπτυξη», είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία μπορούν να λειτουργούν προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών και δεσμεύθηκε ότι «σε αυτή τη βάση θα θεμελιωθεί η πολιτική συνοχής του 2021-27».

Η Ελλάδα –συνέχισε – είναι το πρώτο κράτος μέλος που έλαβε θετική απάντηση για το Εταιρικό Σύμφωνο για την Πολιτική Συνοχής (όπως θα ονομάζεται πλέον το ΕΣΠΑ), ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των 26,2 δισ., «για το οποίο παλέψαμε πολύ σκληρά στις Βρυξέλλες σε δύσκολες συνεδριάσεις», το οποίο συμπληρώνει άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το σχέδιο ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», «με συνολικές πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ και από κοινού με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, μιλάμε για συνολικό ταμιευτήριο που αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η Ε.Ε. ανακτά το ρόλο της στρατηγικής δύναμης και συνειδητοποιεί ότι η κορυφή πρέπει να συμβαδίζει με τη βάση της, δηλαδή με τις κοινωνίες των μελών της. Επίσης, παρατήρησε ότι η αποτελεσματική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ αποτελεί στοίχημα για τις χώρες της Ε.Ε. και η χώρα μας πρέπει να το κερδίσει κατανέμοντας σωστά τους πόρους, εντασσόμενη και η ίδια στον αναπτυξιακό πυρήνα της Ευρώπης.

Διπλάσιο το ΠΕΠ Πελοποννήσου
«Η οικονομία μας καλείται να αναπληρώσει με γρήγορους ρυθμούς ένα σημαντικό επενδυτικό κενό της δεκαετίας της κρίσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κατά 1% του ΑΕΠ οδηγεί σε άνοδο 10% των ιδιωτικών επενδύσεων και προσθέτει 3 μονάδες στο ΑΕΠ. Ο σχεδιασμός μας δίνει βάση στην κατεύθυνση και την ευθύνη διαχείρισής τους, και όπως δεσμεύτηκα στους περιφερειάρχες, το 1/3 του ΕΣΠΑ δεσμεύεται για έργα στις Περιφέρειες. Το είπαμε και το κάνουμε πράξη. Ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ συνολικά, δηλαδή κατά 2 δισ. περισσότερα από την τρέχουσα περίοδο. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα Πελοποννήσου χρηματοδοτείται με 420 εκατ. ευρώ έναντι 215 της παρούσας προγραμματικής φάσης», είπε ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, και απευθυνόμενος στους περιφερειάρχες, τους επισήμανε τις ευθύνες τους: «Αυξημένες οι ευθύνες της Περιφέρειας τώρα για τη γρήγορη και σωστή απορρόφηση αυτών των σημαντικών πόρων. Έχουμε, όμως, απόλυτη εμπιστοσύνη σε εσάς, στις διαχειριστικές σας αρχές, ότι θα μπορείτε να κινητοποιήσετε αυτούς τους πόρους όπως έχουμε σχεδιάσει και έχοντας κάνει πράξη το κριτήριο της εντοπιότητας, της καλύτερης κατανόησης των τοπικών προβλημάτων, να τους διοχετεύσετε για να εξυπηρετήσουμε τους εθνικούς στόχους, όπως τους έχουμε συμφωνήσει».

Έργα Μεσσηνίας
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα έργα της Μεσσηνίας, ξεκινώντας από την αναβάθμιση και επέκταση του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη μέσω ΣΔΙΤ, για να συνεχίσει με το αεροδρόμιο:

«Εντός του έτους ξεκινά η κατασκευή του άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη. Δε χρειάζεται να σας πω πόσο έχετε ταλαιπωρηθεί και πόσο μας έχει ταλαιπωρήσει το συγκεκριμένο έργο. 252 εκατομμύρια, με νέα αρτηρία 30 χιλιομέτρων, αναβάθμιση 20 χιλιομέτρων υφιστάμενων οδών και βέβαια ένα παράπλευρο δίκτυο 42 χιλιομέτρων, με 12 γέφυρες.

