«Επιδημία» γλάρων στο ΚΕΠΠΑΖ Γαργαλιάνων

«Επιδημία» γλάρων στο ΚΕΠΠΑΖ Γαργαλιάνων

Βασικές οδηγίες χειρισμού τραυματισμένων – άρρωστων πουλιών

Την περασμένη εβδομάδα φίλη μού τηλεφώνησε με απόγνωση για να με ρωτήσει τι θα μπορούσε να κάνει με ένα γλάρο που βρήκε στη Δυτική Παραλία και ήταν σε τραγική κατάσταση. Πριν από λίγες μέρες κι εγώ είχα βρει ένα καναρίνι με κάποια εξογκώματα στο κεφάλι που θεωρούσα καρκινώματα, όμως φαίνεται ότι ήταν τελικά ευλογιά, πολύ μεταδοτική ανάμεσα στα πτηνά, όχι για τους ανθρώπους.

Ευτυχώς που υπάρχει το Κέντρο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής στους Γαργαλιάνους, ουσιαστικά και μόνο ο Γιώργος Γεωργακόπουλος και η Ματίνα Πάλλη, που φροντίζουν για τα πουλιά και τα άγρια ζώα που έχουν ανάγκη, ενώ μας ενημερώνουν και μας ευαισθητοποιούν κι εμάς σε θέμα της άγριας πανίδας. Το μικρό γλαράκι που αν έμενε άλλη μέρα χωρίς βοήθεια δε θα τα κατάφερνε το πήγε ο μπαμπάς της οικογένειας το ίδιο βράδυ στους Γαργαλιάνους -ένα θαυμάσιο παράδειγμα κοινωνικής ευθύνης και περιβαλλοντικής συνείδησης για τα μικρά παιδιά του ζευγαριού- και το καναρινάκι το έστειλα με το πάντα εξυπηρετικό ΚΤΕΛ Μεσσηνίας στο ΚΕΠΠΑΖ, μαζί με κάποιον άλλο γλάρο που είχε βρεθεί στην Καλαμάτα. Φαίνεται, πάντως, ότι έχει πέσει… επιδημία με τα συγκεκριμένα θαλασσοπούλια, αυξάνοντας τις ούτως ή άλλως πάντα μεγάλες ανάγκες του ΚΕΠΠΑΖ, οπότε υπάρχει άμεση ανάγκη να ενισχύσουμε το πολύτιμο κέντρο που λειτουργούν με απόλυτη αφοσίωση η Ματίνα και ο Γιώργος.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι εάν οι γλάροι είναι ήδη νεκροί δεν τους αγγίζουμε και καλούμε το Λιμεναρχείο ή την Κτηνιατρική Υπηρεσία να τους συλλέξει, ενώ μοιράζονται την εμπειρία των αυξημένων αυτών περιστατικών και αρκετές χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες για τον άμεσο χειρισμό τέτοιων περιπτώσεων:

«Το τελευταίο δεκαήμερο έχουμε μία με τρεις εισαγωγές γλάρων την ημέρα, ασχέτως των υπόλοιπων περιστατικών! Προέρχονται από Φοινικούντα, Καλαμάτα, Γιάλοβα, Μαραθούπολη, Γαργαλιάνους, Φιλιατρά, Κυπαρισσία. Γλάροι όλων των ηλικιών, από νεοσσούς λίγων εβδομάδων έως ενήλικες αρκετών χρόνων. Γλάροι που εντοπίστηκαν να περπατάνε σε πάρκινγκ, να στέκονται ανήμποροι στην ακροθαλασσιά, να βρίσκονται μπλεγμένοι σε αγκίστρια, να περνούν φορτηγά από πάνω τους, να τους χτυπούν αυτοκίνητα. Άλλους τους έπιασαν αμέσως ή τους κυνηγούσαν επί ώρες και ξέφευγαν, ενώ κάποιους τους διασώσαμε εμείς οι ίδιοι.

