Ντροπή και μόνο ντροπή αποτελεί ο δρόμος της Αγίας Θεοδώρας έως την 7η Ε.Ο. (Διμάνδρα)

Ντροπή και μόνο ντροπή αποτελεί ο δρόμος  της Αγίας Θεοδώρας έως την 7η Ε.Ο. (Διμάνδρα)

Ντροπή και μόνο ντροπή αποτελεί ο δρόμος της Αγίας Θεοδώρας έως την 7η Ε.Ο. (Διμάνδρα). Ακόμα και σήμερα, το ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό μνημείο της Αγίας Θεοδώρας δεν έχει πρόσβαση προς τη Μεσσηνία. Κάποιοι, ακόμα και σήμερα, σφυρίζουν αδιάφορα για το εν λόγω θέμα.

Ευθύνες έχουν δημοτικοί άρχοντες Οιχαλίας, περιφερειακοί άρχοντες της Πελοποννήσου, καθώς και βουλευτές του νομού μας.

Ο δρόμος δεν αφορά μόνο στο Δήμο Οιχαλίας, αλλά ολόκληρη τη Μεσσηνία.

Ποια είναι, όμως, η αλήθεια για το εν λέγω έργο;

Το 2011 το έργο παρουσίαζε μηδενική ωριμότητα. Μόνο από Δασοχώρι-Άνω Μέλπεια (Αγία Παρασκευή) είχε κάποια ωριμότητα. Τo ίδιος έτος, επί δημαρχοντίας Φιλίππου Μπάμη, συνετάχθη μελέτη για ολοκλήρωση εργασιών στο δρόμο από Δασοχώρι έως Άγιο Αθανάσιο. Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες (αναθεώρηση τιμών μελέτης, περιβαλλοντικές, δασικές απαλλαγές κ.τ.λ.).

Κατά τα έτη 2012-2013, με συνεργασία εμού προσωπικά, του τότε δημάρχου Οιχαλίας και του τέως περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, καταφέραμε να εντάξουμε, το 2013, το έργο αυτό στο «Ταμείο Μολυβιάτη» με προϋπολογισμό 1.250.000 ευρώ.

Το 2015 το έργο αποπερατώθηκε με τη βοήθεια του τέως περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, κάτι για το οποίο οφείλω, ως αντιδήμαρχος Οιχαλίας, τότε και τώρα, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου.

Εν συνεχεία, το υπολειπόμενο κομμάτι της μελέτης, από την Αγία Παρασκευή-Άγιος Νικόλαος-Διμάνδρα-7η Ε.Ο., μέχρι και το έτος 2019, είχε μηδενική ωριμότητα.

Η Δημοτική Αρχή της κυρίας Γεωργακοπούλου Παναγιώτας, με ευαισθησία πάνω στο θέμα αυτό και κατόπιν δικής μου εισηγήσεως, εισήγαγε ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Οιχαλίας και του Δικτύου Πόλεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κυκλική Οικονομία με τίτλο «Βιώσιμη Πόλη», προκειμένου να συνταχθεί μελέτη (υπ. αριθ. 22/2019/18-12-2019 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας).

Αποτέλεσμα αυτού και κατόπιν όλων των απαιτούμενων ενεργειών ήταν ο Δήμος Οιχαλίας να έχει ώριμη μελέτη το έτος 2021.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κύριος Νίκας Παναγιώτης, δεσμεύτηκε στο Πνευματικό Κέντρο Διαβολιτσίου τη χρηματοδότηση μέρους της μελέτης με το ποσό των 3.050.000 ευρώ και για τον πολύ σοβαρό λόγο της κήρυξης της περιοχής ως πυρόπληκτης.

Παρά ταύτα, μέχρι και σήμερα παρατηρείται μία στασιμότητα.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, τους βουλευτές Μεσσηνίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να δείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό στο μνημείο της Αγίας Θεοδώρας, καθώς από μεριάς Δήμου Οιχαλίας έγιναν όλα όσα έπρεπε. Δεδομένου ότι οτιδήποτε περαιτέρω ξεπερνά τις δυνατότητες του Δήμου μας, περιμένουμε εξελίξεις επί του θέματος.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Οιχαλίας
Ηλίας Ντονάς