Θέλω, επίσης, να σταθώ στα έργα των τοπικών υποδομών, τα οποία αφορούν στην αντιπλημμυρική θωράκιση του αυτοκινητόδρομου Τσακώνα – Καλαμάτα και της περιμετρικής οδού της πόλης.

Όπως, επίσης, εξαιρετικά σημαντική είναι η υλοποίηση της δέσμευσης ότι θα κινηθούμε γρήγορα προκειμένου να προχωρήσουμε την ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης για το αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”.

Σε λίγες εβδομάδες θα γίνει ο διαγωνισμός για την παραχώρησή του, τα κείμενα της πρώτης φάσης έχουν ήδη συνταχθεί και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, έτσι ώστε η Μεσσηνία, όπως και οι άλλες περιφερειακές πόλεις, όπου ήδη έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές επενδύσεις, να αποκτήσει επιτέλους το αεροδρόμιο που της αξίζει, που σας αξίζει, προκειμένου αυτό να αποτελέσει το εφαλτήριο για την περαιτέρω τουριστική σας ανάπτυξη».

Να μη χαθεί ούτε 1 ευρώ
Ακολούθως υπογράμμισε ότι στη διαχείριση του νέου προγράμματος απαιτούνται οργανωτικές αλλαγές, όπως ο συντονισμός των διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης, για να υπάρχουν αποτελεσματικές ενέργειες στο σωστό χρόνο. «Οι δράσεις της περιόδου 2021-2027 έχουν ήδη δρομολογηθεί με τέσσερα τομεακά προγράμματα και 13 περιφερειακά σχέδια, από τα οποία, πρώτο στην Ευρώπη, πήρε ήδη το πράσινο φως το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, ενώ ακολουθούν πολύ σύντομα οι υπόλοιπες εγκρίσεις, ώστε η Ελλάδα να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με πλήρες εγκεκριμένο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε, δε, ότι ακολουθούν τρία ακόμα προγράμματα, τα οποία εγκρίνονται οσονούπω: Δίκαιη Μετάβαση, εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα για τις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης, αλλά και των νησιών μας.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία ύψους 800 εκ ευρώ, «για να αποκτήσουμε υποδομές και για να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Επίσης, τόνισε το πρόγραμμα για την Κοινωνική Συνοχή, «που είναι πολύ σημαντική για την κυβέρνηση η επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης σε μια κοινωνία που δεν αφήνει κανέναν πίσω και στρέφει την προσοχή της στους πιο ευάλωτους, στα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία».

Και συμπλήρωσε: «Μπαίνουμε πια σε μία φάση που η οικονομία μας και η χώρα μας έχει στη διάθεσή της σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές επιπτώσεις μιας παγκόσμιας κρίσης, προϊόν ενός πολέμου, μίας παντελώς προκλητικής και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει τόση διαταραχή στις παγκόσμιες αγορές, στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Το κράτος θα στέκεται πάντα δίπλα στους πολίτες και από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα στηρίξει πρωτίστως αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια, γι’ αυτό και παίρνουμε στοχευμένα μέτρα».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός συνεχάρη τα στελέχη που σχεδίασαν το ελληνικό πρόγραμμα και τόνισε: «Θέλω σήμερα να σας μείνει αυτή η εικόνα, ενός νέου, μεγάλου και σημαντικού απ’ όλες τις διαστάσεις προγράμματος χρηματοδότησης, το οποίο θα μας συνοδεύει για τα επόμενα 6 χρόνια. Είναι στο χέρι μας να διορθώσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος, να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα απ’ ό,τι το έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.

Να συνεργαστούμε με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, έτσι ώστε ούτε ένα ευρώ από αυτόν τον πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό κουμπαρά, που στοχεύει πρώτα και πάνω απ’ όλα στη συνοχή, στην περιφερειακή συνοχή, να μην πάει χαμένο».

Της Βίκυς Βετουλάκη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας