Σρι Λάνκα: Παραιτείται ο πρωθυπουργός – Φυγαδεύτηκε ο πρόεδρος

Σρι Λάνκα: Παραιτείται ο πρωθυπουργός – Φυγαδεύτηκε ο πρόεδρος

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, προτίθεται να παραιτηθεί προκειμένου να ανοίξει έτσι ο δρόμος για τον σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης, αναφέρει σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το πρωθυπουργικό γραφείο.

Η ανακοίνωση ακολούθησε την κλιμάκωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που υποχρέωσαν τον πρόεδρο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα να φυγαδευτεί σήμερα από την επίσημη κατοικία του στο Κολόμπο λίγα λεπτά προτού εισβάλουν σε αυτήν χιλιάδες διαδηλωτές, σε μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα.

Κάποιοι διαδηλωτές, κρατώντας σημαίες της Σρι Λάνκα και κράνη, εισέβαλαν στην κατοικία του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο NewsFirst, στις οποίες διακρίνονται διαδηλωτές να έχουν πέσει μέσα στην πισίνα της κατοικίας.

Όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Sirasa TV, πλήθος διαδηλωτών έχει εισβάλει στο προεδρικό μέγαρο.

Πηγή των υπηρεσιών Άμυνας της χώρας δήλωσε ότι ο Ρατζαπάξα παραμένει πρόεδρος της Σρι Λάνκα και έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία, όπου τον προστατεύει ο στρατός.

Νωρίτερα, χιλιάδες άνθρωποι είχαν συρρεύσει στη συνοικία του Κολόμπο όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια, φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου και διαλύοντας πολλά οδοφράγματα της αστυνομίας μέχρι να φτάσουν στην οικία του.

Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα αλλά δεν κατάφερε να εμποδίσει το οργισμένο πλήθος, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Η Σρι Λάνκα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Είναι αντιμέτωπη με τεράστιες ελλείψεις σε συνάλλαγμα που δεν της επιτρέπουν να εισάγει επαρκείς ποσότητες τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων ειδών.

Το νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται αντιμέτωπο εδώ και μήνες με καθημερινές διακοπές στην ηλεκτροδότηση, με ατέλειωτες ουρές στα πρατήρια καυσίμων, με δελτία στα τρόφιμα, και με έναν πληθωρισμό ρεκόρ που έχει αγγίξει το 70%.

Οι διαδηλώσεις έχουν κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, τον οποίο πολλοί πολίτες, ακόμη και μέχρι πρότινος οπαδοί του, κατηγορούν για κακοδιαχείριση.

Μετά το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων, όλα τα μέλη της οικογένειας Ρατζαπάξα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση παραιτήθηκαν, με εξαίρεση τον πρόεδρο της χώρας.

Ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις να παραιτηθεί και τον Μάιο, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού και αδελφού του Μαχίντα, διόρισε στην πρωθυπουργία τον αντίπαλό του, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