Δυστυχώς, δεν υπήρξε ούτε ένα περιστατικό που να μην αντιμετώπιζε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας είτε μεμονωμένο είτε συνδυαστικά με άλλα προβλήματα.

Σοβαρές μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος, σηψαιμία, παραλυσία των κάτω άκρων, παραμορφώσεις των άνω άκρων, αγκυλώσεις, εξαρθρώσεις, διατρητικά τραύματα από επίθεση αρπακτικών πουλιών, τραυματισμοί από αγκίστρια, εγκαύματα, υψηλό φορτίο εκτοπαρασίτων. Ό,τι συνδυασμό κι αν κάνετε από τα παραπάνω, το πιθανότερο είναι να πέσετε μέσα!

Εάν εντοπίσετε γλάρο που μπορεί να συλληφθεί με σχετική ευκολία ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας. Οι νεαροί Ασημόγλαροι έχουν μαύρο ράμφος, πιτσιλωτό πτέρωμα (η βάση είναι το λευκό χρώμα με καφέ πιτσιλιές) και ροζ πόδια. Οι ενήλικοι έχουν κίτρινο ράμφος με μία κόκκινη κηλίδα στο κάτω μέρος του ράμφους, λευκό πτέρωμα με γκρίζο χρώμα σε όλη την άνω επιφάνεια των πτερύγων και μαύρο χρώμα στο τελείωμα των πτερύγων, κίτρινο χρώμα στα πόδια.

Θα πρέπει να βρείτε ένα άνετο χαρτόκουτο (σε ένα μπακάλικο, σούπερ μάρκετ κ.λπ.) να μην είναι στενό, ώστε να τους αφήνει περιθώρια κινήσεων για να μη στρεσαριστούν και κινδυνέψουν από θερμοπληξία. Θα πρέπει να κάνετε δύο με τρεις τρύπες με ένα στιλό. Μόλις εχθές παραλάβαμε δύο γλάρους που είχαν τόσο μεγάλες τρύπες στα χαρτόκουτα ώστε χωρούσαν να βγουν τα κεφάλια τους έξω! Αυτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για το ίδιο το πουλί αλλά και για όποιον χειριστεί το χαρτόκουτο, μιας και οι γλάροι δαγκώνουν πολύ άσχημα (συνήθως γλάρος που δεν έχει διάθεση να δαγκώσει είναι άσχημα στην υγεία του). Οι μεγάλες τρύπες επιτρέπουν στο πουλί να βλέπει έξω και να στρεσάρεται, επιβαρύνοντας την υγεία του. Παρακαλούμε πολύ να ακολουθείτε πάντοτε πιστά τις οδηγίες μας.

Ποτέ άλλοτε στο ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ. δεν είχαμε τόσες πολλές εισαγωγές γλάρων μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε δώδεκα πουλιά σε εντατική θεραπεία, χωρίς να υπολογίζουμε τα υπόλοιπα περιστατικά που φροντίζουμε το ίδιο διάστημα.

Ευτυχώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι απελευθερώσιμοι, άσχετα από το πόσο μεγάλο θα είναι το διάστημα αποθεραπείας τους. Θα χρειαστούν όμως νέους χώρους φιλοξενίας μιας και οι υπάρχοντες δεν επαρκούν. Εάν μπορείτε να μας βοηθήσετε με τις κατασκευές μας παρακαλούμε επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα του ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ.: 6985620111 και 2763041446.

Εάν επιθυμείτε να συνδράμετε στα έξοδα νοσηλείας τους μπορείτε να το κάνετε με έναν από τους ακόλουθους τρόπους.

Μέσω Paypal:

https://www.paypal.me/KEPPAZMessiniaGreece

ή εναλλακτικά μέσω κατάθεσης στον Λογ/μο του ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ. στην Τράπεζα Πειραιώς :

6342160808586

IBAN: GR40 0171 3420 0063 4216 0808 586

SWIFT-BIC: PIRBGRAA

Δικαιούχος λογαριασμού:

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ».