Μικρότερο και από της Θράκης το τουριστικό εισόδημα Πελοποννήσου

Μικρότερο και από της Θράκης  το τουριστικό εισόδημα Πελοποννήσου

Το μεγαλύτερο τουριστικό παράδοξο του Ελληνικού τουρισμού

Η Πελοπόννησος αποτελεί το μεγαλύτερο παράδοξο του ελληνικού τουρισμού. Πρόκειται για μία Περιφέρεια που έχει κυριολεκτικά τα πάντα: Πλούσια ιστορία και μυθολογία, εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους, κορυφαία μνημεία του ελληνικού πολιτισμού, ιστορικές μονές και μνημεία της ορθοδοξίας, επιβλητικά κάστρα, εκπληκτικό φυσικό τοπίο με τεράστια ποικιλομορφία, μοναδικό κτιστό ανθρωπογενές περιβάλλον, «άγνωστα» μικρά νησιά και εξαιρετικού κάλλους και καθαρότητας παραλίες, όμορφες και ιστορικές πόλεις, γραφικούς παραδοσιακούς και διατηρητέους οικισμούς και χωριά ολόκληρα, εντυπωσιακά σπήλαια, κορυφαία τεχνικά έργα, εμβληματικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ήπιο κλίμα, ονομαστούς καρπούς της γης και της θάλασσας – τοπικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης, πλούσια γαστρονομία, εξαιρετική παράδοση και μουσική.

Επιπλέον, αποτελεί την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, το κέντρο της Ελληνικής Επανάστασης, την πατρίδα των μεγαλύτερων ηρώων του 1821 και την έδρα της πρώτης πρωτεύουσας του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Διαθέτει, επομένως, τα πάντα, και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό. Εκτός από τον Τουρισμό που της αξίζει. Πράγματι, η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις των τουριστικών εισπράξεων, με μόλις 553 εκατομμύρια ευρώ το 2019. Βρίσκεται κάτω από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (583 εκατομμύρια ευρώ) και απέχει… δισεκατομμύρια ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 4,77 δισ. ευρώ το 2019 και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που βρίσκεται στην πρώτη θέση με 6,86 εκατομμύρια ευρώ. Δικαιολογείται, λοιπόν, απόλυτα ο χαρακτηρισμός του φαινομένου αυτού, ως του μεγαλύτερου παράδοξου του ελληνικού τουρισμού.

ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ 41 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗ Ε.Ε.
41 ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τότε που η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από Μ.Ο.Π. – Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και πέντε (5) Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης – Κ.Π.Σ. ή Εταιρικά Σύμφωνα για το Πλαίσιο Ανάπτυξης – ΕΣΠΑ…

Και περπατάμε ήδη στο 6ο ΕΣΠΑ 2021-2022 (που άργησε λίγο να ξεκινήσει, εξ ου και οι εκδηλώσεις στην Καλαμάτα Πέμπτη και Παρασκευή, παρουσία του πρωθυπουργού)… Πάντα, βέβαια, αυτά τα μεγάλα προγράμματα καθυστερούν για πολλούς λόγους (ευρω-πολιτικούς, οικονομοτεχνικούς κ.τ.λ.,), όπως έχει συμβεί με όλα τα προηγούμενα ανάλογα προγράμματα.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΙΛΑΝΕ
Οι αριθμοί μιλάνε και λένε αλήθεια:

•Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είναι στους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς. Στην Πελοπόννησο σε ένα έτος γράφει 1.492.741 άτομα (837.452 Έλληνες & 655.289 ξένοι), όταν στην Κρήτη 5.033.786 άτομα (460.130 έλληνες & 4.573.656 ξένοι).

•Η Μεσσηνία δεν έχει ουσιαστικά πετύχει καμία επέκταση τουριστικής περιόδου, εδώ και 2-3 δεκάδες χρόνια που οι πολιτικοί και κοινωνικο-οικονομικοί εταίροι το θέτουν στόχο σε κάθε προγραμματική ευκαιρία, σε κάθε πολιτική συγκέντρωση, σε όλες τις εκλογές (εθνικές, περιφερειακές, δημοτικές, του Επιμελητηρίου, ακόμα και του συλλόγου ενοικιαζόμενων δωματίων). Ο τουρισμός στην Μεσσηνία «υπάρχει» από 15 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου…

•Οι πληρότητες μπορεί να είναι «πανηγυρικά 100%» κάποια τριήμερα και «μπροστά και πίσω από τις 15 Αυγούστου», αλλά σε ετήσια βάση δεν ξεπερνούν σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου το 31,80 και σε επίπεδο Μεσσηνίας το 36,1%.

•Ακόμα, όμως, και να είμαστε ευχαριστημένοι γιατί… «έχουμε αλματώδη άνοδο», η αλήθεια των αριθμών είναι ότι πάρα πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα σε σχέση με τους προσφερόμενους από το Θεό και τη Γεωγραφία τουριστικούς πόρους!

ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;
Η πολιτική; Οι πολιτικοί; Οι Άνθρωποι αυτού του Τόπου; Ή όλα μαζί; Κάτι άλλο; Τι; Γιατί η Κρήτη, τι περισσότερο έχει (που από ό,τι φαίνεται «κάτι» έχει);

Η απάντηση είναι υποχρέωση του καθενός μας, όχι μόνο των… άλλων!

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/ Οικονομολόγος